top of page

50 χρόνια: Οὐκ ἠβουλήθη συνιέναι...


Φτγρ: Συνεδρίαση Εθνικού Συμβουλίου, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 στο Προεδρικό Μέγαρο υπό την προεδρία του ΠτΔ Ν. Χριστοδουλίδη.

ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗ Ανάσταση που γιορτάζει την Ἑορτῶν Ἑορτή καί την Πανήγυρι Πανηγύρεων, επί μισό ήδη αιώνα σταυρωμένη στον Γολγοθά του τουρκικού Αττίλα, η μη Εκλιπούσα και ούπω τετέλεσται, εισέτι, Κυπριακή Δημοκρατία.

Στο εξηκοστό τέταρτο έτος της ηλικίας της. Γνωρίζουσα εκ γενετής, από τον ζυριχικό εκ βιασμού τοκετό του 1959 ότι, «ἐν ἀνομίαις συνελήφθην, καὶ ἐν ἁμαρτίαις ἐκίσσησέ με ἡ μήτηρ μου»...

Σταυρωμένη, σκλαβωμένη από τους Τούρκους επί 50 χρόνια η Κερύνεια, η Αμμόχωστος, η Μόρφου, η Καρπασία, ο Πενταδάκτυλος και όλα τα «άλλα καρτερικά ελληνικά ονόματα»...

Αναστάσιμος μεν ο λαός. Με πίστη, υπομονή κι ακλόνητη εγκαρτέρηση.

Δεν αξιώθηκε όμως ακόμη να αναδείξει ικανές Αναστάσιμες ηγεσίες.

Ευδοκιμούν ακόμη Γραμματείς και Φαρισαίοι, Πιλάτοι και Κεντυρίωνες, Κουστωδίες, Ιούδες. Καί τινες μειοψηφικοί όχλοι ανακράζοντες: «Ἆρον ἆρον, σταύρωσον αὐτόν».

Και Ηττημένα Μυαλά. Που επιμένουν να τον οδηγούν στην κατάντια της υποταγής. Ώστε να συμβιβάζεται, να συμπράττει και να διαπραγματεύεται με τους σταυρωτές του. Επί σχεδίων αποκλεισμού και απαγόρευσης της Ανάστασης. Σχέδια νομιμοποίησης και μονιμοποίησης της Σταύρωσης...

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26η Απριλίου, προπαραμονή της Κυριακής των Βαΐων, συνεδρίασε υπό την προεδρία του ΠτΔ το Εθνικό Συμβούλιο των ηγεσιών των εν τη Βουλή κομμάτων. Με κύριο θέμα τους νυν χειρισμούς για το καθηλωμένο πέντε δεκαετίες στην αιχμαλωσία τής τουρκικής εισβολής και κατοχής Κυπριακό.

- Από τις δημόσιες δηλώσεις μετασχόντων κομματικών αρχηγών, βεβαιώθηκε ότι, ξανατέθηκε η παλαιόθεν και επί μακρόν ακατασχέτως ματαιοπονούσα Κατευναστική επινόηση για πρόσθετη «προσφορά λουκουμιών» - υποθαλασσίων κοιτασμάτων στους Τούρκους κατακτητές.

- Με την αθεράπευτη πλάνη και την αηδιαστική πλέον ψευδαίσθηση πώς, τάχαμου, οι οιστρηλατούμενοι από τον νεο-οθωμανικό επεκτατισμό τους επιβουλευόμενοι «ξαφνικά ένα βράδυ» και τα νησιά μας στο Αιγαίο, θα... ευαρεστηθούν να τερματίσουν την παράνομη κι ατιμώρητη έως σήμερα κατοχή των βορείων ελληνικών εδαφών της Κύπρου. Για να μοιραστούν νομίμως, «μετά από την [ποιά μήπως;] λύση» με την [ποιά άραγε;] Κύπρο, τον υποθαλάσσιο ενεργειακό πλούτο της κυπριακής ΑΟΖ!!!

- Από μόνη της η εμμονική τούτη παράνοια, δεν προεξοφλεί μόνο την αποτυχία. Πιστοποιεί και την παρατεινόμενη ανικανότητα, την αδιόρθωτη ανεπάρκεια και την υποκειμενική αδυναμία παραγωγής πολιτικής, ικανής ν’ απεγκλωβιστεί από την 50χρονη ναυαγισμένη παρακμή.

- Υπό τους καγχασμούς της Τουρκίας Κατακτητή. Η οποία απολαμβάνει που της προσφέρεται ως προεγγραφή και υποθήκευση για το κοτσιάνι συνιδιοκτησίας και της ΑΟΖ.

- Ήδη στις 4 Οκτωβρίου 2023 ο επί χρόνια διατελέσας επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών της ΜΙΤ, επιστήθιος του Ερντογάν, και τώρα Υπ.Εξ. της Τουρκίας Χακάν Φιντάν άρπαξε την πάσα των υποθαλασσίων λουκουμιών, που οι εν Λευκωσία την πλασάρουν ως το «μοναδικό κλειδί» για επανέναρξη των συνομιλιών «λύσης», για να την σουτάρει πριν από τη «λύση»: «Είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί το ενεργειακό δυναμικό που θα επωφεληθούν εξίσου οι δύο πλευρές, χωρίς να περιμένουν πολιτική λύση», είπε ο Φιντάν σε κοινή συνέντευξη με τον υποτελή του στο κατοχικό ψευδοκράτος του Αττίλα, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου.

- Όμως τα Παρηκμασμένα Μυαλά μας, παραμένουν ευπειθώς καθοδηγούμενα στα όσα τους συμβούλευσαν οι πρωταίτιοι του Κυπριακού Βρετανοί. Και οι Αμερικανοί πρέσβεις, θωπευτές του Αττίλα. Γνωμάτευαν και δημοσίως σε συνεντεύξεις αλλά και με άρθρα σε εφημερίδες της Λευκωσίας οι πρέσβεις. Με την προτροπή κιόλας «να εμπιστευθούν επιτέλους και οι Ελληνοκύπριοι την Τουρκία»:

- Ο τότε πρέσβυς των ΗΠΑ John Koenig δημοσίευσε και άρθρο του στην «Χαραυγή» του ΑΚΕΛ, 6 Απριλίου 2014, όπου συνιστούσε: «Ιδιαίτερα, θα ενθάρρυνα το ε/κ κοινό να εμπλέξει τους Τούρκους [της Άγκυρας] σε μια διευρυμένη συζήτηση γι’ αυτή την περιοχή. Και οι δύο πλευρές μπορεί να εκπλαγούν ευχάριστα από το τι θα ακούσουν»...

- Στις 11 Μαΐου 2014 ο ίδιος πρέσβης τα ίδια εξηγούσε και στον «Φιλελεύθερο»: «Χρειάζεται να εμπιστευθείτε την Τουρκία. Ο Αμερικανός πρέσβης μιλά για το φυσικό αέριο, τις σχέσεις, τη λύση».

- Και έσπευδε ο δήθεν αντι-ιμπεριαλιστής πρώην τότε ΠτΔ να δηλώνει σε εφημερίδα των Τούρκων ότι πρότεινε στον διάδοχο του ΠτΔ πως «οι υδρογονάνθρακες είναι το δικό μας λουκούμι, το οποίο κρατάς στα χέρια σου. Κάνε την Τουρκία να ανοίξει το στόμα της και να το πάρει το λουκούμι» («Χαραυγή» 3.1.2019).

- Εκείνους, τους τότε, της Βρετανίας και των Αμερικανών, εννοούν οι εμμονικοί των λουκουμιών, όταν σήμερα επικαλούνται στις ραδιοφωνικές τους συνεντεύξεις την «γνώμη και των σημαντικών διεθνώς δυνάμεων»...

ΚΑΤΑΡΡΑΚΩΜΕΝΗ απ’ το κακούργημα του χουντικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974 και τον όλεθρο της τουρκικής εισβολής του Αττίλα στις προδομένες κυπριακές Θερμοπύλες 20ης Ιουλίου - 16ης Αυγούστου 1974, εγκαταλελειμμένη και καθημαγμένη επειδή δήθεν «κείται μακράν», η ηγεσία της Κύπρου σύρθηκε, με τις αμερικανικές απάτες σε τουρκοφελείς ψευδαισθήσεις αναζήτησης συμβιβαστικής «λύσης» με τους Κατακτητές. Συγκατανεύοντας στον υποβιβασμό και αποσιώπιση της Εισβολής - Κατοχής, σε διαδικασίες διακοινοτικών συνομιλιών.

- Αντί του αντικατοχικού απελευθερωτικού αγώνα, σύρθηκε στην πολυετή καταβόθρα διαπραγμάτευσης των τουρκικών απαιτήσεων:

- Για «λύση» Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

- Ύστερα, με «πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων» (18%=82%).

- Ύστερα, με τον «συνεταιρισμό των δύο ισότιμων καθεστώτων» (του παράνομου κατοχικού καθεστώτος με τη νόμιμη διεθνώς Κυπριακή Δημοκρατία).

- Ύστερα, «με την μία και μόνη κυριαρχία εκπηγάζουσα ΕΞΙΣΟΥ από Τουρκοκυπρίους και Ελληνοκυρίους», και με... «Εκ Περιτροπής τουρκική προεδρία».

ΟΛ’ ΑΥΤΑ εκκολαφθέντα μεθοδικά επί δεκαετίες: Βολιδοσκοπήσεις Βαλτχάιμ. Αμερικανο-Βρετανο-Καναδικό Σχέδιο. Δείκτες Κουεγιάρ. Δέσμη Ιδεών Γκάλι. Σχέδιο Ανάν. Άπαντα απορριφθέντα μεν. Στο «κεκτημένο των συνομιλιών», των Ηττημένων Μυαλών, συνωθούμενα δε...

ΑΠΑΞ, για μία και μοναδική φορά, κλήθηκε ο ίδιος λαός να εκφράσει δημοσίως, έκαστος πολίτης ιδιοχείρως και αυττοπροσώπως, αυτοκράτωρ της δικής του ψήφου, επισήμως και κυριαρχικώς, την Λαϊκή Βούληση. Υπακούοντας έκαστος στη δική του απόφαση. Απορρίπτοντας και τις οδηγίες των κομματικών του ηγεσιών. Και όλων όσοι τον απειλούσαν με «νέα Μικρασιατική Καταστροφή»...

- Στο Δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004. Για το Σχέδιο Ανάν. Το οποίο συνιστούσε το έως τότε τελικό προϊόν της πολιτικής που άσκησαν από το 1974 μέχρι και το 2004 όλες οι διαδοχικές ηγεσίες του κυπριακού Ελληνισμού. Και οι διαδοχικώς κυβερνήσαντες εν Αθήναις. Η συνολική πολιτική Λευκωσίας και Αθηνών, των κυβερνώντων και των πιο μεγάλων κομμάτων από το 1974 έως και το 2004, εισέπραξε το συντριπτικό ΟΧΙ από το 76% του κυπριακού Ελληνισμού. Αλλ’ όμως:

ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗ από το 1974 Μεγάλη Βδομάδα, γράφοντας το σημερινό άρθρο, με τεκμηριωμένη από τα πεπραγμένα και ιδίως από τα μη εισέτι πεπραγμένα απέραντη θλίψη, δανειζόμαστε από τους εκκλησιαστικούς ύμνους, για την ηγεσία μας ότι, δυστυχώς: Οὐκ ἠβουλήθη συνιέναι.

- Παρ’ όλ’ αυτά:

Καλή Ανάσταση και Καλή Λευτεριά.

Λάζ.Α.Μαύρος

bottom of page