top of page

Διπλωματία Σεισμών & Συνταγή Θουκυδίδη


ΦΡΙΚΤΗ, ψυχικά εξουθενωτική, είναι η συνειδητοποίηση ότι, «χρειάστηκε» μια απρόβλεπτη πολυάνθρωπη τραγωδία δεκάδων χιλιάδων αθώων νεκρών και εκατομμυρίων σεισμοπλήκτων, των λαών της νοτιοανατολικής Τουρκίας, για να προκαλέσει την αναστολή των πολεμικών απειλών του μονοκράτορα, επίδοξου νεο-σουλτάνου της Τουρκίας, Ερντογάν εναντίον του Ελληνισμού.

- Ότι ο φονικότατος των αθώων πληθυσμών Εγκέλαδος, τη νύκτα της 5ης προς την 6η Φεβρουαρίου κατεδάφισε τα διακηρυγμένα επιθετικά σχέδια του Ερντογάν να στείλει «ξαφνικά μια νύκτα» τα στρατεύματά του εναντίον της Ελλάδας και τους νέους «Τυφώνες» πυραύλους του να πλήξουν την Αθήνα.


ΦΡΙΚΤΟ το αίτιο επανόδου της «Διπλωματίας των Σεισμών».

Εξ αιτίας της φοβερής πολύνεκρης σεισμικής καταστροφής. Και της άμεσης αποστολής πρόθυμων και ικανών ελλα-δικών μας συνεργείων διάσωσης και άλλης ανθρωπιστικής μας βοήθειας στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας.


- «ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ» την οποία, όπως και στο παρελθόν, θ’ αξιοποιήσει σίγουρα με την πάροδο του χρόνου, το αυταρχικό και ανάλγητο καθεστώς της Άγκυρας. Για να επανέλθει αταλάντευτο στις νεο-οθωμανικές επιδιώξεις της στρατηγικής του εναντίον του Ελληνισμού στην Κύπρο και στο Αιγαίο. Εκμεταλλευόμενο, ως συνήθως, τις ανεπάρκειες των ανέκαθεν λιγούρηδων της «επαναπροσέγγισης», της «συνεκμετάλλευσης» και τις ψευδαισθήσεις των “win-win” και “kazan-kazan” ονειρώξεων.


ΜΕΧΡΙΣ ΟΤΟΥ οι ίδιοι οι λαοί της Τουρκίας κατορθώσουν ν’ απαλλαγούν από το αυταρχικό τους καθεστώς και να οικοδομήσουν ένα δημοκρατικό, φιλελεύθερο και πραγματικά φιλειρηνικό πολίτευμα, το τουρκικό κράτος θα συνεχίζει να αποτελεί τη μόνιμη απειλή στην περιοχή. Καταπιεστικό στο εσωτερικό και επεκτατικό στο εξωτερικό.


- Εναντίον πρωτίστως της Ελλάδας και ανυποχώρητος κατακτητής των σκλαβωμένων από τον Αττίλα 1974 βορείων ελληνικών εδαφών της Κύπρου. Με αναλλοίωτες τις επιδιώξεις του:


- Αφενός να επιτύχει τον στρατηγικό έλεγχο ολόκληρης της Κύπρου και, αφετέρου, να επαναλάβει το επίτευγμά του σε βάρος των ελληνικών νησιών του Αιγαίου.


ΑΥΤΗ ακριβώς η πραγματικότητα, διαρκώς επαληθευόμενη εμπράκτως την τελευταία 70ετία από όλες ανεξαιρέτως τις διαδοχικές τουρκικές κυβερνήσεις και συστηματικά εκτραχυνόμενη την τελευταία 20ετία της μονοκρατορίας Ερντογάν, δεν αφήνει άλλα περιθώρια πλάνης και ψευδαισθήσεων στις κυβερνήσεις Αθηνών και Λευκωσίας.


- Η ΔΙΑΡΚΗΣ ενδυνάμωση όλων των εσωτερικών και εξωτερικών συντελεστών εθνικής ισχύος της Ελλάδας και της Κύπρου, η πειστικότερη ανόρθωση Αποτρεπτικής Ισχύος, πρωτίστως των ενόπλων δυνάμεων των δύο κρατών, αποτελεί την «συνταγή» πειθαναγκασμού της Τουρκίας να «μην ανοίξει την πόρτα του φρενοκομείου», να μην επιχειρήσει κάποιον νέον Αττίλα.


Αυτή η «συνταγή» μπορεί, επιπρόσθετα, να προσφέρει στην Κύπρο τις δυνατότητες και την ευχέρεια να απεγκλωβιστεί από το ικρίωμα του «κεκτημένου» της αδιέξοδης πολιτικής των υποχωρήσεων και των καταστροφικών συμβιβασμών που εδραιώνουν επί 49 χρόνια την τουρκική κατοχή.


- Για να αναζητήσει, επιτέλους, μιαν άλλη πολιτική αξιοποίησης τής ραγδαίως ρέουσας αλλαγής των συσχετισμών δυνάμεων στην περιοχή και παγκοσμίως. Την οποία προκαλεί η επί ένα ήδη έτος συνεχιζόμενη εισβολή του ρωσικού Αττίλα στην Ουκρανία, με 200 χιλιάδες εκατέρωθεν νεκρούς, 13 εκατομμύρια εκτοπισθέντες πρόσφυγες, ανυπολόγιστες καταστροφές πολεμικής ερήμωσης και μόνιμες απειλές πυρηνικού ολέθρου.


ΚΟΙΝΟ χαρακτηριστικό του ρωσικού και του τουρκικού Αττίλα, ο αιμοχαρής φασιστοειδής αυταρχισμός και ο επεκτατικός ιμπεριαλισμός των καθεστώτων Πούτιν και Ερντογάν.

Από την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022, μέρα έναρξης της ρωσικής ειβσολής στην Ουκρανία ξύπνησαν στον κόσμο ανατριχιαστικά απεχθείς μνήμες και εφιάλτες ολέθρου παγκοσμίων πολέμων.

Εβδομήντα επτά χρόνια μετά την ήττα, τη συντριβή και την κατεδάφιση του χιτλερικού ναζιστικού καθεστώτος της Γερμανίας και του μουσολινικού φασιστικού της Ιταλίας.


Η ΣΘΕΝΑΡΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ που επιδεικνύει 12 ήδη μήνες ερρωμένως ο ουκρανικός λαός απέναντι στους Ρώσους εισβολείς, προσέφερε στην Ουκρανία τα περιθώρια και τα ερείσματα να εκμαιεύσει διεθνή αλληλεγγύη, ικανή να ενισχύσει τον συνεχιζόμενο αγώνα της για την απελευθέρωση των σκλαβωμένων από τους Ρώσους κατακτητές εδαφών της.


ΑΥΤΟΣ ο πόλεμος, αυτή η αντίσταση της Ουκρανίας στην εισβολή της Ρωσίας, αλλάζει δραματικά τον κόσμο ολόκληρο. Αναδιαμορφώνει και ανακατατάσσει παγκοσμίως τους συσχετισμούς δυνάμεων και συμμαχιών προς δύσκολα προβλέψιμες εξελίξεις. Υπό τον φόβο χειρότερων ολέθρων.


- Οι περιστάσεις επιβάλλουν αυξημένη αποφασιστικότητα, οξυδέρκεια και διαρκή ετοιμότητα, με αλλεπάλληλες ευκαιρίες προς τους καταλλήλως καραδοκούντες.


- Μέσα σε τέτοιες τρικυμίες κι επικίνδυνες φουρτούνες, γερό σκαρί χρειάζεται, με ικανότατο καπετάνιο, άξιο, εκπαιδευμένο και πρόθυμο πλήρωμα.


- Αυτή είναι, ξανά, και η μόνη «συνταγή» για την Ελλάδα και την Κύπρο.

Το έχει διδάξει από τον 5ο προ Χριστού αιώνα ευκρινέστατα, με τρόπο έκτοτε αληθεύοντα, ο προπαππούλης μας ο Θουκυδίδης. Ο οποίος είχε τη διαχρονικά αποδεδειγμένη σοφία να προβλέψει ότι «ἐς αἰεὶ ... κατὰ τὸ ἀνθρώπινον τοιούτων καὶ παραπλησίων ἔσεσθαι» (Α-22) και «ἕως ἂν ἡ αὐτὴ φύσις ἀνθρώπων ᾖ» (Γ-82)...

Λάζ.Α.Μαύρος 25 Φεβρ. 2023

bottom of page