top of page

Τραβούν τα μαλλιά τους στην Άγκυρα...


ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΙ φωνηέντως εναντίον της Ελλάδας τις απειλές του ο Ερντογάν και οι υφιστάμενοί του. Επικεντρώνοντας, εσχάτως, στην αμφισβήτηση ακόμη και της... ελληνικής κυριαρχίας των νήσων του Αιγαίου. Με πρόσχημα την «παραβίαση αποστρατιωτικοποίησής» τους.
Ως έκφανση του τουρκικού επεκτατισμού σε βάρος του Ελληνισμού, ειδικά εναντίον των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και ειδικότερα της Δωδεκανήσου, οι νυν πολυλογίες λεονταρισμών, δεν αποτελούν νεοφανή αποκλειστικότητα του υπό τον Ερντογάν ισλαμο-φασιστικού καθεστώτος της Τουρκίας.
Παρέλαβαν τη σκυτάλη από το κεμαλο-στρατοκρατικό καθεστώς, το οποίο διαδέχθηκαν προ εικοσαετίας. Και το οποίο είχε συγκροτήσει και την «Στρατιά του Αιγαίου» στα πλησίον Μικρασιατικά παράλια εναντίον των ελληνικών νησιών.
- Οργανώνοντας κατ’ έτος και την απειλητική αεροναυτική άσκηση «ΕΦΕΣ» στην περιοχή, με «ΑΝ.ΣΚ.» κατά την στρατιωτική ορολογία την κατάληψη ελληνικών νησιών.
- Ελπίζοντας, και καραδοκώντας, να τους... προκύψει συν τω χρόνω, κάποιος νέος ελληνικός αυτοκαταστροφικός εθνικός διχασμός.
- Σαν εκείνον ο οποίος παρήγαγε το 1922 την Μικρασιατική Καταστροφή. Και το 1974 την Καταστροφή της Κύπρου.
ΣΤΟ «ΚΟΡΑΝΙ» στρατηγικής των Ισλαμιστών του Ερντογάν, από πριν ακόμη ανέλθουν στην εξουσία, γραμμένο από τον τότε στρατηγικό μέντορα του Ερντογάν και μετέπειτα υπουργό Εξωτερικών και πρωθυπουργό του νεο-σουλτάνου, καθηγητή Αχμέτ Νταβούτογλου, βιβλίο υπό τον τίτλο «Στρατηγικό Βάθος», για τις νεο-οθωμανικές τους επιδιώξεις, σημαντικότατα κεφάλαια αναφέρονται και στα Δωδεκάνησα που οι Τούρκοι εποφθαλμιούν ανέκαθεν.
- Επικρίνοντας μάλιστα και τους παλαιότερους Κεμαλιστές διότι... απέτυχαν να πάρουν τα νησιά κατά την λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
- Και προαναγγέλλοντας, μάλιστα, ότι εκείνα τα νησιά θα αποτελέσουν την αιτία του επόμενου τουρκο-ελληνικού πολέμου.
ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ φρασεολογία, το Αιγαίο, τα ελληνικά νησιά, ίδιως τα Δωδεκάνησα, αποτελούν, κατά καιρούς, και πεδίο ενδοτουρκικής ανταγωνιστικής κομματικής άμιλλας, επιδρομικότερης πλειοδοσίας και απειλητικότερης ανθελληνικής φλυαρίας.
ΟΣΟΙ ΕΙΧΑΝ μελετήσει το «Στρατηγικό Βάθος» του Νταβούτογλου όταν το 2010 κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ποιότητα των Αθηνών, μεταφρασμένο από τον Νικόλαο Ραπτόπουλο και με την επιστημονική επιμέλεια του αείμνηστου Νεοκλή Σαρρή, θα θυμούνται ασφαλώς τις σαφέστατα επεκτατικές αναφορές εναντίον των Δωδεκανήσων και των άλλων νησιών του ανατολικού Αιγαίου.
- Θα θυμούνται συνάμα τους κλαυθμούς και τους οδυρμούς του Νταβούτογλου για την αποτυχία των Κεμαλιστών να «παραλάβουν» το 1944 από τους αποχωρούντες Ναζιστές Γερμανούς Κατακτητές της Ελλάδας, τα ελληνικά νησιά. Και για την απροθυμία της τουρκικής κυβέρνησης το 1946-1947 να εναντιωθεί, κατά τις συνομιλίες του Παρισιού, στην παράδοση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα.
- Και, μεμψιμοιρώντας, γιατί «ένας παλαιστής βαρέων βαρών» (όπως η Τουρκία) να υφίσταται καψόνια από έναν «παλαιστή μεσαίων βαρών» (όπως την Ελλάδα), έγραψε και τα εξής ο Νταβούτογλου (σελ. 244):
«Το σημείο με τις μεγαλύτερες πιθανότητες εμπλοκής σε σύρραξη της Τουρκίας είναι τα νησιά του Αιγαίου, που στενεύουν σε σημαντικό βαθμό τον ζωτικό χώρο της, και ο λόγος είναι τα ασυγχώρητα λάθη που έγιναν ως συνέπεια της ανυπαρξίας μιας [τουρκικής] συνεπούς θαλάσσιας στρατηγικής».
ΑΥΤΑ έγραφε πριν 20 χρόνια (το 2001 είχε εκδοθεί στην Τουρκία το βιβλίο του) ο Νταβούτογλου. Η «θαλάσσια στρατηγική» του είναι ακόμη στα ζητούμενα και μη εισέτι πραγματοποιούμενα, με ό,τι βάφτισε ως «γαλάζια πατρίδα» ο Ερντογάν.
- Έχοντας εν τω μεταξύ «κατορθώσει» να συμπτυχθούν εναντίον του, οι Τριμερείς Συνεργασίες Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου και Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, για ν’ αρπάζεται «απ’ τα μαλλιά του» με το τουρκο-λιβυκό του αφήγημα.
ΕΙΝΑΙ εξίσου ενδιαφέρον να θυμηθούμε ότι το νταβουτόγλειο «Στρατηγικό Βάθος» των εν εξουσία (2002-2022) Ισλαμιστών του Ερντογάν, σφοδρότατα αντι-εβραϊκό από το 2001, για όσους τότε το είχαν μελετήσει, προανήγγειλλε ευκρινέστατα και την μετέπειτα επελθούσα ρήξη στην παραδοσιακή συμμαχία Τουρκίας - Ισραήλ. Έστω κι αν δεν το είχαν λάβει σοβαρά υπόψιν εγκαίρως οι Ισραηλινοί.
Τ Ω Ρ Α : Η παρούσα έξαρση της ανθελληνικής υστερίας των Τουρκο-Ισλαμιστών του Ερντογάν, με επίκεντρο βρυχηθμών τα «στατιωτικοποιημένα» νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ως παλαιόθεν σκυτάλη, σχετίζεται ευθέως, ως αντίδραση, με έναν κυρίως παράγοντα:
- ΤΗΝ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗΣ σημασίας ενίσχυση των ελλα-δικών μας Ενόπλων Δυνάμεων με τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Ραφάλ και τις αναμενόμενες γαλλικές φρεγάτες Μπελαρά, στο γενικότερο πλαίσιο ενίσχυσης και των συμμαχιών της Ελλάδος στην περιοχή.
ΤΡΑΒΟΥΝ τα μαλλιά τους στην Άγκυρα και ολοφύρονται για δύο λόγους:
(α) Πρώτον, γιατί ουδείς Εθνικός Διχασμός των Ελλήνων υπάρχει για να τον αξιοποίησουν και:
(β) Δεύτερον, γιατί η Ελλάς ορθώνει ενόπλως και με συμμαχίες, ικανή αποτρεπτική ισχύ, τα πλήγματα της οποίας δεν θέλει να δοκιμάσει η Τουρκία.
Λάζ. Α. Μαύρος
bottom of page