top of page

Χαμάς, Τουρκία, κι ευκαιρία...


ΠΟΣΑ άραγε θα χάσει, ή αντίθετα θα κερδίσει, η νεο-οθωμανική στρατηγική της Τουρκίας από τη νέα αιματηρή έκρηξη του παλαιόθεν Παλαιστινιακού, την οποία προκάλεσε η ισλαμιστική Χαμάς, ευνοούμενη του Ερντογάν, με την επίθεση - μακελειό που εκτόξευσε από το Σάββατο 7.10.2023 εναντίον του Ισραήλ;


Αυτή ειδικά η νέα έκρηξη - σφαγή αμάχων γυναικοπαίδων, έχουσα από πριν τη βεβαιότητα της πρόκλησης μίας φοβερής αντίδρασης των Ισραηλινών, μοιάζει σχεδιασμένη ούτως ώστε να παραγάγει γενικότερη εκτράχυνση και επικινδυνότερη ανάφλεξη στην περιοχή και διεθνώς. Σε ήδη στοιβαγμένες από χρόνια διογκούμενες πυριτιδαποθήκες. Όπου ο πυρηνικός κίνδυνος για την ανθρωπότητα είναι εξίσου απειλητικός όσο και στο Ουκρανικό.


ΑΞΙΖΕΙ η υπενθύμιση ότι:

Από πριν ανέλθουν στην εξουσία, Νοέμβριο 2002, οι ισλαμιστές του Ερντογάν στην Τουρκία είχαν ήδη το στρατηγικό τους σχέδιο για την επανάκτηση μίας νεο-οθωμανικού τύπου ηγεμονίας στην περιοχή και στον κόσμο. Ήταν κιόλας τυπωμένο, από το 2001, στο βιβλίο «Στρατηγικό Βάθος». Με συγγραφέα τον επιστήθιο τότε μέντορα του Ερντογάν, καθηγητή, μετέπειτα υπουργό του των Εξωτερικών και πρωθυπουργό του, τον Αχμέτ Νταβούτογλου.


ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ:

Μεγάλο συγκριτικά μέρος των σελίδων του «Στρατηγικού Βάθους», αφορούσε και όριζε τις ισλαμο-τουρκικές επιδιώξεις, ως Ζωτικό Χώρο (Lebensraum χιτλερο-γερμανιστί), στα εδάφη και θάλασσες της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όχι μόνο στα Βαλκάνια, στον Καύκασο και στην Αφρική, αλλά και στην Εγγύς και στη Μέση Ανατολή.

- Με σαφέστατο πολυσέλιδο και εντόνως ευδιάκριτο αντι-εβραϊσμό.

- Παρ’ ότι τότε Τουρκία και Ισραήλ διατελούσαν στενοί σύμμαχοι.

- Είχαν αμελήσει φαίνεται να... μελετήσουν εγκαίρως το βιβλίο Νταβούτογλου οι Ισραηλινοί. Ώσπου... το γεύτηκαν με τον Ερντογάν από την κρίση «Μαβί Μαρμαρά» του Μαΐου 2010 και εντεύθεν.

- Τώρα ο παριστάνων τον αντιπολιτευόμενο, Αχμέτ Νταβούτογλου, έσπευσε από 8.10.2023 να υπερβεί τον Ερντογάν υπέρ της Χαμάς...


ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΧΙΚΟ ερώτημα «πόσα θα κερδίσει ή θα χάσει η Τουρκία», από την τρέχουσα αιματηρή κρίση, κατά πώς αυτή θα εξελιχθεί, ίσως είναι χρήσιμο να μελετηθούν ως σημαντικοί εκ πείρας ενδεικτικοί παράγοντες, πόσα ήσαν τα κέρδη ή οι ζημιές της ερντογανικής Τουρκίας από τα όμοια ή παραπλήσια γεγονότα, των τελευταίων δεκαετιών, σε όλες τις προηγούμενες αιματηρές εκρήξεις τοπικών και διεθνών προβλημάτων στη γειτονιά και στην ευρύτερη περιοχή.


Όπως π.χ. οι τουρκικές κερδο-ζημιές που προέκυψαν από:

- την δράση των ισλαμιστών τζιχαντιστών αποκεφαλιστών του ISIS σε Μεσοποταμία, Ιράκ, Κουρδιστάν, Συρία,

- τον συνεχιζόμενο εμφύλιο πόλεμο στην Συρία,

- τον αιματηρό επίσης εμφύλιο πόλεμο εντός της μετα-Καντάφι Λιβύης,

- τη συνεχιζόμενη από 24.2.2022 ρωσική εισβολή στην Ουκρανία,

- την εισβολή Αζερμπαϊτζάν στο αρμενικό Αρτσάχ - Ναγκόρνο Καραμπάχ,

- τη διαφυγή και τις λάθρα διοχετεύσεις απεγνωσμένων μεταναστευτικών πληθυσμών από τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική, σε βάρος της Ευρώπης.


ΣΕ ΟΛ’ ΑΥΤΑ κι άλλα, η Τουρκία του Ερντογάν φρόντισε κι έσπευσε να παίξει (και παίζει) τον δικό της ρόλο. Με μία επιτηδείως μεθοδευμένη πολύ προσεκτικά, «Πολιτική του Εκκρεμούς» ανάμεσα στις αντίπαλες υπερδυνάμεις ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα και τους λοιπούς πόλους, συμμαχίες και οργανισμούς - όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ - του πολυπολικού πλέον παγκόσμιου συσχετισμού ισχύος.


ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ που καρπώθηκε μέχρι τώρα η Τουρκία, με μονοκράτορα από το 2003 έως σήμερα τον Ερντογάν, είναι η βεβαιότητα και η αυτοπεποίθησή της ότι, κατόρθωσε όντως να καταστεί παγκοσμίως αναγνωρισμένης κλάσης κι εμβέλειας Σκακιστής. Ο οποίος διεκδικεί κι εξασφαλίζει να ακούγεται και να τυγχάνει ανάλογης σημασίας και σεβασμού ισχύος, όσο κι οι μεγάλες δυνάμεις.


ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ που έχει υποστεί και μετράει η Τουρκία, στο ίδιο χρονικό διάστημα, εκλαμβάνονται από την ίδια ως προσωρινές. Αναπληρώσιμες. Και εν ευθέτω χρόνω αποκαταστάσιμες. Από την υπέρτερη συσσώρευση των κερδών που εξασφαλίζει με τον παγκοσμίως αναγνωρισμένο νεο-οθωμανικό της ρόλο.


- Φροντίζει μεν να διαλαλεί ευκρινώς ανυποχώρητα τις νεο-οθωμανικές βλέψεις της, τραβώντας όμως το σχοινί τόσο μόνο, ώστε... να μη βγάλει και το παλούκι.


- Ιδίως εκεί όπου συναντά απέναντί της την αποτρεπτική ισχύ και αποφασιστικότητα του απειλούμενου από την ίδια, που δεν της αφήνει έστω και κάποια περιθώρια να ρισκάρει την πιθανότητα να υποστεί η ίδια ένα ισοδύναμο πλήγμα.


- Φάνηκε τούτο όταν η επεκτατική της επιθετικότητα βρήκε την ευκαιρία να υλοποιηθεί εισβάλλοντας εναντίον της ήδη καθημαγμένης από τον εμφύλιο Συρίας.

- Δεν τόλμησε όμως να διακινδυνεύσει κάτι ανάλογο εναντίον της Ελλάδος, έστω και στο... Καστελόριζο όπου «μπορούν να φτάσουν κολυμβώντας», κατά τον ισχυρισμό του, οι στρατιώτες του Χουλουσί Ακάρ. Παρ’ όλο τον καταιγισμό εκτόξευσης ερντογανικών απειλών ότι θα το κάνει «ξαφνικά ένα βράδυ», αλλά δεν βρήκε ακόμη κάποιο...βράδυ.


ΣΗΜΕΡΑ στην εν εξελίξει αιματηρή κρίση που προκάλεσε η πολύνεκρη επίθεση σφαγών της προσφιλούς του ισλαμιστικής Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, έσπευσε ο Ερντογάν να ξεσπαθώσει - λόγοις πάλιν - και τον γνώριμο αντιαμερικανισμό του.


Μεταδόθηκαν ήδη την Τετάρτη 11.10.2023 οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου ο οποίος:


- Κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «στηρίζουν, εκπαιδεύουν και εξοπλίζουν όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις της Μέσης Ανατολής και ανέφερε πως με αυτές στη Συρία και τη Μέση Ανατολή μετατρέπουν όλη την περιοχή σε λουτρό αίματος».


- Δήλωσε επίσης ότι «οι HΠΑ στέλνουν το αεροπλανοφόρο τους στο Ισραήλ. Τι δουλειά έχει το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ στο Ισραήλ; Τι έρχεται να κάνει; Μαζί με τα πλοία που το συνοδεύουν, αλλά και με τα αεροσκάφη που μεταφέρει, θα βομβαρδίσει και θα καταστρέψει τη Γάζα και θα κάνει βήματα για μεγάλες σφαγές;».


- Κατηγόρησε κιόλας την Ουάσιγκτον και για την κατάρριψη του τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους την προηγούμενη εβδομάδα στη Συρία και είπε: «Σήμερα στη Συρία οι ΗΠΑ έχουν πάνω από είκοσι βάσεις. Τι δουλειά έχουν οι βάσεις των ΗΠΑ στη Συρία; Tι γίνεται σε αυτές τις βάσεις; Είκοσι τρεις βάσεις»...


ΔΕΝ ΕΙΠΕ όμως ο Ερντογάν τι συγκεκριμένο θα πράξει (και με ποιούς άραγε;) εναντίον του Ισραήλ και των ΗΠΑ ώστε να υλοποιήσει τις... γενναιότατες ρητορείες του.


ΑΥΤΗ η εξαιρετικά επικίνδυνη για τον κόσμο, ραγδαίως ρέουσα συγκυρία στην γειτονιά μας, ορίζει το καθήκον και τις ευκαιρίες στην Αθήνα και στη Λευκωσία να ΣΤΡΑΤΗΓΗΣΟΥΝ με επιδέξιο τρόπο την αξιοποίηση του ελλαδικού και κυπριακού γεωγραφικού πλεονεκτήματος (Στερεά - Αιγαίον - Κρήτη - Κύπρος) για την Δύση, έναντι της ισλαμιστικής απειλής, την αρχηγία της οποίας διεκδικεί αλλά δεν τολμά ακόμη να το πράξει η Τουρκία – Κατακτητής.

Λάζ.Α.Μαύρος 13.10.2023

59 views

Comments


bottom of page