top of page

Αμερικανικοί Patriot για την Ε.Φ.


ΠΡΟΕΧΕΙ το καθήκον ρωμαλέας ενίσχυσης της Αμυντικής Θωράκισης της Κύπρου. Προέχει ως επείγουσα προτεραιότητα. Η γρήγορη αύξηση των δυνατοτήτων της Εθνικής Φρουράς. Η ενδυνάμωση και ο εκσυγχρονισμός των οπλικών της συστημάτων. Για τον πολλαπλασιασμό της Αποτρεπτικής Ισχύος. Τόσης ώστε να καταστεί ικανή να πείθει και ν’ αποτρέπει την Τουρκία από του να επιβουλεύεται την Κύπρο ως τον… πιο Αδύναμο Κρίκο του Ελληνισμού.


ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ αυτή, την οποία επιβάλλει η χωρίς μισόλογα πλέον σαφέστατη κορύφωση της τουρκικής πολεμικής απειλής. Η κατάσταση του ακραία επικίνδυνου παροξυσμού στην οποία υποτροπιάζει ραγδαία η επιθετικότητα της Τουρκίας εναντίον Ελλάδας και Κύπρου. Μέσα σε συνθήκες, μάλιστα, παγκοσμίως απειλητικής αναμπουμπούλας που προκαλεί η συνεχιζόμενη για όγδοο μήνα ρωσική εισβολή στην σθεναρώς αντιστεκόμενη εισέτι αιμάσσουσα Ουκρανία.


ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ που ο Ελληνισμός - κυπριακός και ελλαδικός - ατύχησε να υποστεί η Κύπρος την θλιβερή περιπέτεια του Σχεδίου Ανάν (2002-2004), πλήγηκε και από τις σοβαρές «παράπλευρες απώλειες» στην Αμυντική της Θωράκιση.

- Διακόπηκε και εξαϋλώθηκε στο έβδομο έτος της η προσπάθεια έμπρακτης οικοδόμησης και ανάπτυξης του Δόγματος Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδος - Κύπρου.

- Καθηλώθηκαν επιβλαβώς και παραμελήθηκαν για χρόνια έκτοτε τα προγράμματα των αναγκαίων εξοπλισμών. Συρρικνώθηκαν στο ίδιο χρονικό διάστημα οι προϋπολογισμοί για την άμυνα.

- Δεν ανανεώθηκε και δεν εκσυγχρονίστηκε ούτε και το γερασμένο μέρος του οπλοστασίου της Εθνικής Φρουράς, στον αναγκαίο εκείνο βαθμό τον οποίο καθορίζει η τουρκική απειλή.


ΑΝΑΤΡΟΠΗ των χρόνιων περί Τουρκίας ψευδαισθήσεων που κυριαρχούσαν στην Αθήνα και στη Λευκωσία, προκάλεσε ο απροκάλυπτος ήδη νεο-οθωμανικός επεκτατισμός του Ερντογάν.


- Η προσπάθεια επείγουσας ενίσχυσης των ελλα-δικών μας ενόπλων δυνάμεων από τον Έβρο ως το Καστελλόριζο, δείχνει σαφώς ότι η Αθήνα αποφάσισε να αποκριθεί εμπράκτως στα μηνύματα των καιρών.

- Η Λευκωσία βρίσκεται ακόμη στο... μισοδότζιν.

Ενώ βλέπει ξεκάθαρα πόσο εκτραχύνεται η τουρκική επιθετικότητα και η νεο-οθωμανική βουλιμία, διστάζει να αναλάβει με αποφασιστικότητα το καθήκον τής κατά προτεραιότητα ενδυνάμωσης της ένοπλης, κατά ξηράν, θάλασσαν και αέρα, Αποτρεπτικής Ισχύος στην Κύπρο.

- Ενώ κλαψουρίζει σε παγκόσμια τηλεθέαση διά στόματος τού Υπουργού της τών Εξωτερικών ότι είναι ο πιο... Αδύναμος Κρίκος, αμελεί ν’ αδράξει τις ευκαιρίες που προσφέρονται για να καταστεί Δυνατότερος Κρίκος.


ΔΕΙΓΜΑ της κατάστασης παρακμής στην οποία βρίσκεται το πολιτικό σύστημα, απρόθυμο ν’ αποκριθεί «παρών» στα καθήκοντα που ορίζουν οι τρέχουσες περιστάσεις εκτράχυσης της τουρκικής απειλής, είναι και η υποβάθμιση των ζητουμένων της Αμυντικής Θωράκισης στον προεκλογικό λόγο των διεκδικούντων τις προεδρικές εκλογές του προσεχούς Φεβρουαρίου.


- Αθεράπευτα, ακόμη, μακροχρονίως Ηττημένα Μυαλά, αδιόρθωτα εγκλωβισμένοι στις αυταπάτες, στην πλάνη και στις ψευδαισθήσεις περί των καταστροφικών διζωνικών τους υποχωρήσεων και των αδιέξοδων συμβιβασμών με τις απαιτήσεις της Τουρκίας - Κατακτητή, δεν δείχνουν την ικανότητα να φανούν άξιοι στις προτεραιότητες απαλλαγής από την δειλία τους.


- Ούτε και προετοιμασμένοι γρηγορούντες ώστε δραστικά να αξιοποιήσουν τα πρωτόγνωρα ρήγματα που παράγει ο νεο-οθωμανικός παροξυσμός στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη ΝΑΤΟϊκή συμμαχία και τους γείτονες στην Εγγύς Ανατολή, τη Βόρειο Αφρική κ.λπ.


- Με τοιούτου είδους «προσόντα» ισχύει πιθανόν και εκείνη η παλαιότερη ρήση που αποφαίνεται ότι, στα προεκλογικά «είναι καλύτερα που δεν ασχολούνται αυτοί, με τα ζητήματα της άμυνας, διότι εάν το έκαναν θα την ζήμιωναν κιόλας»...


Η ΟΣΗ ΔΙΑΣΩΘΗΚΕ μέχρι σήμερα Αμυντική Θωράκιση τού κατά Κασουλίδην «πιο... Αδύναμου Κρίκου», επιδίδεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια και σε χρήσιμη ανάπτυξη των αμυντικών συνεργασιών και συνασκήσεων με τις ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδος, του Ισραήλ, της Αιγύπτου, της Γαλλίας, ακόμη και των ΗΠΑ.

- Η πολιτική Ερντογάν «κατόρθωσε» ίσαμε τώρα και την άρση του ισχύοντος από το 1987 αμερικανικού εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία.

- Η πολιτική Ερντογάν «πέτυχε» επίσης την πανεθνική των Ελλήνων ομοψυχία και ενότητα απέναντι στις «ξαφνικά ένα βράδυ» πολεμικές απειλές της Τουρκίας.

- Ακόμη και εκείνοι που εναπέθεταν τις ελπίδες τους στους προσωπικούς εναγκαλισμούς τους με τον Τσαβούσογλου στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα και εκείνοι που στο παρελθόν πανηγύριζαν ανοήτως εν Λευκωσία τις εκλογικές νίκες του Ερντογάν με τα πρωτοσέλιδα τους... «ελπίζει η Κύπρος», αναγκάστηκαν τελικά να καταπιούν την γλώσσα τους.


ΤΟ ΘΕΜΑ είναι ότι: Πολιτικοί και πολιτεύοντες, με τόσα πολλά βαρίδια πολιτικής ανεπάρκειας τόσων πολλών «διζωνικών» δεκαετιών, πώς είναι δυνατόν να φανούν αίφνης επαρκέστεροι για την αξιοποίηση των όποιων προσφερομένων ευκαιριών;

- Ισχύει δυστυχώς και τώρα εκείνη η εύστοχη παρομοίωση με το συμπαθές γαϊδουράκι που γυρνούσε διαρκώς το παραδοσιακό αλακάτι (μαγγανοπήγαδο) έχοντας τα μάτια δεμένα με παρωπίδες... Ικανοί μόνο για τηλεοπτικά «ντιπέϊτς» περί του αλήστου μνήμης «Πλαισίου Γκουτέρες» και των «ΜΟΕ» υποταγής στα τουρκικά καπρίτσια.


ΧΩΡΙΣ συγκροτημένη στρατηγική ανυποχώρητης Αντίστασης και Απελευθέρωσης, χωρίς γενναία αποφασιστικότητα εμπράγματης ανόρθωσης όλων των εσωτερικών και εξωτερικών συντελεστών της εθνικής ισχύος απέναντι στους Τούρκους Κατακτητές και δίχως στρατηγική οξυδέρκεια, πού να βρουν άραγε ξαφνικά την επιδεξιότητα ώστε αγρύπνως να καραδοκούν και εργωδώς να μεθοδεύουν με γεωπολιτική σοφία, την αξιοποίηση των όποιων προσφερομένων ευκαιριών που προκύπτουν;

- Ραθυμούντες αντί γρηγορούντες, κατ’ αναλογία των... Πέντε Μωρών Παρθένων.

- Μίζεροι, κακορίζικοι, μαραζωμένοι και κλαψούρηδες στην παρακμιακή κατάντια τού... πιο Αδύναμου Κρίκου. Ο οποίος δειλιάζει να γίνει Δυνατότερος, ακόμη και αν εμφανίζονται από άλλους τριγύρω οι ευκαιρίες και οι δυνατότητες.


ΘΩΠΕΥΟΝΤΑΣ παραδοσιακά την Τουρκία Κατακτητή οι Αμερικανοί Πλανητάρχες, πέτυχαν το 1998 μέσω των υποτακτικών τους στην Αθήνα, να στερήσουν από την Αμυντική Θωράκιση της Κύπρου την αντιαεροπορική άμυνα των ρωσικών πυραύλων S-300.


- Τώρα, υπό διαφορετικές εντελώς περιστάσεις, τις οποίες «φρόντισαν» να συνδιαμορφώσουν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν του τουρκικού Αττίλα και ο Βλαντιμίρ Πούτιν του ρωσικού Αττίλα, ιδού η ευκαιρία να απαιτήσει, κατά προτεραιότητα, η Κυπριακή Δημοκρατία την αντιαεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα των αμερικανικών Patriot από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Λάζ.Α.Μαύρος 22 ΟΚΤ. 2022


bottom of page