top of page

Έναντι της τουρκικής αλαζονείας...


ΟΧΙ απλώς πιθανότερο, αλλά βέβαιο μάλλον είναι ότι:

Ούτε και μετά την ολοκλήρωση των εκλογών στην Τουρκία θα υπάρξει εγκατάλειψη της τουρκικής επεκτατικότητας εναντίον του Ελληνισμού στην Κύπρο, στο Αιγαίο και στην Θράκη.


- Ανεδαφικές λοιπόν, γι’ αυτόν τον λόγο, πρέπει να κρίνονται οι όποιες ελπίδες για την ευόδωση διαπραγματεύσεων επίλυσης του Κυπριακού.


- Βέβαιον είναι ότι δεν θα φανεί ίχνος καν τουρκικής βούλησης για απώλεια, ή έστω μείωση, των κατοχικών κεκτημένων της στην Κύπρο και ανατροπή, χαλάρωση ή αλλοίωση της στρατηγικής της στο Κυπριακό.


- Το αντίθετο προβάλλει, πασιφανώς εντονότερα και με επίμονη μεθοδικότητα: Το τουρκικό επίτευγμα σε βάρος της Κύπρου, λειτουργεί ήδη ως «συνταγή» και ως «προγεφύρωμα» αύξησης της επεκτατικής βουλιμίας σε βάρος και των νησιών στο Αιγαίο.


ΒΕΒΑΙΟN είναι επίσης και προβλέψιμο ότι, η τουρκική πολιτική με τον υψαυχενισμό που απέκτησε ως νεο-Υψηλή Πύλη, δεν θα επιτρέψει να της ασκηθούν πιέσεις από οιεσδήποτε άλλες δυνάμεις ή διεθνείς οργανισμούς, ώστε να ελαττώσει τις διακηρυγμένες απαιτήσεις της στο Κυπριακό.

- Τουναντίον η ίδια θα εντείνει τους εκβιασμούς για την αποδοχή και τη νομιμοποίηση «λύσης δύο ισότιμων κρατών» στην Κύπρο.

- Και για την... απονομιμοποίηση της ελλαδικής κυριαρχίας στα «στρατωτικοποιημένα» νησιά του Αιγαίου και σε κάθε μικρή και μεγάλη βραχονησίδα που έχει στοχοποιήσει στον χάρτη της τουρκικής «Γαλάζιας Πατρίδας», για την υλοποίηση της θαλάσσιας επιθετικής πολιτικής των νεο-οθωμανικών της στρατηγικών επιδιώξεων. Προς αποτίναξη των ασφυκτικών συνοριακών δεσμών, τα οποία η ίδια αισθάνεται ότι αδίκως της είχαν επιβληθεί από την προ 100ετίας Συνθήκη της Λωζάννης και της είναι πλέον ανυπόφορα.


Η ΤΟΥΡΚΙΑ σήμερα αισθάνεται εαυτήν μεγαλειώδη. Με αυτοπεποίθηση δύναμης, ικανότητας και πολιτικής βούλησης για την επιβολή των δικών της όρων διεθνώς και παγκοσμίως. Εντός και εκτός συμμαχικών ή άλλων δεσμεύσεων.

Με ιδιαίτερη έξαρση στην παρούσα επικίνδυνη συγκυρία που παρήγαγε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ο συνεχιζόμενος εκεί για δέκατο πέμπτο μήνα πόλεμος.

Συγκυρία με χαρακτηριστικά τα οποία καλλιεργούν αυξανόμενο τον φόβο παγκόσμιας σύρραξης.

Και ενδυναμώνουν την τουρκική αυτοπεποίθηση για την αποτελεσματικότητα της «πολιτικής του εκκρεμούς» που η ίδια επέλεξε και επιδεικνύει ως «σκακιστής διεθνούς εμβέλειας» υπέρ του τουρκικού συμφέροντος.

Αυτοπεποίθηση της Τουρκίας, η οποία, όταν δεν συναντά ισχυρές αντιστάσεις, ρέπει προς επιταχυνόμενη αλαζονεία.

Ιδίως εναντίον όλων όσοι δείχνουν προς την Τουρκία δείγματα αδυναμίας, φόβου, υποχωρητικότητας και ενδοτισμού.


Η ΘΕΩΡΗΣΗ αυτή της Τουρκίας, αναπόδραστα υποβιβάζει μοιραίως σε επίπεδο αφελών ψευδαισθήσεων και ονειροπαρμένων συναισθηματισμών, τις πολιτικές που επιμένουν να ματαιοπονούν με τις πολυχρονίως διαψευδόμενες ελπίδες για διαπραγματεύσεις και λύσεις έντιμου συμβιβασμού, αμοιβαίου οφέλους, win-win situation και kazan-kazan στο Κυπριακό και στο Αιγαίο.


- Πολύ δε περισσότερο, αυτή η θεώρηση, αναβιβάζει σε επίπεδο κόκκινου χρώματος επικινδυνότητας, τις πολιτικές που σκαρφίζονται προτάσεις για δελεαστικές προσφορές «λουκουμιών στο ανοικτό στόμα της Τουρκίας», συνεκμεταλλεύσεις και κυριαρχικές ισοτιμίες.


ΑΥΤΗ η θεώρηση της Τουρκίας επιβάλλει στον Ελληνισμό πρωτίστως την ανύσταχτη, διαρκή και αποφασιστική ενδυνάμωση της αντιστασιακής του υπόστασης:


- Όλων ανεξαιρέτως και ισοσθενώς των εσωτερικών και εξωτερικών συντελεστών πανεθνικής ισχύος.


- Με επείγουσα προτεραιότητα την παλλαϊκή ενότητα και ομογνωμία σε Ελλάδα και Κύπρο και Διασπορά για:

(α) Την αποτελεσματικότερη επαύξηση της στρατιωτικής αποτρεπτικής ισχύος.

(β) Την εμπέδωση κοινωνικής συνοχής και οικονομικής ανάπτυξης.

(γ) Την ενδυνάμωση του αντιστασιακού φρονήματος.

(δ) Την βέλτιστη αξιοποίηση των διακρατικών συμμαχιών και συνεργασιών.

(ε) Και την οξυδερκέστερη δράση της διπλωματίας.

- Με γνώμονα τους αειθαλείς κανόνες του πολιτικού ρεαλισμού στις διεθνείς σχέσεις και την ευψυχία στην υπεράσπιση της ελευθερίας και τη διεκδίκηση της απελευθέρωσης.


ΠΡΟΒΛΕΨΙΜΗ είναι η επιδείνωση της κατάστασης,

με κλιμάκωση της βουλιμικής επιθετικότητας της Τουρκίας. Τα πλείονα ορεγομένης.


- Η μετεξέλιξη της τουρκικής αυτοπεποίθησης σε αλαζονεία, ρέπουσα ολοταχώς προς τα όρια της ύβρεως, μέσα στην παρούσα επικίνδυνα ρέουσα παγκόσμια συγκυρία,

επιβάλλει στον Ελληνισμό το καθήκον

να προπαρασκευάζεται καταλλήλως

και να καραδοκεί πανέτοιμος.


ΦΡΟΝΟΥΜΕ ότι αυτή είναι η πολιτική που πρέπει να υλοποιήσουν εκείνοι που θα πάρουν την λαϊκή εντολή στις διεξαγόμενες από σήμερα Κυριακή 21η Μαΐου 2023 εν Ελλάδι εκλογικές διαδικασίες.

- Πολιτική την οποία θα πρέπει με ορθολογικά επιτέλους κριτήρια να ενστερνιστούν ο νεοεκλεγείς εν Κύπρω Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το σύνολο των κομματικών ηγεσιών.

- Απολακτίζοντας τις καταστροφικές ψευδαισθήσεις των τελευταίων δεκαετιών.

- Προκειμένου να μην επιτρέπουν πια, ούτε στη Λευκωσία ούτε και στην Αθήνα, την επανάληψη των σφαλμάτων και των ολέθριων λαθών του παρελθόντος.

Λάζ.Α.Μαύρος 20 Μαΐου 2023

bottom of page