top of page

Ολοθριοτέρου τ’ ανήμερα 15η 7ου


ΠΙΟ ΕΝΔΟΞΗ γενιά Κυπρίων στην ιστορία:


Εκείνη του 1955-1959 που διεξήγαγε τον ένοπλο αντι-αποικιακό, εθνικο-απελευθερωτικό αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. με απαράμιλλο ηρωισμό και υποδειγματική αυταπάρνηση.


ΠΙΟ ΑΤΙΜΑΣΜΕΝΗ γενιά Κυπρίων:


Τα βιολογικά τέκνα της ηρωικής γενιάς του 1955: Δεκαοχτάρηδες έως εικοσάχρονοι γιούδες των αγωνιστών της Ε.Ο.Κ.Α. κατά το έτος 1974, του προδοτικού χουντικού πραξικοπήματος της Δευτέρας 15ης Ιουλίου και των προδομένων κυπριακών Θερμοπυλών, από το Πέντεμιλι της Κερύνειας, στην τουρκική εισβολή της 20ης Ιουλίου έως 16ης Αυγούστου 1974.


ΤΗΣ Ε.Ο.Κ.Α. αγωνιστής ο πατέρας. Ένας από τους θυσιασθέντες στον αγώνα κατά των Άγγλων Κατακτητών το 1957. Ήρωας της πατρίδας, ο οποίος, όταν έπεσε μαχόμενος, άφησε ορφανά ανήλικα τέκνα. Στη γενέτειρά του, τιμώντας την ηρωική του μνήμη, έδωσαν το 1964 τ’ όνομά του στο στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς που δημιουργήθηκε έξω από το χωριό του.


Εκεί, στο στρατόπεδο με τ’ όνομα του ήρωα πατέρα του υπηρετούσε το 1974, δεκαοκτάχρονος πλέον ο γιός του. Θυσιάστηκε και αυτός στις προδομένες κυπριακές Θερμοπύλες, Ιούλιο του 1974 στον Πενταδάκτυλο, πολεμώντας μαζί με την τραγική μονάδα του, εναντίον των συντριπτικά υπέρτερων τουρκικών δυνάμεων εισβολής.


ΤΗΣ ΠΙΟ ΕΝΔΟΞΗΣ γενιάς του 1955 τα τέκνα

υπέστησαν την ΑΤΙΜΩΣΗ του 1974.

Η οποία συνεχίζεται και διαρκεί, σε εγγόνια και δισέγγονα.

Εκτοπισμένα απέναντι από τον σκλαβωμένο απ’ τους Τούρκους Κατακτητές Πενταδάκτυλο, Κερύνεια, Μόρφου, Αμμόχωστο, Καρπασία.


ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΟΣ Δευτερογιούνης της Ατίμωσης...

Λ.Μ. 15η Ιουλίου 2023

bottom of page