top of page

Η Τουρκία απειλεί και την… UNFICYP


ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ κλιμάκωσης εκβιασμού του ΟΗΕ, εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας θέτοντας υπό οιονεί ομηρία και υπό απαγόρευση την Ουνφικύπ, με στόχο την αναγνώριση του παράνομου τουρκικού κατοχικού ψευδοκράτους στα σκλαβωμένα εδάφη της Κύπρου αποφάσισε να δοκιμάσει η Τουρκία.
Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ απόφαση λήφθηκε αμέσως μετά που το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, υπό την προεδρία της μονίμου αντιπροσώπου της Νορβηγίας πρέσβειρας Mona Juul, υιοθέτησε την παρελθούσα Πέμπτη 27.1.2022 το ψήφισμα 2618 για την ανανέωση της θητείας της Ουνφικύπ για το εξάμηνο ως τις 31.7.2022.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, αφού πρώτα κατηγόρησε τον ΟΗΕ ότι ψήφισε χωρίς τη συγκατάθεση και σε βάρος του κατοχικού της ψευδοκράτους με «δύο μέτρα και δύο σταθμά», προαναγγέλλει και ενέργειες τις οποίες με την καθοδήγησή της θα λάβουν εναντίον της Ουνφικύπ οι διατεταγμένοι από την Άγκυρα επικεφαλής του ψευδοκράτους.
ΔΙΑΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ξανά η Τουρκία ότι αποκηρύσσει την δική της από το 1974 απαίτηση για λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και χαρακτηρίζοντάς την ως «ένα μοντέλο λύσης που έχει δοκιμαστεί και εξαντληθεί για περισσότερα από πενήντα χρόνια και που αποδεικνύεται αναποτελεσματικό και δεν αντικατοπτρίζει τη συναίνεση της μιας πλευράς», προβάλλει ως «νέο» τουρκικό στόχο την ανέκαθεν επιδιωκόμενη από την ίδια:
- «Κυριαρχική ισότητα και ισότιμο διεθνές καθεστώς» για το παράνομο ψευδοκράτος της στα σκλαβωμένα από το 1974 εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ανέλαβε επί τόπου το ελεγχόμενο πλήρως από την Τουρκία κατοχικό καθεστώς του Αττίλα στην Κύπρο. Παρεμποδίζοντας προφανώς τις συνήθεις διακινήσεις και δραστηριότητες των δυνάμεων της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ (UNFICYP) στα κατεχόμενα από τον Αττίλα εδάφη της Κύπρου, εκτός κι αν ο ΟΗΕ... συμμορφωθεί με την τουρκική απαίτηση για αναγνώριση - νομιμοποίηση του παράνομου ψευδοκράτους KKTC.
ΣΤΗ ΔΙΚΗ του ανακοίνωση το κατοχικό ψευδοκράτος, υπενθυμίζοντας ότι με δική του άδεια «η ΟΥΝΦΙΚΥΠ συνεχίζει ακόμα τις δραστηριότητές της στα εδάφη της KKTC με την καλή μας προαίρεση», απαιτεί και απειλεί ότι:
«Για τη συνέχιση της παρουσίας και των επιχειρήσεων της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στη χώρα μας χρειάζεται μια νομική ρύθμιση στην οποία θα συμφωνήσουν η KKTC και ο ΟΗΕ. Λόγω του γεγονότος ότι όλες μας οι εκκλήσεις σε αυτό το θέμα παρέμειναν αναπάντητες, δεν μας έχει απομείνει άλλη επιλογή εκτός από το να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα».
ΚΥΡΙΟΣ στόχος, βεβαίως, και αυτής της τουρκικής επιχείρησης, είναι πρωτίστως η περαιτέρω κατατρομοκράτηση των ηγετών της Κυπριακής Δημοκρατίας, ώστε η Τουρκία να επιτύχει επαύξηση της υποχωρητικότητας των Ελλήνων της Κύπρου.
ΣΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ στρατηγικά μυαλά η αποτυχία μετατροπής ολόκληρης της Κύπρου σε τουρκικό προτεκτοράτο με το Σχέδιο Ανάν το 2004 και τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία τους, παρήγαγε σχεδιασμούς επιπρόσθετων εκβιασμών.
- Τα εν λόγω μυαλά στριμώχτηκαν επιπλέον, με τις ήττες της Τουρκίας από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Τριμερείς Συνεργασίες που εξασφάλισαν η Ελλάς και η Κύπρος με την Αίγυπτο και τον Ισραήλ κοκ, που ο νεο-οθωμανισμός της Τουρκίας «κατόρθωσε» να χάσει.
- Έναντι τούτου του πλέγματος και των εν δυνάμει πιθανών προοπτικών του, τα τουρκικά στρατηγικά μυαλά φυσιολογικά στρέφουν απειλητικά την κάννη τους σε ό,τι θεωρούν ότι είναι ο πιο αδύναμος κρίκος: Την ενδοτικών επιδόσεων κυπριακή ηγεσία και την μη απαλλαγμένη εισέτι από τα φοβικά της σύνδρομα ελλαδική ηγεσία.
- ΑΥΤΗ είναι και η ερμηνεία (συνολική ερμηνεία) όχι μόνο για την τωρινή τουρκική απόπειρα εκβιασμού του ΟΗΕ, όχι μόνο για το άνοιγμα προς εποικισμό της σκλαβωμένης Αμμοχώστου, αλλά και για το σύνολο των πολεμικών ενεργειών του τουρκικού ναυτικού στην κυπριακή ΑΟΖ και τις τουρκικές ενέργειες από τον Έβρο και το Αιγαίο έως τις... κολυμβητικές απειλές του λαλίστατου στρατηγού υπουργού Άμυνας της Τουρκίας εναντίον του Καστελλορίζου.
Λάζ.Α.Μαύρος



bottom of page