top of page

Παγκράτιος - Υπόδειγμα


ΕΙΚΟΣΙ ΕΞΙ χρόνια, συμβατικά αδικαίωτος, θύμα τότε, 1996, αναπολόγητης άχρι τούδε, κακίας και μοχθηρίας - η οποία πλέον δεν αξίζει καν της παραμικρής τιμωρίας - και τελών «άχρι καιρού εν αργία» μεν, λαοπρόβλητος δε και ανέκπτωτα λαοφιλής αρχιμανδρίτης - ο φίλτατος και προ καιρού και ανέκαθεν, και πάντοτε προσευχόμενος για την εκ Θεού ευλογίαν πάντων και πασών, ημών συμπεριλαμβανομένων, ο πατήρ Παγκράτιος Μερακλής.
Καλά να τον έχει ο Ύψιστος.
Ως ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ίσως για όλους μας.
Υπόδειγμα ακόμη και για εκείνους που εξ αρμοδιότητος υπόκεινται, επί έν τέταρτον του αιώνος ήδη, στην ανεκπλήρωτη εισέτι ευθύνη δημόσιας απολογίας.
- Και στην εμπράκτως αναγκαία αποκατάσταση.
- Αναγκαία όχι για τον πατέρα Παγκράτιο.
- Αλλά για τους την αρμοδιότητα κατέχοντες.
- Ενώπιον του περιεστώτος λαού.
- Δεν φάνηκαν ως τώρα πρόθυμοι και απεκδεχόμενοι να λάβουν την εκ Θεού φώτισιν.
ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «Πρωτοσέλιδο» της τηλεόρασης «Σίγμα», του καλού συνάδελφου Ανδρέα Δημητρόπουλου, μίλησε σήμερα Τετάρτη 23.2.2022, πάντα μειλίχιος, σεμνός και ταπεινός ο πατήρ Παγκράτιος. Και σχολίασε την προ ημερών ανακίνηση του ανεπίλυτου 26 χρόνια θλιβερού της Εκκλησίας προβλήματος.
- Με την καίρια ιστορική υπενθύμιση των θλιβερών διχαστικών εν Κύπρω «Κυριλλαϊκών» του 1900-1910: «Κυριλλάτσος» και «Κυριλλούδι» εκφωνούνταν οι μακαρίτες αντίπαλοι διαδοχικοί εν τέλει Αρχιεπίσκοποι, Κύριλλος Β΄ και Κύριλλος Γ΄ για τους οποίους διχάστηκε εντονότατα ο λαός.
- Ως εκ των παλαιών παθημάτων διδάγματα και ως υπόδειξη πρώτιστου καθήκοντος για την αποφυγή διχασμών, το υπενθύμισε ο Παγκράτιος.
- Διδάγματα, όμως, τα οποία δυστυχώς δεν κατάφεραν να διδάξουν επαρκώς τους κατοπινότερους.
- Με τραγικότερο αποτέλεσμα και τον εκκλησιαστικό διχασμό, μέρος του γενικότερου φρικτού εν Κύπρω εμφύλιου διχασμού του 1971 - 1974, που μεθόδευσε και διέτασσε η ανθελληνική Χούντα των εν Αθήναις δικτατόρων με τα εν Κύπρω όργανά της και επέφερε την Καταστροφή με το προδοτικό Πραξικόπημα και την τουρκική Εισβολή του 1974. Στην κατά το ήμισυ έκτοτε σκλαβωμένη ακόμη από τον τουρκικό Αττίλα, νήσο των Αγίων.
λμ 23.2.2022
bottom of page