top of page

Αιωνόβιος ανεμόμυλος...


Ο γηραιότατος ανεμόμυλος του κυρίου Μιχάλη Λαξιά στον Πρωταρά του Παραλιμνίου είναι ένας από τους λίγους που επιδιορθωμένοι και συντηρούμενοι εξακολοθούν την άντληση νερού από το πηγάδι με το φύσημα των ανέμων.
Οι παλαιότεροι θυμούνται, πριν κάμποσες δεκαετίες, που η περιοχή Παραλιμνίου και των πέριξ Κοκκινοχωρίων είχε ένα δάσος ανεμομύλων καθημερινής 24ωρης λειτουργίας, εισαγωγής του επιχειρηματία Αξέξανδρου Δημητρίου της Αμμοχώστου. Αιολική ενέργεια για την άντληση υπογείων υδάτων προς άρδευση κατά κύριο λόγο των καλλιεργούμενων γεωργικών κτημάτων της περιοχής. Από το πηγάδι με τη λειτουργία του ανεμόμυλου στη δεξαμενή και από εκεί στα κτήματα.
Διαβάσαμε ότι οι πρώτοι ανεμόμυλοι είχαν εισαχθεί στην Κύπρο το 1912. Ο Λαρνακεύς Συμεών Πέριξ εισήγαγε από το Σικάγο και ο Βισπερίδης από το Τορόντο και ακολούθησε ο Αμμοχωστιανός Αλέξανδρος Δημητρίου εισάγοντας από Βρετανία.
Για την άντληση υδάτων από τα πηγάδια οι παλαιότεροι σε όλη την Κύπρο χρησιμοποιούσαν και την μέθοδο του μαγγανοπήγαδου:
Το αλακάτι, όπως το έλεγαν, με την ζεύξη ενός γαϊδουριού του οποίου κάλυπταν τα μάτια με ρούχινες παρωπίδες και γυρνούσε κάνοντας διαρκώς κύκλους τον ξύλινο οριζόντιο άξονα λειτουργίας του μαγγανοπήγαδου. Επρόκειτο πλέον όχι για... αιολική αλλά για... γαϊδουρινή ενέργεια!
bottom of page