top of page

Ασφάλεια Αεροδρομίων είναι και όχι... Τροχαίας!


ΑΝΕΚΑΘΕΝ ήταν και είναι καθήκον της Αστυνομίας:

Αυστηρά - αυστηρότατα επιβεβλημένο δικό της καθήκον.

Και αδιαπραγμάτευτο.

Και άνευ παρεκκλίσεων, αντιρρήσεων ή εκπτώσεων.

Ένα ζωτικής σημασίας καθήκον του κράτους,

εκτελούμενο από την Αστυνομία του:

- Ο διαρκής άτεγκτος νυχθημερόν έλεγχος της ασφάλειας των αεροδρομίων της χώρας.

- Με σχεδιασμένες ανελλιπώς, απροειδοποίητες βεβαίως, άκρως απόρρητης προετοιμασίας, αιφνιδιαστικές επιχειρήσεις ελέγχου. Συχνότατα διενεργούμενες.

- Ώστε να δοκιμάζεται διαρκώς χωρίς την παραμικρή ανάπαυλα, ο έλεγχος και η παρακολούθηση της πληρότητας και της αποτελεσματικότητας των υλοποιούμενων μέτρων ασφάλειας στ’ αεροδρόμια.

- Για τον εντοπισμό και την εξάλειψη κάθε κενού. Κάθε τρύπας. Κάθε ανεπάρκειας. Και κάθε νυσταγμού ή απροσεξίας.

- Για τον αυστηρότατο - δρακόντειο και δαμόκλειο έλεγχο όλων εκείνων στους οποίους ανατέθησε επαγγελματικά το καθήκον άγρυπνης λειτουργίας του συστήματος των μηχανημάτων και των διαδικασιών ασφαλούς επιβίβασης και αεροπορικής διακίνησης κάθε προσώπου και κάθε αποσκευής και κάθε φορτίου σε κάθε αεροπλάνο, σε όλα τα αεροπλάνα.


ΠΕΡΙΤΤΕΥΕΙ εδώ η υπενθύμιση πόσο ζωτικής σημασίας - για τις ζωές πρωτίστως επιβατών και πληρωμάτων τής κάθε αεροπορικής πτήσης - ήταν και είναι ο άγρυπνος πολυεπίπεδος και αυστηρά ενδελεχής έλεγχος για την ευλαβική τήρηση όλων ανεξαιρέτως των μέτρων ασφαλείας.

- Δεν χρειάζεται ούτε ν’ ανασκαλίσουμε την εφιαλτική μνήμη των φρικιαστικών αεροπορικών τραγωδιών που προκλήθηκαν στην ανθρωπότητα, κάθε φορά που απαίσιος ο αιμοβόρος Χάροντας κατόρθωσε δολίως να τρυπώσει μέσα από την ανεπαρκή φύλαξη και την μη τήρηση των μέτρων ασφαλείας.


ΝΟΕΙΤΑΙ σαφώς, ευκρινώς και απ’ όλους πλήρως αντιληπτό ότι:


Άπαντες σε όλον τον κόσμο, αναθέτουν, αξιώνουν, νομίμως απαιτούν και αναμένουν από το κάθε κράτος και από τις καθ’ ύλην αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες ασφάλειας, με πρώτη την Αστυνομία, το αυτονόητο:

- Την 100% αδιάκοπη επιτέλεση του καθήκοντος για την ασφάλεια στ’ αεροδρόμια και στις αεροπορικές συγκοινωνίες.


ΑΛΛ’ ΑΥΤΟ το αυτονόητο φαίνεται ότι αίφνης «πιάστηκε» διάτρητο στην περίπτωση του κυπριακού κράτους και της ασφάλειας του αερολιμένος της Λάρνακας.

Την προπαρελθούσα Παρασκευή 31η Μαρτίου 2023 η εφημερίδα «Πολίτης» δημοσίευσε πρωτοσέλιδο κύριο θέμα με τον τίτλο «Τρύπα ασφαλείας στο αεροδρόμιο Λάρνακας - Ο Διευθυντής Ασφαλείας Αεροδρομίων του Αρχηγείου Αστυνομίας πέρασε από το σημείου ελέγχου εκρηκτικά και μαχαίρια και κανένας δεν πήρε χαμπάρι».

Και έγραψε, με την υπογραφή του δημοσιογράφου Παναγιώτη Χατζηαποστόλου ότι:

«Στις 9 Μαρτίου, σε δύο περιπτώσεις, σε δύο διαφορετικά σημεία ελέγχου, αστυνομικοί παριστάνοντας τους ‘επιβάτες’ πέτυχαν να μεταφέρουν εντός της ζώνης ασφαλείας του αεροδρομίου Λάρνακας ομοίωμα βόμβας και μαχαίρια. Εκτεθειμένη από το απροειδοποίητο και εκτός πρωτοκόλλου τεστ η ιδιωτική εταιρεία που έχει την ευθύνη σωματικού ελέγχου των επιβατών και των χειραποσκευών τους, κατά την είσοδό τους στην αίθουσα αναχωρήσεων. Το περιστατικό αποτέλεσε αφορμή να επανεξεταστούν τα μέτρα ασφαλείας και κατόπιν συνεννόησης των αρμοδίων Υπουργείου Δικαιοσύνης και Μεταφορών με την Αστυνομία λήφθηκαν επιπρόσθετα μέτρα που κατοχυρώνουν την ασφάλεια»...

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ και ανακοινώσεις που ακολούθησαν την εν λόγω δημοσίευση, δεν καθησυχάζουν. Πρώτον διότι το χαρακτηρισθέν ως «απροειδοποίητο και εκτός πρωτοκόλλου τεστ» θα έπρεπε να είναι και να θεωρείται και, προπάντων, να απαιτείται ως διαρκές, συχνότατο, αιφνιδιαστικά διενεργούμενο πρώτιστο καθήκον της Αστυνομίας.

- Όχι απλώς ως αρμοδίως επιτρεπόμενο. Αλλ’ επιπλέον, ως αρμοδίως και καθηκόντως και εξ αποστολής επιβαλλόμενο.

- Και, δεύτερο, εξωφρενικότερο, μοιάζει να εγείρονται... ερωτήματα και αμφισβητήσεις κατά πόσο ορθά διενεργήθηκε υπό την ιδιότητα «επιβατών» ο αιφνιδιαστικός και απροειδοποίητος αστυνομικός έλεγχος!


ΟΙ ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΕΣ με αεροπλάνα από και προς την Κύπρο άνθρωποι, ημεδαποί και αλλοδαποί, εναποθέτουν (και αναθέτουν) στο κράτος, στην Αστυνομία Κύπρου, την εμπιστοσύνη τους (και τις ζωές τους) και την αυτονόητη εντολή ότι:


- Διαρκώς, 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, 365 μερόνυκτα κάθε χρόνο και 366 κάθε δίσεκτο, η Αστυνομία να ασκεί άγρυπνα τον έλεγχο εφαρμογής όλων των μέτρων ασφαλείας.

- Τον αυστηρότατο έλεγχο εφ’ όλων όσοι εργάζονται στα μηχανήματα, στους χώρους και στις διαδικασίες λειτουργίας των μέτρων ασφαλείας. Σε οποιαδήποτε εξουσιοδοτημένη ιδιωτική εταιρεία ή οποιαδήποτε άλλη κρατική υπηρεσία κι αν ανήκουν.

- Εξαιτίας των ολέθριων τρομοκρατικών ενεργειών στις αεροπορικές συγκοινωνίες τις οποίες υπέστη με εκατόμβες αθώων και ανύποπτων νεκρών η ανθρωπότητα, οι ταξιδεύοντες με αεροπλάνα ευλαβικά υποτάσσονται, ανέχονται αναντίρρητα και συμμορφώνονται στα επιβληθέντα παγκοσμίως απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και στην προσωπική ταλαιπωρία και αργοπορία που αυτά συνεπάγονται.

- Επειδή προσδοκούν (όλοι ανεξαιρέτως προσδοκούμε) ότι το κράτος, κάθε κράτος, με την αστυνομία του και όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες του, διασφαλίζει πλήρως ότι δεν θα μπορέσει ποτέ να εισχωρήσει σε οποιοδήποτε αεροπλάνο ο,τιδήποτε θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει οιοσδήποτε αεροπειρατής.

- Γνωρίζουμε περίπτωση αεροπορικώς πολυτάξιδου συμπολίτη μας, ευλόγως διακατεχόμενου από τον φόβο και την αγωνία πόσο σωστά εκτελούνται τα μέτρα ασφαλείας στ’ αεροδρόμια, ο οποίος, σε κάθε ταξίδι σκοπίμως τοποθετεί στην χειραποσκευή του έναν φτηνό νυχοκόπτη που διαθέτει και ενσωματωμένη λάμα μικρού σουγιά, για να ανακουφίζεται κάθε φορά που τον εντοπίζει το μηχάνημα του αεροδρομίου και αναγκάζεται με χαρά να τον πετάξει προθύμως εκεί στον κάλαθο των συνεργείων ελέγχου.


ΑΞΙΖΕΙ εκ παραλλήλου μία, όχι εντελώς άσχετη, υπενθύμιση:


Η κακουργηματική αμέλεια, η ολιγωρία και η διαχρονική ανεπάρκεια του κράτους στο καθήκον εξασφάλισης επαρκούς, αυστηρής και αποτελεσματικής αστυνόμευσης των νομοθετημένων μέτρων ασφαλείας της τροχαίας διακίνησης στο οδικό δίκτυο της Κύπρου, επιτρέπει στον Τροχαίο Χάροντα να προκαλεί δεκάδες νεκρούς και άλλες δεκάδες αναπήρους κάθε χρόνο στις ελεύθερες περιοχές του νησιού μας.


- Η αξιοθρήνητη και αξιοκατάπτυστη πολυετής «ιστορία» με τις... Κάμερες Τροχαίας, από το 2007 μέχρι και σήμερα 2023, δεκαέξι συναπτά έτη, αποτελεί αμάχητο τεκμήριο διάγνωσης τής, εκ των θανατηφόρων συνεπειών της, κακουργηματικής αμέλειας του κράτους: Ανεπαρκής αστυνόμευση και λειψότατος έλεγχος των μέτρων ασφαλείας, για την τροχαία διακίνηση. Ως «προϊόν» της οποίας συναριθμούνται οι κατ’ έτος προστιθέμενες δεκάδες νεκρών των θανατηφόρων τροχαίων δυστυχημάτων...


ΑΥΤΗ η κρατική ανεπάρκεια αποτελεσματικής αστυνόμευσης των μέτρων (νόμων και κανονισμών) ασφαλείας στην τροχαία διακίνηση, δεν επιτρέπεται - δεν χωρεί σε κανενός το μυαλό - να... μεταγγισθεί ουδέ κατ’ ελάχιστον και στον έλεγχο των μέτρων ασφαλείας στα δύο αεροδρόμια της Κύπρου.

Λάζ.Α.Μαύρος 8 Απρ. 2023

bottom of page