top of page

17.1.1975: Θυσία 18χρονου διαδηλωτή Πανίκου Δημητρίου στη βρετανική βάση Ακρωτηρίου


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 Ιανουαρίου 1975:

Νεκρός, κτυπημένος από βρετανικό τεθωρακισμένο στην πύλη της Βάσης Ακρωτηρίου ο 18χρονος διαδηλωτής μαθητής Στ΄ Λανιτείου, Πανίκος Δημητρίου.

Εκτοπισμένος απ' τον σκλαβωμένο στον τουρκικό Αττίλα - πέντε ήδη μήνες τότε - Άγιο Μέμνονα της Αμμοχώστου.


Το τεθωρακισμένο των εν Κύπρω στρατευμάτων της Χερ Μάτζεστι Ελισάβετ Β΄ είχε ορμήσει εναντίον άοπλων Ελλήνων Κυπρίων μαθητών και μαθητριών που διαδήλωναν εκείνη τη μέρα εναντίον των Εγγλέζων.

ΔΙΑΔΗΛΩΝΑΝ εξ αιτίας της προκλητικής συμπαιγνίας των Βρετανών με τον τουρκικό Αττίλα, οι οποίοι αποφάσισαν τη μεταφορά των Τουρκοκυπρίων «του Νότου», από την βρετανική βάση Επισκοπής - Ακρωτηρίου της Λεμεσού στην Τουρκία, για να μεταφερθούν ευθύς αμέσως στα κατακτηθέντα, απ’ τον τουρκικό στρατό εισβολής, ελληνικά εδάφη της Κύπρου στην Κερύνεια, Μόρφου, Καρπασία, Αμμόχωστο και να εγκατασταθούν στα σπίτια και στις περιουσίες των βιαίως εκτοπισθέντων Ελλήνων.

Η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ της Βουλής της καθημαγμένης - από τον ολέθριο Ιούλιο και Αύγουστο - Κύπρου, μόλις την προηγούμενη μέρα, Πέμπτη 16η Ιανουαρίου 1975, είχε αποφασίσει ομόφωνο ψήφισμα ότι «η Βρετανία πλέον δεν είναι νοητό να διατηρεί και να νέμεται βάσεις και διευκολύνσεις εν Κύπρω».

- Το πρωί της ημέρας που οι Εγγλέζοι σκότωσαν τον Πανίκο Δημητρίου, οι εφημερίδες πρόβαλλαν, 1η σελίδα, την απόφαση της Βουλής και την απαίτηση του λαού: «Να φύγουν ΑΜΕΣΩΣ οι Βάσεις από την Κύπρο».


- Η «Χαραυγή» του ΑΚΕΛ δημοσίευε και κύριο άρθρο, που έγραφε: «Έξω ΑΜΕΣΩΣ οι Βρετανοί από την Κύπρο. Να φύγουν και αυτών αμέσως τα στρατεύματα. Να διαλυθούν οι βάσεις τους και να επιστρέψουν στον δικαιούχο λαό τα κυπριακά εδάφη, που διά της βίας κατακράτησαν και τα ονόμασαν κυρίαρχα»...


Ε Κ Τ Ο Τ Ε πέρασαν 48 χρόνια ανενόχλητης συνέχισης της λειτουργίας των Βάσεων, καθώς οι διαδοχικές κυβερνήσεις, διαπραγματευόμενες την αγγλο-τουρκικής επινόησης διζωνική συνθηκολόγηση στο «1ο Μέτωπο» των διαδοχικών τους υποχωρήσεων, δεν ήθελαν - έλεγαν - να ανοίξουν και… «2ο Μέτωπο».


ΘΑΝΑΤΙΚΗ ανάκριση είχε διενεργηθεί τότε σε βρετανικό δικαστήριο των «κυριάρχων» Βάσεων, για τον σκοτωμένο από το βρετανικό τεθωρακισμένο 18χρονο ΠΑΝΙΚΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ.


- Συνήγορος της οικογένειας του θυσιασθέντος μαθητή εμφανίστηκε στη δικαστική διαδικασία ένας νεαρός δικηγόρος της Λεμεσού, ο 29χρονος τότε Νίκος Χρ. Αναστασιάδης. Ο από το 2013 μέχρι σήμερα Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο οποίος χθες, Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023 έγινε δεκτός στο βασιλικό κτήμα Μπαλμόραλ της Σκωτίας από τον νυν βασιλέα των Βρετανών Κάρολο Γ΄, υιό και διάδοχο τής εκλιπούσας τον παρελθόντα Σεπτέμβριο Ελισάβετ Β΄.

Λάζ.Α.Μαύρος 17.1.2023

25 views
bottom of page