top of page

Κύπρος: Δυνατότερος κρίκος...


Τ Α Χ Ι Σ Τ Α η Κύπρος θα πρέπει να καταστεί πολύ δυνατότερος κρίκος.

Εγκαταλείποντας αποφασιστικά τις μεμψιμοιρίες και τα κλαψουρίσματα του πιο αδύναμου κρίκου. Θα έπρεπε ήδη προ πολλού να το είχε κάνει. Προλαβαίνει ακόμη. Και είναι εισέτι επιτεύξιμος αυτός ο στόχος. Με περισσότερες κιόλας, προσφερόμενες τώρα, διεθνώς ευνοϊκότερες ευκαιρίες.


ΚΡΙΚΟΣ ενδυναμούμενος, πάντα νοούμενος, αισθανόμενος και συμπεριφερόμενος ως ένας από περισσότερους δυνατότερους κρίκους. Σε αποτελεσματικότερη συστοιχία συζευγμένους. Με πλήρη συντονισμό μεταξύ τους. Για τον κοινό στόχο και σκοπό: Της προβολής πειστικής Αποτρεπτικής Ισχύος. Πειστικής, ώστε να πείθει και ν’ αποτρέπει τους επιβουλευομένους και απειλούντες με νέο Αττίλα την Ελλάδα και την Κύπρο.


- Όχι πλέον μόνη η Κύπρος, «κειμένη μακράν», εγκαταλελειμένη στην αδυναμία της και εξαναγκασμένη να σύρεται στις ατέρμονες ψευδαισθήσεις των διαδικασίων λύσης - υποταγής στις απαιτήσεις των Τούρκων Εισβολέων - Κατακτητών.


- Αλλά ως κρίκος ισχυρότερης Αντίστασης μίας ευρύτερης αλυσίδας: Όλων των κρίκων Αποτρεπτικής Ισχύος του Ελληνισμού, απέναντι στις εσχάτως εκτραχυνόμενες λυσσωδώς τουρκικές πολεμικές απειλές.


- Αντίστασης ικανής να ξεφύγει από το κατάντημα ότι αποτελεί τον... πιο αδύναμο κρίκο, έρμαιο δηλαδή στην επιθετική βουλιμία των Κατακτητών και πιθανό όμηρο των νεο-οθωμανών επεκτατιστών ώστε να εκβιάζουν τους άλλους κρίκους...


ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΟΣ κρίκος, στις τρέχουσες σήμερα περιστάσεις, σημαίνει για την Κύπρο ένα πράγμα:

- Να έχει αποκτήσει τις επαρκείς δυνατότητες και την αναγκαία ετοιμότητα ώστε και ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΔΟΘΕΙΣΗΣ, οι μονάδες των ενόπλων της δυνάμεων να βρεθούν σε ελάχιστο χρόνο απελευθερωτικές στην σκλαβωμένη Κερύνεια, στη Μόρφου, στην Αμμόχωστο, στην Καρπασία. Αποκαθιστώντας την εδαφική ακεραιότητα και την νόμιμη κρατική κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και προστατεύοντας αποτελεσματικά την κυπριακή θαλάσσια ΑΟΖ.


ΟΙ ΡΑΓΔΑΙΟΤΕΡΑ μεταβαλλόμενες διεθνώς συνθήκες από τον παρελθόντα Φεβρουάριο τής έκτοτε συνεχιζόμενης ρωσικής εισβολής στην σθεναρώς αντιστεκόμενη εισέτι Ουκρανία - σε ρόλο προανακρούσματος παγκοσμίου πολέμου - και η αναδιαμόρφωση των εκατέρωθεν συμμαχιών και των συσχετισμών ισχύος, μέσα στις οποίες δραστηρίως καραδοκούσα η Τουρκία σπεύδει απειλητικά να αναδειχθεί νεο-οθωμανική επεκτατική υπερδύναμη της περιοχής, καθιστούν πιθανή και την πρόβλεψη ότι και το «Ευκαιρίας Δοθείσης» δεν μπορεί να αποκλείστει. Δηλαδή:


- Η Τουρκία και οι καταστάσεις στις οποίες ίσως θα περιέλθει με τις επιλογές της, πιθανόν να δώσουν και αυτή την ευκαιρία. Ουδόλως πιθανή στις παλαιότερες μέχρι πρόσφατα περιστάσεις.


ΤΟ «ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΔΟΘΕΙΣΗΣ», στις ρέουσες ταχέως εξελίξεις, καθίσταται πιθανό. Επειδή η Τουρκία δείχνει πλέον αυτοπαγιδευμένη στις ράγες της δικής της έπαρσης και μέθης. Με τον ναρκισσισμό τού «παγκόσμιας κλάσης σκακιστή». Και του επιτήδειου φαταούλλα που επιδιώκει με την πολιτική του «εκκρεμούς» ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ. Σε τόσο πολύ, μάλιστα, αφιονισμένο πλέον βαθμό, που επιδεικνύει κιόλας καθημερινά ότι είναι στα πρόθυρα να «βγάλει και το σχοινί και το παλλούκι» και... «ξαφνικά ένα βράδυ» «ν’ ανοίξει την πόρτα του φρενοκομείου».

Τέτοια τουρκική συμπεριφορά είναι προβλέψιμο ότι θα προκαλέσει την αντίδραση πολύ υπέρτερων από την ίδια δυνάμεων, των οποίων θίγει επικίνδυνα τα συμφέροντα, ώστε ν’ αναγκαστούν να της δώσουν κάποια στιγμή έναν ισχυρότερο «γαουρόπατσο».


ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για μία όχι πια εντελώς απίθανη περίπτωση.

Η πολιτική του Ερντογάν προς τα εκεί δείχνει να κατρακυλά.

Θέλει να δείχνεται και σχεδόν αχαλίνωτη.

Ευκαιρία κάποιας στιγμής, λοιπόν, για την οποία, Κύπρος και Ελλάς, αναλόγως του βαθμού προπαρασκευής των δυνατοτήτων και της ετοιμότητας του Ελληνισμού, θα δείξουν αν διαθέτουν την απαραίτητη στρατηγική σοφία εγκαίρως να την αξιοποιήσουν.


ΟΥΤΩΣ ή άλλως επιτακτική είναι η ανάγκη για την αντιμετώπιση και του χειρότερου σεναρίου στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις. Εκ των πραγμάτων, αυτό σημαίνει και την προετοιμασία για την αξιοποίηση κάθε πιθανής ή απίθανης ευκαιρίας που ίσως θα προκύψει.

Και εάν δεν υπάρξει το χειρότερο σενάριο, εάν δηλαδή ο Ερντογάν πεπεισμένος - πειθαναγκασμένος από την Αποτρεπτική Ισχύ που ήδη ορθώνει η Ελλάς από τον Έβρο και στο Αιγαίο μέχρι το Καστελλόριζο, δεν αποτολμήσει εκεί "να ανοίξει την πόρτα του φρενοκομείου», να μην βρίσκει την Κύπρο προσφερομένη ως τον πιο αδύναμο κρίκο για να... παίξει τα ρέστα του.

- Αυτό θα αποφευχθεί όταν δει και πεισθεί ότι τάχιστα η Κύπρος κατόρθωσε να καταστεί αρκούντως δυνατότερος από τον... πιο αδύναμο κρίκο. Οπότε θα υποχρεωθεί να υπολογίζει και την πιθανότητα ότι, με τόσους και τόσο εξίσου δυνατούς κρίκους απέναντί του, από τον Έβρο, το Αιγαίο και την Κύπρο, θα κινδυνεύσει να χάσει καί τ’ αβγά και το καλάθι... Και αυτό είναι το κλειδί επί του παρόντος για να κλειδωθεί και όχι για ν’ ανοίξει η «πόρτα του φρενοκομείου».


ΑΠΟ ΤΟΝ παρελθόντα Μάιο και εξαιτίας της υποδοχής που έτυχε στον Λευκό Οίκο και στο Κογκρέσο των ΗΠΑ ο πρωθυπουργός της Ελλάδος, αντιδρώντας ο Ερντογάν και το σύνολο σχεδόν του πολιτικού συστήματος του καθεστώτος του, βρίσκονται σε κατάσταση πρωτοφανούς παροξυσμού.

Με ακατάσχετες πλέον, καθημερινά πολλαπλασιαζόμενες, σαφείς πολεμικές απειλές εναντίον της Ελλάδος. Και σαφέστερα δεδηλωμένο τουρκικό στόχο, τον εκβιασμό των ΗΠΑ και τη διακύβευση της συνοχής του ΝΑΤΟ απέναντι στην ήδη πολεμικώς επιδρομική Ρωσία του Πούτιν.


- Στο εσωτερικό της Τουρκίας, ενόψει και των κρίσιμων για την τύχη του Ερντογάν εκλογών του 2023, καταβάλλεται διατεταγμένη, συστηματική, ενορχηστρωμένη, καθημερινή επιχείρηση πολεμικής οιστρηλάτησης και αφιονισμού των ορμέμφυτων μεγάλης ακόμη μερίδας των Τούρκων υπηκόων, απ’ όλα τα ελεγχόμενα ΜΜΕ του καθεστώτος.


- Το κεντρικό «αφήγημα» του καθεστώτος είναι ότι η Τουρκία κινδυνεύει απειλούμενη από τους Αμερικανούς οίτινες χρησιμοποιούν ως πιόνι τους την Ελλάδα. Την οποία οι ΗΠΑ προμηθεύουν και αναβαθμισμένα αεροσκάφη F-16 και αθέατα από τα τουρκικά ραντάρ F-35, τα οποία οι Αμερικανοί στερούν από την Τουρκία, προσθέτοντας και αμερικανική βάση στην Αλεξανδρούπολη προς παράκαμψη των στρατηγικής σημασίας γειτονικών στενών των Δαρδανελίων.


- Ξεκίνησαν από το «Μητσοτάκης γιοκ» του Ερντογάν, απείλησαν «θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ» του Ερντογάν, προχώρησαν με τη λυσσώδη χορωδία στην αμφισβήτηση της ελλαδικής επικράτειας στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου «απαγορεύοντας» το δικαίωμα - καθήκον της ένοπλης άμυνας τους απέναντι στις πλησίον τουρκικές απειλές εισβολής και έφτασαν προχθές, διά στόματος του υπουργού τους Χουλουσί Ακάρ να ασκούν «μπούλιγκ» σε όλους τους υποταγμένους στην εξουσία τους ένστολους Τούρκους, να είναι έτοιμοι να... πεθάνουν ως «μάρτυρες» ή να επιζήσουν ως... «γαζήδες» (ένδοξοι πολεμιστές) του τουρκικού μιλέτ.


Γ Ν Ω Ρ Ι Μ Ο Υ , επί 20ετία ήδη στην εξουσία, του Ερντογάν και επαρκώς αποκρυπτογραφημένου του... ερντογανοφελούς πρωτίστως ορθολογισμού του Ερντογάν, οι εγκυρότερες ίσαμε τώρα αναλύσεις και προβλέψεις εκτιμούν ότι:


- Ο επίδοξος νεο-σουλτάνος δεν θα «παίξει το κεφάλι του» διακινδυνεύοντας μια πολεμική επιχείρηση εναντίον της Ελλάδος.


- Η πρέπουσα, λοιπόν, ενδυνάμωση του μέχρι τώρα κυπριακού πιο αδύναμου κρίκου, θα βοηθήσει και τον... Ερντογάν να διατηρήσει τον εν λόγω ορθολογισμό του και να μην παραφρονήσει...

Λάζ.Α.Μαύρος

bottom of page