top of page

ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΣΕΡΤΗ


Φωτογραφία 21.3.2018 στο προαύλιο του Ιερού Ναού Αγίου Κασσιανού της εντός των τειχών Λευκωσίας, δίπλα στη "Γραμμή Αττίλα", ο Γιώργος Σέρτης ανάμεσα στον Κώστα Βασιλείου και στον Στέλιο Παπαντωνίου, στην παρουσίαση του βιβλίου του Παπαντωνίου "Επτά Επιταφίων Θυμιάματα"


ΠΕΘΑΝΕ ο Σέρτης μας.

Αναπαύθηκε σήμερα λίγες μέρες προτού συμπληρώσει τα 76 του χρόνια, μετά από μήνες δοκιμασίας στο νοσηλευτήριο, ο επί πέντε δεκαετίες καθημερινά κορυφαίος μαχητικά αντικατοχικός χρονογράφος της έντυπης δημοσιογραφίας της Κύπρου, σεμνός και πάντα αξιαγάπητος φιλόλογος καθηγητής Γιώργος Ξενοφώντος Σέρτης.


Ξεκίνησε με πρωτοσέλιδο χρονογράφημα, από το 1975 έως το 1987 στις εφημερίδες της ΕΔΕΚ, Στα καθημερινά «Νέα» και στον δευτεριάτικο «Ανεξάρτητο» και αργότερα στο εβδομαδιαίο «Παρασκήνιο».


Από το 1989 στον «Φιλελεύθερο» το καθημερινό πολιτικό χρονογράφημα του Γ. Σέρτη στην στήλη με τ’ όνομα «Χαιρετίσματα στην εξουσία».


Πάντα παραδιδόμενο διά χειρός το χειρόγραφο του. Γραμμένο ιδιοχείρως με την απορροφητική του πέννα.

Καθημερινό μονόστηλο Εθνικής Αντίστασης.

Απέναντι στις Σειρήνες των Ηττημένων Μυαλών για παράδοση στις διζωνικές απαιτήσεις των Τούρκων κατακτητών.

Επί δεκαετίες εκφωνούμενο κάθε πρωί μόλις πριν την 7η πρωινή στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο, το «Κατά Σέρτην Μονόστηλο». Σαν οδοδείκτης, σαν εγερτήριο σάλπισμα και σαν πρεπούμενο μαστίγιο κριτικής και αφύπνισης συνειδήσεων.

Ο ΣΕΡΤΗΣ γεννήθηκε την επιπλέον ανά τετραετία ημέρα του δίσεκτου 1948, 29η Φεβρουαρίου. Στην τότε πολυπληθή εργατούπολη του Μεταλλείου τ’ Αμιάντου. Γενέθλια είχε κάθε τέσσερα χρόνια. Φέτος, για 26 μέρες δεν τα πρόλαβε.


Υπερηφανευόταν για την ευλογία να σπουδάσει στο «Μούσαις χάρισι θύε» της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Σεμνυνόμενος μελετητής του κορυφαίου Ομηριστή Ιωάννη Κακριδή.

Και πάντοτε ευλαβούμενος τον πολιούχο της Θεσσαλονίκης μας Μυροβλήτη Άγιο Δημήτριο.

Νυμφεύτηκε το 1971 την Ειρήνη Πράτσου από τον Άη Γιώρκη της Κερύνειας μας.

Απ’ όπου τους εκτόπισαν με στυγνή βαρβαρότητα οι Τούρκοι εισβολείς - κατακτητές του Αττίλα της αποφράδας 20ης Ιουλίου 1974.

Πατέρας δύο τέκνων, του Ξενή και της Άντριας, και παππούς τεσσάρων εγγονών και καταξιωμένος από την αγάπη του πλήθους όσων ευτύχησαν να τον έχουν Δάσκαλο (με δέλτα κεφαλαίο) καθηγητή τους στα σχολεία που υπηρέτησε. Και του πολύ μεγαλύτερου πλήθους των καθημερινών του αναγνωστών στην εφημερίδα. «Μετακόμισε» σήμερα, 3 Φεβρουαρίου 2024, εις Χώρα Ζώντων και Εν Σκηναίς Δικαίων ο Γιώργος μας ο Σέρτης.

ΞΕΡΟΥΜΕ από μακρόχρονη εμπειρία το έπαθλο:

Ν’ αγοράζεις καθημερινά την εφημερίδα και προτού σε απασχολήσουν οι πρωτοσέλιδοι πηχυαίοι τίτλοι των ειδήσεων και των φωτογραφιών, να σπεύδεις να διαβάσεις πρώτο του Σέρτη το μονόστηλο.


Δεν μας εξουσιοδότησες Σέρτη.

Αλλά σε στάση προσοχής νιώθουμε το χρέος να δώσουμε την αναφορά σου:

«Αποστολή εξετελέσθη. Στο ακέραιο».

Και η απάντηση: «Η σκυτάλη στους παρόντες ευέλπιδες».

Καλό Παράδεισο Σέρτη.

Λάζ.Α.Μαύρος 3.2.2024

bottom of page