Φτγρ 4.10.2023: Χακάν Φιντάν δεξιά και Ταχσίν Ερτουγρούλογλου αριστερά
ΤΟ ΛΟΥΚΟΥΜΙ των κοιτασμάτων που οι ηγεσίες κομμάτων είχαν προ ετών σοφιστεί - παρακινούμενες τότε κι από τις εδώ πρεσβείες ΗΠΑ και Βρετανίας - να προσφερθεί ως δέλεαρ στην Τουρκία Κατακτητή, ώστε να επιτρέψει πρώτα τη «λύση» του Κυπριακού προκειμένου να το απολαύσει κατόπιν, αποφάσισε τώρα να το ρίξει... ανάποδα στο τραπέζι των ελιγμών της, πριν και ασχέτως της όποιας «λύσης», η νεο-οθωμανική στρατηγική της Άγκυρας.
- Πρώτα προς ενίσχυση των απαιτήσεων της για διεθνή νομιμοποίηση του κατοχικού της ψευδοκράτους, ως «ίσου διεθνούς καθεστώτος» και ξεχωριστής «κυριαρχικής ισότητας» με την ακρωτηριασμένη από τον Αττίλα Κυπριακή Δημοκρατία. Καθιστώντας το και νόμιμο συμπαίχτη για τα κοιτάσματα της περιοχής. Άρπαξε την πάσα του λουκουμιού ο Κατακτητής, επιχειρώντας να σκοράρει τρίποντο, όπως λένε και οι εξοικειωμένοι με τη διάλεκτο των γηπέδων...
ΤΕΤΑΡΤΗ 4 Οκτωβρίου 2023 ο επί χρόνια διατελέσας επικεφαλής της ΜΙΤ επιστήθιος του Ερντογάν και τώρα Υπ.Εξ. της Τουρκίας Χακάν Φιντάν «άρπαξε την πάσα» των υποθαλασσίων κοιτασμάτων, την οποία από χρόνια πλασάρει με μονομανία ιδίως το ΑΚΕΛ ως το μοναδικό κλειδί για επανέναρξη των συνομιλιών «λύσης» και την... σουτάρει πριν από τη λύση: «Είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί το ενεργειακό δυναμικό που θα επωφεληθούν εξίσου οι δύο πλευρές χωρίς να περιμένουν πολιτική λύση», είπε ο Φιντάν σε κοινή συνέντευξη με τον υποτελή του «υπ. Εξ.» του ψευδοκράτους Ταχσίν Ερτουγρούλογλου.
ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Φιντάν πρόβαλε την επαύριον κύριο θέμα ο «Φιλελεύθερος» με τίτλο: «Θέλει μοιρασιά μεσανατολίτικη - πρόταση βόμβα για συμφωνία ΚΔ-Ψευδοκράτους. Επικαλούνται τη συμφωνία Ισραήλ-Λιβάνου». Την ίδια μέρα η «Χαραυγή» του ΑΚΕΛ το δημοσίευσε σε μονόστηλο τιτλάκι πάνω αριστερότερα από το όνομα της: «Χακάν Φιντάν: Συμφωνία για τα ενεργειακά χωρίς λύση του Κυπριακού».
ΤΟ ΛΟΥΚΟΥΜΙ είναι η λέξη ακριβώς που χρησιμοποίησε για τα κοιτάσματα ως δέλεαρ προς την Τουρκία, ο αείμνηστος ηγέτης του ΑΚΕΛ και τέως τότε ΠτΔ Δημήτρης Χριστόφιας, απευθυνόμενος προς τον τότε ΠτΔ Νίκο Αναστασιάδη. Το είχε δημοσιεύσει η εφημερίδα του ΑΚΕΛ η «Χαραυγή» 3 Ιανουαρίου 2019:
«Είπα στον κ. Αναστασιάδη ότι οι υδρογονάνθρακες είναι το δικό μας λουκούμι, το οποίο κρατάς στα χέρια σου. Κάνε την Τουρκία να ανοίξει το στόμα της και να το πάρει το λουκούμι»…
ΧΩΡΙΣ τον... γλυκασμό της λέξης λουκούμι, την ίδια αντίληψη εξέφραζε προ δεκαετίας και ο τότε πρόεδρος του ΔηΣυ Αβέρωφ Νεοφύτου. Σε εκδήλωση του ΚΕΒΕ 5.12.2013 εξηγούσε ότι:
«Δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η υποθαλάσσια σύνδεση Κύπρου-Τουρκίας σε περίπτωση λύσης. Θα είναι διπλό το κέρδος για την Κύπρο. Δημιουργεί και συνέργια στην Τουρκία. Διότι εμείς θα μπορούμε να πωλούμε πιο φτηνό φυσικό αέριο με μεγαλύτερο κέρδος και η Τουρκία να έχει φθηνό φυσικό αέριο για τις ανάγκες τις ενεργειακές της».
ΗΤΑΝ η «γραμμή» προς την οποία παρακινούσαν τότε οι κυβερνήσεις ΗΠΑ και Βρετανίας. Οι εδώ πρέσβεις τους, μάλιστα, τα έλεγαν κατά καιρούς και σε συνεντεύξεις αλλά και με δικά τους άρθρα σε εφημερίδες της Λευκωσίας. Με την προτροπή κιόλας «να εμπιστευθούν επιτέλους και οι Ελληνοκύπριοι την Τουρκία».
- Ο τότε πρέσβυς των ΗΠΑ John Koenig δημοσίευσε και άρθρο του στην «Χαραυγή» του ΑΚΕΛ, 6 Απριλίου 2014, όπου συνιστούσε και τα εξής:
«Ιδιαίτερα, θα ενθάρρυνα το ε/κ κοινό να εμπλέξει τους Τούρκους [της Άγκυρας] σε μια διευρυμένη συζήτηση γι’ αυτή την περιοχή. Και οι δύο πλευρές μπορεί να εκπλαγούν ευχάριστα από το τι θα ακούσουν»...
- Στις 11 Μαΐου 2014 ο ίδιος πρέσβης των ΗΠΑ τα ίδια εξηγούσε και σε συνέντευξη του στον «Φιλελεύθερο»: «Χρειάζεται να εμπιστευθείτε την Τουρκία - Ο Αμερικανός πρέσβης μιλά στον ‘Φ’ για το φυσικό αέριο, τις σχέσεις, τη λύση».
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ «γραμμή», την περί λουκουμιών προς την Άγκυρα πολιτική, την διευκρίνιζε με τα δικά του λόγια στην «Χαραυγή», 17 Ιουνίου 2020, κι ο διάδοχος του αείμνηστου Χριστόφια στην ηγεσία του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ως εξής:
«Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού επανέλαβε την πάγια θέση του ΑΚΕΛ ότι η τουρκική προκλητικότητα θα αναχαιτιστεί μόνο εάν και εφόσον καταφέρουμε να πείσουμε την Τουρκία, μέσα από έμπρακτες ενέργειες, ότι με την επίλυση των προβλημάτων στην γειτονιά μας, με την ύπαρξη σχέσεων ειρηνικών με τις γειτονικές χώρες θα καταφέρει η Τουρκία να γίνει μέρος των συζητήσεων για την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου που υπάρχει στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου»...
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ «γραμμή» επιμένει και σήμερα η νέα υπό τον Στέφανο Στεφάνου ηγεσία του ΑΚΕΛ η οποία είχε υποβάλει πρόσφατα και σχετική εισήγηση προς τον ΠτΔ Νίκο Χριστοδουλίδη. Μετά από τις δηλώσεις Φιντάν για το... λουκούμι πριν από τη «λύση», σε ανακοίνωση του προχθές 6.10.2023 το ΑΚΕΛ αναφέρει και τα εξής:
«Την ίδια ώρα, επισημαίνουμε ότι το σκεπτικό της τουρκικής πρότασης καταδεικνύει ότι το πεδίο των ενεργειακών είναι αυτό που ενδιαφέρει την Τουρκία. Συνεπώς, η απόρριψη της τουρκικής πρότασης, θα έπρεπε να συνοδεύεται με πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς που θα καθιστά τα ενεργειακά κινητήριο μοχλό για να αναζωογονηθεί η διαδικασία του Κυπριακού. Επί τούτου, υπάρχει η πρόταση του ΑΚΕΛ με συγκεκριμένες εισηγήσεις οι οποίες δεν ξεπερνούν τις κόκκινες γραμμές της Κυπριακής Δημοκρατίας και ταυτόχρονα, δημιουργούν κίνητρα και οφέλη για όλους από τη λύση του Κυπριακού. Για άλλη μια φορά, καλούμε την κυβέρνηση να μελετήσει και να αξιοποιήσει την πρόταση του ΑΚΕΛ».
ΦΑΝΕΡΟ είναι από τις ημερομηνίες των πιο πάνω παρατιθέμενων αναφορών ότι, η προ δεκαετίας «γραμμή» της πρεσβείας των ΗΠΑ προς τη Λευκωσία εξακολουθεί να θεωρείται από την ηγεσία του ΑΚΕΛ ως «λουκούμι - κινητήριος μοχλός». Βέβαια, όπως είναι τοις πάσι γνωστό, οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία σήμερα δεν είναι όπως το 2014. Η νεο-οθωμανικής κατεύθυνσης πολιτική του Εκκρεμούς, του «παγκόσμιας κλάσης σκακιστή» Ερντογάν, επέφερε πρωτόγνωρες δυσμενείς αλλοιώσεις σε τέτοιο σημείο ώστε ούτε οι ίδιες οι ΗΠΑ να μην εμπιστεύονται πλέον την Τουρκία...
Λιγότερο... πασίγνωστο είναι το γεγονός ότι, με τέτοια Τουρκία δεν υπάρχει πιθανότητα συμφωνημένης «λύσης».
ΔΥΝΑΤΑΙ όμως να εξιχνιαστεί και ο τωρινός ελιγμός περί κοιτασμάτων του Χακάν Φιντάν, εάν μελετηθεί βαθύτερα υπό το φως:
(α) Της τουρκικής επιδίωξης για διεκδίκηση από τον ΟΗΕ νομιμοποίησης του κατοχικού ψευδοκράτους και:
(β) Των τουρκικών προσπαθειών επανασυγκόλλησης των σχέσεων της Τουρκίας με Ισραήλ και Αίγυπτο που αφορούν και τις εκατέρωθεν ΑΟΖ στην περιοχή των υποθαλασσίων κοιτασμάτων, με... μοχλό το ψευδοκράτος της.
Λάζ.Α.Μαύρος 7.10.2023
Comments