top of page

ΕΛΙΣΑΒΕΤ & ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗΣ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΠΡΙΝ 65 ΧΡΟΝΙΑ


Βρίσκεται ακόμη στη ζωή βασιλεύουσα η 96χρονη βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας.
Πριν από 65 χρόνια, σαν σήμερα 12η Μαρτίου 1957, ημέρα Τρίτη ώρα 18:13 - δύο χρόνια μετά την τελετή στέψη της - έλαβε από την Λευκωσία της Colony of Cyprus της ένα κατεπείγον τηλεγράφημα:
«Προς την Α.Μ. Βασίλισσα Ελισάβετ, Παλάτι του Μπάκιγχαμ, Λονδίνο,
Από μέρους του Ευαγόρα Παλληκαρίδη και του πατέρα του, ο οποίος υπηρέτησε την Κυβέρνηση για πολλά χρόνια ως αστυνομικός, και της μητέρας του, κάνουμε ύστατη έκκληση προς την Υμετέρα Μεγαλειότητα όπως μετατραπεί η ποινή θανάτου που η εκτέλεση αναμένεται να γίνει στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας στις 14.3.1957. Στοπ. Βρέθηκε ένοχος μόνο για μεταφορά όπλου χωρίς σφαίρες και παραδόθηκε χωρίς αντίσταση. Παρακαλούμε τη Μεγαλειότητά σας να συστήσει ευσπλαχνία.
Φοίβος Κληρίδης και Λέλλος Δημητριάδης Δικηγόροι».
ΦΩΝΗ βοώντος εν τη ερήμω.
Η Αυτής Μεγαλειότης δεν αποκρίθηκε.
Ημέρα Τετάρτη, 13η Μαρτίου 1957,
ώρα Κύπρου 23:30
Oι εν Κύπρω εντεταλμένοι δήμιοι της Αυτής Μεγαλειότητος, θανάτωσαν δι’ απαγχονισμού τον μόλις 19χρονο ΕΥΑΓΟΡΑ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗ, μαθητή, ποιητή και αντάρτη της ΕΟΚΑ και τον έθαψαν 01:30 της Πέμπτης 14ης Μαρτίου 1957 στα Φυλακισμένα Μνήματα, εντός των φυλακών, στον ίδιο τάφο που είχαν θάψει δέκα μέρες νωρίτερα το καμένο κορμί του Υπαρχηγού της ΕΟΚΑ ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ ο οποίος με το Μολών Λαβέ και τη 10ωρη μάχη του στον Μαχαιρά εξευτέλισε τα στρατεύματα της Χερ Μάτζεστι.
Λάζ.Α.Μαύρος 12.3.2022
bottom of page