top of page

21η Δεκεμβρίου 1963 τής Τουρκανταρσίας


Γ Ι Α Ν’ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ κανείς επακριβώς την από 21η Δεκεμβρίου 1963 αιματηρή έναρξη της ένοπλης τουρκικής επίθεσης εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ελληνισμού στην Κύπρο, την έκτοτε τιτλοφορούμενη «Τουρκανταρσία 1963-64», θα πρέπει πρωτίστως να έχει μελετήσει τους ίδιους τους Τούρκους.


Εκείνους δηλαδή που την σχεδίασαν και μυστικά, μεθοδικά, συστηματικά, υπομονετικά, αποφασιστικά και απαρέγκλιτα την προετοίμαζαν.

- Με όλες τις διατεταγμένες δυνάμεις του τουρκικού κράτους.

- Και με τις ασφυκτικά ελεγχόμενες από την Άγκυρα δυνάμεις της τουρκοκυπριακής μειονότητας. Και την υλοποίησαν με πανέτοιμο γι’ αυτήν:


(α) Τον ένοπλο στρατιωτικό βραχίονα του τουρκικού Γενικού Επιτελείου – Γραφείου Ειδικού Πολέμου, από το 1958 στην Κύπρο, ονόματι Τ.Μ.Τ. με διοικητή τον αντισυνταγματάρχη Ριζά Βουρουσκάν και:

(β) Την πολιτική πτέρυγα του ίδιου Επιτελείου, ονόματι Τουρκοκυπριακή ηγεσία, Ραούφ Ντενκτάς και Φαζίλ Κιουτσούκ. Οι οποίοι, διά της τρομοκρατίας τής Τ.Μ.Τ. είχαν υπό τον απόλυτο έλεγχό τους την μειονότητα, δολοφονώντας κι εξουδετερώνοντας κάθε διαφωνούντα Τουρκοκύπριο.


ΠΛΗΡΕΣΤΕΡΗ αντίληψη για την αρξάμενη με τους πρώτους πυροβολισμούς πριν απ’ τα ξημερώματα του Σαββάτου 21.12.1963 Τουρκανταρσία - με πρώτη νεκρή την άτυχη ιερόδουλη Τζεμαλιέ - μπορεί ο καθείς να αποκομίσει αφού μελετήσει:


(1) Τις Εκθέσεις Νιχάτ Ερίμ τού 1956 που καθόρισαν την έκτοτε Τουρκική Στρατηγική στο Κυπριακό.

(2) Το Επιτελικό «Σχέδιο Επανάκτησης Κύπρου» που εκπόνησε για το Γραφείο Ειδικού Πολέμου το 1957 ο ταγματάρχης Ισμαήλ Τάνσου.

(3) Πώς αμφότερα τέθηκαν σε μόνιμη εφαρμογή απ’ όλες ανεξαιρέτως τις τουρκικές κυβερνήσεις, εκλελεγμένες και πραξικοπηματικές.

(4) Πώς η τουρκική τακτική, Άγκυρας και Τ/κ ηγεσίας, μεθόδευε διαρκώς την αξιοποίηση κι εκμετάλλευση της ελληνικής (ελλαδικής και κυπριακής) ανεπάρκειας, την ανυπαρξία ελληνικής στρατηγικής, ώστε να προωθεί βήμα-βήμα την «Επανάκτηση Κύπρου».


Ε Ν Α ΠΟΛΥ χρήσιμο βιβλίο που συνοψίζει όλ’ αυτά και, πλάι στα γεγονότα, παραπέμπει και σε διαφωτιστικότατες γι’ αυτά τουρκικές πηγές, έγγραφα, αναφορές και βιβλία, εξέδωσε τον Μάρτιο 2009 στα ελληνικά και στ’ αγγλικά, η «Κίνηση για Ελευθερία & Δικαιοσύνη στην Κύπρο»,

με τίτλο «Αιματηρή αλήθεια – Βloody truth».


Γ Ι Α ΤΟ ΠΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ είναι και σήμερα η υπενθύμιση και η διαρκής μελέτη της Τουρκανταρσίας 1963-64, θα πρέπει να μη λησμονείται ότι:

Και τότε και έκτοτε αδιαλείπτως και τώρα, παραμένει αναλλοίωτη η τουρκική Στρατηγική Επανάκτησης της Κύπρου. Διαρκώς μεθοδεύουσα και μονίμως καραδοκούσα ν’ αξιοποιεί την ημετέραν ανεπάρκεια και τα δικά μας Ηττημένα Μυαλά…


Η Τουρκία σχεδίασε από το 1956-1957 και εφαρμόζει έκτοτε επίμονα, υπομονετικά, κλιμακωτά κι αταλάντευτα, το Επιτελικό Σχέδιο Επανάκτησης Κύπρου, αξιοποιώντας ως στρατηγικό προγεφύρωμα στο νησί την τουρκοκυπριακή μειονότητα του 18%, αφ’ ότου οι Βρετανοί Αποικιοκράτες ζήτησαν τη συμβολή της Άγκυρας για ν’ αποκρούσουν τον ένοπλο αντιαποικιακό αγώνα της Κύπρου του 1955-1959.


ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ είναι ότι το κληρονομικό «DNA» στα τουρκικά κρατικά γονίδια, περιέχει ανέκαθεν, ως κύριο κορμό του ψευδούς τουρκικού αφηγήματος, το «εξ ιδίων κρίνοντας τα αλλότρια». Όπως και τη χρήση διαρκώς των ίδιων περίπου, επιτυχώς δοκιμασμένων, προβοκατορικών ενεργειών:


- Όταν τον Αύγουστο 1955 η βρετανική κυβέρνηση, σέρνοντας δολίως την ακέφαλη ελληνική κυβέρνηση στην παγίδα της Τριμερούς του Λονδίνου με την Τουρκία, για το Κυπριακό, προκειμένου ν’ αποκρούσει την αρξάμενη από 1η Απριλίου 1955 με την Ε.Ο.Κ.Α. κυπριακή επανάσταση, η Άγκυρα και η τουρκοκυπριακή ηγεσία είχαν ήδη έτοιμο και το αφήγημά τους.

- Κατήγγειλαν προκαταβολικά μάλιστα από 13 Αυγούστου 1955, με δράστη τον Φαζίλ Κιουτσούκ, ότι, το τότε προετοιμαζόμενο από το ΑΚΕΛ στη Λευκωσία συλλαλητήριο της 28ης Αυγούστου 1955 εναντίον της Τριμερούς του Λονδίνου, θα ήταν δήθεν η... αρχή της γενοκτονίας της τουρκικής μειονότητας στην Κύπρο.

- Εννέα μέρες αργότερα, 6η και 7η Σεπτεμβρίου 1955, το τουρκικό κράτος οργάνωσε και διέπραξε το πογκρόμ καταστροφής της ελληνικής μειονότητας της Κωνσταντινουπόλεως. Τα γνωστά έκτοτε Σεπτεμβριανά, με πρόσχημα την έκρηξη βόμβας στο «σπίτι Ατατούρκ» στη Θεσσαλονίκη, έκρηξη που προκάλεσαν μυστικά Τούρκοι διατεταγμένοι πράκτορες.

- Βόμβα δικών τους πρακτόρων εξερράγη και στο τουρκικό προξενικό γραφείο στην τουρκική συνοικία της Λευκωσίας 7 Ιουνίου 1958, την οποίαν απέδωσαν ψευδώς στην Ε.Ο.Κ.Α. και κινητοποίησαν βαρβαρικούς τουρκικούς όχλους και ένοπλους Τούρκους τρομοκράτες της ΤΜΤ σε αιματηρές επιθέσεις (σφαγή Κοντεμενιωτών 12.6.1958 στο Κιόνελι), εναντίον των Ελλήνων αμάχων της Κύπρου.

- Με την ίδια τουρκική μεθοδικότητα, οι ίδιοι της ΤΜΤ ανατίναξαν και τα μουσουλμανικά τεμένη Μπαϊρακτάρη και Ομεριέ στη Λευκωσία 25η Μαρτίου 1962, προετοιμάζοντας το κλίμα για την εκτόξευση της ένοπλης Τουρκανταρσίας του 1963-1964. Το ομολόγησε υπερηφάνως και δημόσια, σε τουρκική τηλεόραση το 2010, ο υπηρετήσας το 1962 στην Κύπρο Τούρκος στρατηγός Σαμπρί Γιρμιμπέσογλου.


ΟΜΩΣ, η πιο έγκαιρη και έγκυρη αποκάλυψη και καταγγελία των τουρκικών μεθοδεύσεων, καθώς και η σημαντικότερη κατάρριψη του τουρκικού αφηγήματος, εν τω γίγνεσθαι, από ηρωικούς αντι-καθεστωτικούς Τούρκους της Κύπρου προέκυψε:


- 1 - Οι δολοφονηθέντες 23 Απριλίου 1962 από την ΤΜΤ Τουρκοκύπριοι αντι-ντενκτασικοί δημοσιογράφοι Αϊχάν Χικμέτ και Αχμέτ Μουζαφέρ Γκουρκάν.

- 2 - Ο δολοφονηθείς από την ΤΜΤ 11 Απριλίου 1965 Τουρκοκύπριος αριστερός συνδικαλιστής και μέλος της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Ντερβίς Αλί Καβάζογλου.

- 3 - Οι γενναίοι Τουρκοκύπριοι Ιμπραχίμ Αζίζ και Νουρεττίν Σεφέρογλου της Πατριωτικής Οργάνωσης Τούρκων Κυπρίων που εξέδωσαν το 1965 την καταπελτική για τις μεθοδεύσεις Τουκίας - ΤΜΤ έκδοση «Θύματα Φασιστικής Τρομοκρατίας».

- 4 - Οι πολύ καταπελτικότερες επιστολές προς τον ΟΗΕ της ίδιας εποχής, οι ανακοινώσεις, οι συνεντεύξεις και η δράση του Τουρκοκύπριου πολιτευτή, ιατρού Ιχσάν Αλί, για τη δολοφονία του οποίου είχαν δώσει όρκο οι εκατόν συν ένας τρομοκράτες της ΤΜΤ.

- 5 - Η αποκάλυψη από τον Τούρκο δημοσιογράφο Αχμέτ Μπαράν ότι, ο Τούρκος ταγματάρχης Νιχάτ Ιλχάν, ιατρός της ΤΟΥΡΔΥΚ, ήταν ο δολοφόνος της συζύγου του και των τριών παιδιών τους στην μπανιέρα του σπιτιού τους στην τουρκική συνοικία της Λευκωσίας, δολοφονία την οποία η ΤΜΤ και η Τουρκία, σ’ ένα διεθνές όργιο προπαγάνδας, απέδωσαν στην βαρβαρότητα των Ελλήνων Κυπρίων και του «αιμοσταγούς παπά», Προέδρου Μακαρίου κατά την Τουρκανταρσία του 1963-64. Αποκάλυψη που τεκμηρίωσε στο βιβλίο του «Εξ Ανατολών» ο δημοσιογράφος Κώστας Γενάρης.

- 6 - Τα καθημερινά σχεδόν δημοσιεύματα - ρεπορτάζ όλων των ε/κ εφημερίδων του 1964 ότι η τουρκική τρομοκρατική ΤΜΤ με τη βία, με δολοφονίες και με απειλές θανάτωσης, εξανάγκασε τους Τουρκοκυπρίους των μεικτών χωριών να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να μετακινηθούν στους ελεγχόμενους από την ΤΜΤ και την ΤΟΥΡΔΥΚ τουρκικούς θύλακες.


ΠΩΣ επιβλήθηκε ο πλήρης έλεγχος της Άγκυρας επί των Τουρκοκυπρίων, πρόλαβε να το καταγγείλει, προτού κι ο ίδιος δολοφονηθεί μαζί με τον σύντροφό του Κώστα Μισιαούλη, 11 Απριλίου 1965, από τους δολοφόνους της ΤΜΤ, ο αριστερός αγωνιστής συνδικαλιστής Ντερβίς Καβάζογλου μέλος ο ίδιος και την Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ:


«Μια δράκα φασίστες, βοηθούμενοι από τους ιμπεριαλιστές και χρησιμοποιώντας όπλα και φασιστικές μέθοδες άρπαξαν την ηγεσία της τουρκικής κοινότητας.(...) Στο σκοτάδι της νύκτας πυροβολούν και δολοφονούν δημοκρατικούς δημοσιογράφους και προοδευτικούς παράγοντες της κοινότητάς μας. Συλλαμβάνουν, απάγουν και φυλακίζουν όσους τολμούν να μιλήσουν ελεύθερα. Τους βασανίζουν με μεσαιωνικά όργανα χιτλερικής επινόησης (...) Με τη βοήθεια των πρακτόρων τους ξεσπίτωσαν κάπου 20 χιλ. Τούρκους και τους μάντρισαν σε τόπους που δεν διαφέρουν από στρατόπεδα συγκέντρωσης»...


Ο ΚΑΒΑΖΟΓΛΟΥ δολοφονήθηκε προτού μάθει και συνειδητοποιήσει ότι η εν λόγω δράκα φασίστες, ήσαν εκτελεστικά όργανα του βαθέως τουρκικού κεμαλικού κράτους - του Γραφείου Ειδικού Πολέμου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Του πιο σκληρού πυρήνα του τουρκικού επεκτατισμού, με έναν εκ των επικεφαλής τον φασίστα συνταγματάρχη Αλπασλάν Τουρκές, υπό την εύνοια και την κρατική στοργή των υποτιθέμενων «δημοκρατικών κεμαλιστών» οι με το πραξικόπημα της 27ης Μαϊου 1960 είχαν ανατρέψει την τουρκική κυβέρνηση Αντνάν Μεντερές απαγχονίζοντας και τον ίδιο...


ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

1. Στην φωτογραφία το εξώφυλλο ενός 30σέλιδου εντύπου για τους δολοφονηθέντες από την τουρκική ΤΜΤ, Ντερβίς Αλή Καβάζογλου και Κώστα Μισιαούλη, το οποίο συνέγραψαν και κυκλοφόρησαν το 1965, «Εκ μέρους της Πατριωτικής Οργάνωσης Τούρκων Κυπρίων» οι Ιμπραχίμ Χασάν Αζίζ Γεωπόνος και Νουρεττίν Μεχμέτ Σεφέρογλου Συνδικαλιστής και το οποίο μετά από 50 χρόνια, ανατύπωσε και διένειμε ως ένθετο στους αναγνώστες της η εφημερίδα «Χαραυγή» του ΑΚΕΛ το 2005.

2. Ο Νουρεττίν Μεχμέτ Σεφέρογλου, από το χωριό Ποταμιά, απεβίωσε προχθές 89χρονος στο Λονδίνο όπου και κηδεύεται σήμερα 21.12.2022 όπως γράφει στη σημερινή έκδοσή της η «Χαραυγή».

Λάζ.Α.Μαύρος 21.12.2022Comments


bottom of page