top of page

Φρεγάτα ΚΙΜΩΝ και πέντε μωρές παρθένες...


Προχθές Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024 ο Μητσοτάκης με τον Μαγγηριάδη της ΕΡΤ δίπλα στο πρωραίο πυροβόλο της ΚΙΜΩΝ F-601 στα γαλλικά ναυπηγεία του Λοριάν.


ΠΡΟΦΑΝΩΣ είχαν την προεκλογική τους σκοπιμότητα εκείνες οι τηλεοπτικές εικόνες και φωτογραφίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πλώρη της πρώτης φρεγάτας Μπελαρά καθώς έδιδε προχθές Πέμπτη, 6 Ιουνίου, συνέντευξη στον Απόστολο Μαγγηριάδη της ΕΡΤ. Καθόταν δίπλα στο πρωραίο πυροβόλο Oto Melara 76 χιλιοστών της φρεγάτας «ΚΙΜΩΝ» F-601 την οποία θα παραλάβει το ελλα-δικό μας Πολεμικό Ναυτικό από τα γαλλικά ναυπηγεία της Ναβάλ στο Λοριάν. Πρωτίστως απευθυνόταν βεβαίως στο εν Ελλάδι εκλογικό σώμα για τις διεξαγόμενες Κυριακή 9.6.2024 ευρωεκλογές, και ο πρωθυπουργός προσδοκά την επαναβεβαίωση επικράτησης του κόμματός του. Και, φυσιολογικά, επιδεικνύει με καμάρι τα επιτεύγματα και στην αύξηση της αποτρεπτικής ισχύος των ελλα-δικών μας Ενόπλων Δυνάμεων επί των ημερών του. Μετά από την πρόσκτηση των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Ραφάλ, την αναβάθμιση των αμερικανικών F-16, ναυπηγούνται πολύ σημαντικές για να πολλαπλασιάσουν ουσιωδώς από το 2025 και 2026 την ελλα-δική μας ναυτική ισχύ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο οι φρεγάτες «ΚΙΜΩΝ», «ΝΕΑΡΧΟΣ» και «ΦΟΡΜΙΩΝ».


ΠΕΡΑ από τις κατανοητές υπό τις περιστάσεις προεκλογικές σκοπιμότητες, το πρώτιστο, το κύριο και το ζωτικής σημασίας ζητούμενο για τον Ελληνισμό (και πριν και μετά και πολύ πιο μετά από τον εκάστοτε... Μητσοτάκη), η Ένοπλη Αποτρεπτική Ισχύς του Ελληνισμού πρέπει να είναι τόσο καλά εξοπλισμένη, μονιασμένη, ικανή και αποφασισμένη, ώστε ουδείς εκ των εκάστοτε... Ερντογάν να διανοηθεί καν ότι μπορεί να διακινδυνεύσει να στείλει τους Ασκερλήες του «ξαφνικά ένα βράδυ» εναντίον της Ελλάδος και της Κύπρου.

Με τις φρεγάτες Μπελαρά και τις αποφάσεις των Αθηνών για πρόσθετο ναύσταθμο στην Κρήτη, δικαιούται να αναπτερώσει τις ελπίδες της και η πλησιέστερα κειμένη Κύπρος.


ΔΕΝ είναι γνωστές οι λεπτομέρειες πώς επελέγη να δοθεί το όνομα ΚΙΜΩΝ στην πρώτη φρεγάτα Μπελαρά F-601 που θα παραλάβει η Ελλάς από τα γαλλικά ναυπηγεία. Για την Κύπρο όμως και για την Ελλάδα το συγκεκριμένο όνομα ΚΙΜΩΝ το έγραψε περίλαμπρα και καθοριστικά η ιστορία πριν από 2.474 χρόνια:


- Το 450 προ Χριστού οι αρχαίες τριήρεις, μ’ επικεφαλής τον Αθηναίο στρατηγό Κίμωνα έδειξαν εμπράκτως ότι ουδόλως η «Κύπρος κείται μακράν». Ο Κίμων ήταν, γιός του Μιλτιάδη. Του θριαμβευτή στη Μάχη του Μαραθώνα του 490 π.Χρ. κατά των Περσών εισβολέων. Όπου, «Ελλήνων προμαχούντες Αθηναίοι Μαραθώνι, χρυσοφόρων Μήδων εστόρεσαν δύναμιν»...


- Στα νερά της Σαλαμίνας της Κύπρου και στο Κίτιον ο Κίμωνας συνέτριψε - μέχρι «Και Νεκρός Ενίκα» - τον στόλο των Περσών και των Φοινίκων εισβολέων - κατακτητών.


- Γι’ αυτό και το όνομα ΚΙΜΩΝ ορίζει και σήμερα, μετά από 2.474 χρόνια (450 π.Χρ.- 2024 μ.Χρ.) απερίφραστα το καθήκον των Αθηνών στην Κύπρο, ενάντια στον Αττίλα εισβολέα - κατακτητή.


- ΠΡΟΣΟΧΗ όμως:

Θανόντος επί της ναυρχίδος τού νικητή Κίμωνα στο Κίτιον, το επόμενο έτος οι εν Αθήναις πολιτικοί του αντίπαλοι προχώρησαν το 449 π.Χρ. στην κατάπτυστη «ειρήνη του Καλλία» με τον Πέρση βασιλέα παραδίδοντάς του την Κύπρο. Το ίδιο διέπραξε και η Σπάρτη το 386 π.Χρ. με την εξίσου κατάπτυστη «Ανταλκίδειον ειρήνη».


- Αυτές τις αποτρόπαιες ανά τους αιώνες «ειρήνες» είχε στο μυαλό του ο αείμνηστος ποιητής μας ο Μιχάλης ο Πασιαρδής, όταν έγραφε τους συγκλονιστικούς για το ολέθριο 1974 στίχους τού «Είμαστε Έλληνες» που μελλοποιημένο από τον Μιχάλη Χριστοδουλίδη στον εμβληματικό δίσκο «Ες Γην Εναλίαν Κύπρον» τραγούδησε ο Νταλάρας με τη «Διάσταση»: «Δεν είν’ η πρώτη σας φορά που μας πουλήσατε / το ‘χετε ξανακάνει χρόνια πριν σ’ άλλους αιώνες / όταν μας ξεπουλούσατε στους Πέρσες»...


ΕΝΩ λοιπόν, έστω και για τις τρέχουσες ψηφοθηρικές του ανάγκες ο Κυριάκος Μητσοτάκης σπεύδει στα γαλλικά ναυπηγεία για να κορδώνει και να καμαρώνει επί της πλώρης της ετοιμαζόμενης φρεγάτας ΚΙΜΩΝ F-601, στην Κύπρο, για τις ίδιες ευρωπαϊκές εκλογές, ουδείς εκ των διεκδικούντων ψήφους διανοείται καν να καυχηθεί για την από χρόνια παραμελημένη Αμυντική Θωράκιση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ούτε και για το από δυόμιση δεκαετίες ενταφιασθέν «Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδος - Κύπρου».

Ουδείς για την συρρικνωμένη από ετών Εθνική Φρουρά.

Ουδείς για την μη ανανέωση ή αναβάθμιση των πεπαλαιωμένων οπλικών της συστημάτων.

Ουδείς για την ανυπαρξία ναυτικού και αεροπορίας που αναλογούν και αρμόζουν «γηγενώς» στην Κύπρο για την πρέπουσα και επιβαλλόμενη Αποτρεπτική Ισχύ των ενόπλων της δυνάμεων, ενταύθα πανέτοιμων, απέναντι στον πάνοπλο Τούρκο κατακτητή που βρίσκεται καραδοκώντας, όχι απέναντι αλλά επάνω στο νησί, εντός των τειχών, στα σκλαβωμένα από τον Αττίλα ελληνικά εδάφη της Κύπρου.


ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ - λένε ενίοτε - οι ενταύθα κυβερνώντες, συμπολιτευόμενοι και αντιπολιτευόμενοι, την στρατηγική σημασία της Κύπρου σε αυτή την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Γνωστή άλλωστε ανέκαθεν στην ιστορία, από τους τόσους πολλούς κατακτητές που πέρασαν ανά τους αιώνες απ’ το νησί.

- Με ποιά όμως επιτόπια αξιόπιστη κυπριακή στρατιωτική ισχύ, ναυτικού και αεροπορίας, δύνανται να αξιοποιήσουν επωφελώς αυτήν την στρατηγική σημασία οι δικοί μας;

- Αγρόν ηγόρασαν και ζεύγη βοών πέντε. Ραθυμούντες αντί γρηγορούντες. Πέντε μωρές παρθένες, γαρ...


- Την στρατηγική σημασία της Κύπρου την αξιοποιεί όμως ατελεύτητα η Βρετανία. Με τις στρατιωτικές της βάσεις στη Δεκέλεια, στο Ακρωτήρι, στο Τρόοδος. Και η Τουρκία με τα κατοχικά της στρατεύματα στα σκλαβωμένα από τον Αττίλα ελληνικά εδάφη της νήσου. Η πρώτη φρόντισε ιδιοτελώς να ξεκουμπιστεί με το Brexit από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η δεύτερη επί δεκαετίες αποτυγχάνει εντελώς να ενταχθεί. Φροντίζουν όμως αμφότερες, ανέκαθεν, να κρατάνε εγκλωβισμένη και αιχμάλωτη την Κυπριακή Δημοκρατία, στις δικής τους επινόησης στον ΟΗΕ, «διαδικασίες λύσης» με υποταγμένα σε αυτές τις «διαδικασίες» τα ημέτερα Ηττημένα Μυαλά στη Λευκωσία και την Αθήνα.


ΣΑΦΗΣ ένδειξη ότι περί άλλων τυρβάζουμε εν Κύπρω αποτελεί το γεγονός ότι: Καθ’ όλην τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, όλοι αναμετρήθηκαν και ξιφούλκησαν με όλους για όλα τ’ άλλα εκτός από το άκρως επικίνδυνο για τον Ελληνισμό αμυντικό μεονέκτημα του τόπου. Μεσουράνησαν οι αντιπαραθέσεις για το μεταναστευτικό, για την οικονομία, για την ακρίβεια, για τα επιτόκια, για το στεγαστικό, για τα κλιματιστικά στα σχολεία, για τις κομματικές μετακινήσεις ψηφοφόρων προς την ακροδεξιά, για την αυξανόμενη αποχή από τις κάλπες, αλλά ούτε λέξη για την αμυντική θωράκιση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και μάλιστα εν μέσω αιματηρών πολεμικών συγκρούσεων στην γειτονιά, από την Ουκρανία ως τη Μέση Ανατολή, απρόβλεπτης συνέχειας...

Λάζ.Α.Μαύρος 8.6.2024

Comentarios


Los comentarios se han desactivado.
bottom of page