top of page

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ στιγμιότυπα...


Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ είναι του 1994. Στην τότε αίθουσα συνεδριάσεων της Επιτροπής Άμυνας της κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων η οποία υποδέχθηκε εκεί τον πρωτομάστορα του Δόγματος Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (ΔΕΑΧ), Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος αείμνηστο ΓΕΡΑΣΙΜΟ ΑΡΣΕΝΗ. Καθήμενο ανάμεσα στον τότε Πρόεδρο της Βουλής αείμνηστο Αλέξη Γαλανό, τον τότε Υπουργό Άμυνας της Κύπρου Κώστα Ηλιάδη και αριστερότερα τον τότε Πρόεδρο της Επιτροπής Άμυνας βουλευτή της ΕΔΕΚ Τάκη Χατζηδημητρίου.


Πίσω τους, όρθιος δεύτερος αριστερά στην φωτογραφία, ο διεθνολόγος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου των Αθηνών ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ από την σκλαβωμένη Μόρφου, ο οποίος αναπαύθηκε χθες 8.1.2023 μετά από μακρά πάλη με τον καρκίνο στα 74 του χρόνια.


ΕΥΤΥΧΗΣΕ τότε ο Γιαλλουρίδης, στενός συνεργάτης – σύμβουλος του Αρσένη να μετέχει «εκ των άνω», ενεργός επί τούτου καθημερινός συνομιλητής του συντονισμού Αθήνων και Λευκωσίας, στην υλοποίηση του Δόγματος Ενιαίου Χώρου, το οποίο πείσθηκαν να συνομολογήσουν το προηγούμενο έτος, 1993, ο τότε Πρωθυπουργός της Ελλάδος ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ και ο τότε Πρόεδρος της Κύπρου ΓΛΑΥΚΟΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ, με πρωτοβουλία του πρώτου, ο οποίος είχε ήδη διακηρύξει ότι για την Ελλάδα αποτελεί Casus Belli (Αιτία Πολέμου) οποιαδήποτε περαιτέρω στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου.


ΕΙΧΕ ΒΙΩΣΕΙ στα 18 του χρόνια ο Γιαλλουρίδης, τον Νοέμβριο 1967 την πρώτη μεγάλη προδοσία της Κύπρου, από την Χούντα των πραξικοπηματιών της 21ης Απριλίου 1967 Παπαδόπουλου, Πατακού, Μακαρέζου: Την ατιμωτική απόσυρση από την Κύπρο, κατ’ απαίτηση της Τουρκίας, της ελλα-δικής μας Μεραρχίας που είχε στείλει από το 1964 η τότε κυβέρνηση Ένωσης Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου για την αποτροπή της τουρκικής εισβολής στη μεγαλόνησο.


ΕΙΧΕ ΒΙΩΣΕΙ, 25χρονος, την μέγιστη ατίμωση που υπέστη ο Ελληνισμός,με το προδοτικό πραξικόπημα της Χούντας Ιωαννίδη στην Κύπρο 15η Ιουλίου 1974 που οδήγησε στην τουρκική εισβολή της 20ης Ιουλίου έως 16ης Αυγούστου 1974, την κατοχή των βορείων ελληνικών εδαφών του νησιού και τον όλεθρο - μικρογραφία της Μικρασιατικής Καταστροφής του 1922. Επίστρατος τότε και ο ίδιος, έφεδρος, στις προδομένες από τη Χούντα κυπριακές Θερμοπύλες.


ΕΙΧΕ ΥΠΟΣΤΕΙ από το 1972 ο Γιαλλουρίδης τις διώξεις της Χούντας

εναντίον των Ελλήνων Κυπρίων φοιτητών, μελών της ΟΕΦΕΚ (Ομοσπονδίας Εθνικών Φοιτητικών Ενώσεων Κυπρίων).


Η Χούντα τους απέλασε και τους απαγόρευσε την είσοδο στην Ελλάδα.


Πρώτος στον κατάλογο «απαγορευμένος» ο πρόεδρος της ΟΕΦΕΚ Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης. Ήταν επικεφαλής της πρώτης φοιτητικής αντιστασιακής δράσης (Κυπρίων φοιτητών) έναν και πλέον χρόνο πριν από την Εξέγερση του Πολυτεχνείου του Νοεμβρίου 1973.


Κι όταν ο πατέρας του, Γυμνασιάρχης Κωνσταντίνος Γιαλλουρίδης, παλαιός εθελοντής πολεμιστής του ελληνο-ιταλικού πολέμου 1940-1941, έφεδρος υποδεκανέας του ηρωικού 39 Συντάγματος Ευζώνων που πολέμησε στην Βόρειο Ήπειρο, ζήτησε εξηγήσεις από την Χούντα Παπαδόπουλου, η επίσημη γραπτή απάντηση ήταν, 27η Φεβρουαρίου 1973, ότι:


«Η μετέπειτα συμπεριφορά των απελαθέντων και ιδία τού εξ αυτών Γιαλλουρίδη Χριστοδούλου, υιού του παραπονουμένου Γυμνασιάρχου ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗ, δεν υπήρξεν άψογος ως ισχυρίζονται οι αιτούντες την άρσιν του εις βάρος του ληφθέντος μέτρου. Ως προκύπτει εξ επισήμου τηλεγραφήματος (2-8-72) τής εν Λευκωσίας Ελληνικής Πρεσβείας, κατά το πραγματοποιηθέν εκείσε Πανσπουδαστικόν Συνέδριον της Ο.Ε.Φ.Ε.Κ., από 1-4/8/1972, ο φοιτητής ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ Χριστόδουλος, ως Πρόεδρος ταύτης, επετέθη βιαίως κατά της Ελληνικής Κυβερνήσεως, ισχυρισθείς κατ’ επανάληψιν «μη δημοκρατικήν διακυβέρνησιν του Ελληνικού λαού» και «ανερυθρίαστον θυσίαν Εθνικών Συμφερόντων χάριν.... αμφιβόλου Ελληνοτουρκικής φιλίας».


ΜΑΘΗΤΗΣ Στ΄ Γυμνασίου ο γράφων, πρωτογνώρισε τον 23χρονο πρόεδρο της ΟΕΦΕΚ Χριστόδουλο (Λάκη) Γιαλλουρίδη τον Μάιο 1972 των χουντικών απελάσεων.

Υπήρξε έκτοτε εγκαρδίως ένα από τα μεγαλύτερα αδέλφια μας.


Σ’ ένα διάλειμμα των πολεμικών επιχειρήσεων

απέναντι στον 1ο Αττίλα (24.7.1974),

μετά τις μάχες της Λεύκας και των Καζιβερών,

στο πατρικό του σπίτι στην οδό Μιαούλη της Μόρφου

πήγαμε με όχημα ένα τεθωρακισμένο Μάρμορ Χάρινγκτον του συμπολεμιστή ανθυπίλαρχου Παναγιώτη Χόπλαρου και βρήκαμε την θαλπωρή ενός μπάνιου, καθαρών εσωρούχων και πλουσιοπάροχου δείπνου από τον αείμνηστο πλέον οπλαδελφό Λάκη Γιαλλουρίδη και τους αείμνηστους γονιούς του Κούλλα και Κωσνταντίνο Γιαλλουρίδη. Προσωπικός δεσμός μισού ήδη αιώνα, αιωνία η μνήμη τους.

Λάζ.Α.Μαύρος 9.1.2023


Comentários


Os comentários foram desativados.
bottom of page