top of page

Βιβλίο: Ο Ερντογανισμός ως ψυχοπαθολογία


Β Ι Β Λ Ι Ο Π Α Ρ Ο Υ Σ Ι Α Σ Η

«Η ΠΟΛΥΜΟΡΦΗ ΨΥΧΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ Ο ‘ΕΡΝΤΟΓΑΝΙΣΜΟΣ’ - ΕΝΑ ΨΥΧΟΓΡΑΦΗΜΑ - Η ΙΣΤΟΡΙΑ - ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ»

του Άθω Ερωτοκρίτου.

Πανεπιστήμιο Κύπρου Τετάρτη 10 Μαΐου 2023

Λάζ.Α.Μαύρος

Αξιότιμες Κυρίες και Κύριοι,


Ένα χρόνο πριν ανέλθουν στην εξουσία οι Ισλαμιστές του Ερντογάν, το 2001, ο τότε στρατηγικός του μέντορας και ύστερα Υπουργός του των Εξωτερικών και μετέπειτα Πρωθυπουργός του και κατόπιν εκδιωχθείς, νυν στη συμμαχία των αντιπάλων του στις εκλογές, καθηγητής Αχμέτ Νταβούτογλου κυκλοφόρησε στην Τουρκία το βιβλίο του «Στρατηγικό Βάθος».


Όταν το επόμενο έτος, πριν 21 χρόνια, το 2002, το κόμμα του Ερντογάν ανήλθε στην εξουσία, στην Αθήνα και στη Λευκωσία οι κυβερνώντες, οι περισσότερες ηγεσίες των κομμάτων και η πλειονότητα των μέσων ενημέρωσης, έπλεαν σε πελάγη ψευδαισθήσεων και αισιοδοξίας. Ότι επιτέλους η Τουρκία απέκτησε προοδευτική κυβέρνηση ισλαμο-δημοκρατών και ευρωπαϊστών κάτι περίπου σαν τους... χριστιανοδημοκράτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Λευκωσία και Αθήνα περιφρονούσαν τότε και χλεύαζαν τον επιστημονικό αντίλογο. Ιδίως εκείνους τους δικούς μας εγκυρότερους διαχρονικά επιστήμονες Τουρκολόγους. Οι οποίοι, με επικεφαλής τον αείμνηστο ΝΕΟΚΛΗ ΣΑΡΡΗ, προειδοποιούσαν για τους κινδύνους που εγκυμονούσαν οι ελληνικές πλάνες και ψευδαισθήσεις περί Ερντογάν. Επικαλούμενοι οι Τουρκολόγοι μας, ακριβώς το «Στρατηγικό Βάθος» των Ερντογανιστών. Το οποίο αποτελούσε σαφώς το πολιτικό κοράνιο την νεο-οθωμανικής επεκτατικής στρατηγικής των Τούρκων Ισλαμιστών του Ερντογάν.


«Αφού εμάς δεν μας πιστεύουν και μας χλευάζουν, να τους μεταφράσουμε στα ελληνικά το «Στρατηγικό Βάθος» του Νταβούτογλου για να το διαβάσουν», ήταν η προτροπή του Σαρρή στον καθηγητή Παναγιώτη Ήφαιστο των εκδόσεων Ποιότητα.

Έτσι εκδόθηκε το 2010, σε μετάφραση του καθηγήτή Νικόλαου Ραπτόπουλου με την επιστημονική επιμέλεια του Σαρρή, το βιβλίο του Νταβούτογλου.

Βιβλίο που εξηγούσε διεξοδικά, χαρτί και καλαμάρι, τη νεο-οθωμανική στρατηγική. Την οποία επιχειρεί έκτοτε να επιτύχει σε βάρος και του Ελληνισμού στην Κύπρο, στο Αιγαίο και στην Θράκη ο Ερντογάν. Επιδιώκοντας να καταστεί Παγκόσμιας Εμβέλειας Σκακιστής.


Είχαμε από τότε αρθρογραφήσει επανειλημμένα ότι εκείνο το ογκώδες σύγγραμμα, θα έπρεπε να το μελετήσουν με προσοχή όλοι οι πολιτικοί σε Ελλάδα και Κύπρο.

Και ότι είχε ρόλο παραπλήσιο με το βιβλίο "Mein Kampf" («Ο ΑΓΩΝ ΜΟΥ») που είχε εκδόσει εφτά χρόνια προτού ανέλθει στην εξουσία στη Γερμανία ο Χίτλερ και οι Ναζιστές του.


Θυμίζαμε και στο ραδιόφωνο και στα άρθρα μας ότι:

Ο Πρωθυπουργός της Νίκης Ουίνστων Τσώρτσιλ, μετά από την φρικτή λαίλαπα που προκάλεσε ο Ναζισμός στην οικουμένη με τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο είχε γράψει και τα εξής:


«Όταν ο Χίτλερ ανήλθε στην εξουσία το 1933, οι ιθύνοντες στρατιωτικοί και πολιτικοί των συμμαχικών δυνάμεων έπρεπε να μελετήσουν προσεκτικά το βιβλίο του [«Ο Αγών μου» - “Mein Kampf”]. Όλα βρίσκονταν εκεί μέσα. [...] Ήταν το νέο Κοράνιο της πίστης και του πολέμου, πομπώδες, πολύλογο, άμορφο αλλά βαρυσήμαντο στο μήνυμά του».


Ωστόσο, επί των ημερών μας, οι δικοί μας διαδοχικώς κυβερνήσαντες και κυβερνώντες, εν Κύπρω και εν Ελλάδι, «αγρόν ηγόρασαν και ζεύγη βοών πέντε».


Ουδείς σχεδόν μπήκε στον κόπο να μελετήσει το «Στρατηγικό Βάθος» του επί 20ετίαν ήδη Ερντογανισμού. Ώστε να σχεδιάσουν την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή του.


ΣΗΜΕΡΑ είμαστε εδώ για ένα νέο πολύ σπουδαίο βιβλίο.


Το οποίο ενισχύει και εξοπλίζει τις γνώσεις μας, με τα επιστημονικά επιτεύγματα της σύγχρονης ψυχολογίας.

Με τα νυστέρια και τα μικροσκόπια της εστιασμένα στον ίδιο τον νεοσουλτάνο Ερντογάν.


Δεν θυμάμαι εάν πριν από τη συντριβή του Ναζισμού, πριν από το τέλος του παγκόσμιου ολέθρου που προκάλεσε από το 1939 μέχρι το 1945, αν κυκλοφόρησε κάποιο βιβλίο επιστημονικής εξιχνίασης της ψυχοπαθολογίας του πρωταίτιου Αδόλφου Χίτλερ.


ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ του Άθω Ερωτοκρίτου αποτόλμησε ακριβώς αυτό.


Με τον επιστημονικό προβολέα στραμμένο στον ίδιο τον επίδοξο Φύρερ της Τουρκίας. Τον 69χρονο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Επί μία 20ετία ήδη μονοκράτορα. Ο οποίος ούτε δημοσίως δεν κρύβει καν τις ονειρώξεις του ότι απαιτεί να τον θαυμάζουν ως μεγαλειότατο πατισάχ, ισάξιο με τους σπουδαιότερους σουλτάνους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.


Είναι και δική μας μεγάλη χαρά που έχουμε απόψε εδώ, να μιλήσουν για το περιεχόμενο του σπουδαίου αυτού βιβλίου του φίλτατου Άθω Ερωτοκρίτου, τους πανεπιστημιακούς Κώστα Μελακοπίδη και Γιώργο Γεωργή.


Καθώς μελετούσαμε εμείς τις σελίδες του, για τον Ερντογάν, ερχόντουσαν διαρκώς στο μυαλό μας και οι στίχοι του Αλεξανδρινού μας ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη για τον αρχαίο Μέγα Βασιλέα της Περσίας, τον Δαρείο:


«ὑπεροψίαν καί μέθην εἶχεν ὁ Δαρεῖος»


Ευχαριστούμε από καρδιάς τον Άθω Ερωτοκρίτου και ευχόμαστε πολλοί να διαβάσουν το βιβλίο του.

Όχι απλώς να το προσθέσουν στο ράφι της βιβλιοθήκης τους, αλλά να το μελετήσουν. Ιδίως όλοι όσοι πολιτεύουσι στην Κύπρο και στην Ελλάδα.

Καλοτάξιδο λοιπόν.

Και σας ευχαριστώ πολύ.

Λάζ. Α. Μαύρος 10.5.2023

bottom of page