top of page

Περί όνου σκιάς ο καυγάς για τις ταυτότητες


Περί όνου σκιάς ο καυγάς για τις ταυτότητες: Αυτός κρίνουμε είναι ο πιο κατάλληλος χαρακτηρισμός για τον... καυγά που ξέσπασε τώρα περί του δελτίου ταυτότητας και αν θα πρέπει ή όχι να παραμείνει η - εν πάση περιπτώσει άχρηστη και εντελώς αχρείαστη συμπερίληψη - των ονομάτων των γονιών.
«Περί όνου σκιάς», όπως είχε πλάσει στην αρχαιότητα ο Δημοσθένης το σχετικό παραμυθάκι γελοιοποίησης...
Καυγάς όμως που τώρα έφτασε μέχρι και σε αθλιότητες ανηθικότητας, συμπλεγματικών υβριστικών προσωπικών επιθέσεων στα Μέσα Αντικοινωνικής Δικτύωσης. Για τις οποίες θα έπρεπε να ντρέπονται οι διαπράξαντες και διαπράξασες, εάν είχαν στοιχειώδη έστω συνείδηση της αιδούς, της αισχύνης και της ευγένειας...
Τα δελτία ταυτότητας σε καμία περίπτωση δεν δημοσιοποιούνται ούτε εκτίθενται σε κοινή θέα, ή μελέτη, ή... εξιχνίαση, ώστε η ύπαρξη ή μη του ονόματος του πατρός ή της μητρός οιουδήποτε να συνιστά... «στιγματισμό και περιθωριοποίηση μιας διπλά ευάλωτης ομάδας όπως είναι τα παιδιά αγνώστου πατρός ή παιδιά από μονήρεις μητέρες», κατά τους ανόητους και εκτός πραγματικότητας ισχυρισμούς, καταχρηστικώς υπερβολικού «ζήλου» της... τότε Επιτρόπου για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
Σε όλες τις περιπτώσεις που είναι αναγκαία η επίδειξη του κρατικού αυτού εγγράφου έξι μόνο είναι τα αναγκαία στοιχεία:
(α) ο αριθμός ταυτότητας
(β) η φωτογραφία
(γ) το όνομα
(δ) το επίθετο
(ε) ημερομηνία γέννησης
(στ) ημερομηνία λήξης της ταυτότητας.
Τίποτε άλλο.
Ούτε πατέρας, ούτε μητέρα, ούτε γιαγιά, ούτε παππούς, ούτε ύψος, ούτε βάρος, ούτε χρώμα ματιών, ούτε επάγγελμα, ούτε διεύθυνση διαμονής, ούτε ό,τι άλλο κόψει ο νους του καθενός.

Για δελτίο ταυτότητας μιλάμε για να ταξιδεύουμε χωρίς διαβατήριο εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να το βλέπει ολίγα δευτερόλεπτα επαλήθευσης λ.χ. το ταμείο της τράπεζας στις συναλλαγές μας, για να το δεί ο αστυνομικός που κάτι διερευνά άμα χρειαστεί και οι αρμόδιοι π.χ. του ΓΕΣΥ ή των εμβολιασμών για να καταγράψουν ΜΟΝΟ ονοματεπώνυμο και αριθμό ταυτότητας.

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΝ ΚΥΠΡΩ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ

ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ - «αστυνομική ταυτότητα» ήταν έως πρόσφατα το όνομά της - το επέβαλαν στην Κύπρο οι Εγγλέζοι Αποικοκράτες. Μετά την έναρξη του Απελευθερωτικού Αγώνα του 1955. Για να ασκούν αποτελεσματικότερο έλεγχο των υπόδουλων στην Χερ Μάτζεστι υπηκόων της Colony of Cyprus.

ΤΟΥ ενός εκ των δύο δικών μου παππούδων,
γεννημένου το 1896 έχω, φυλαγμένο κειμήλιο,
την χάρτινη ταυτότητά του.

Εκδόθηκε από τους Εγγλέζους αποικιοκράτες 27 Αυγούστου 1956 όπως γράφει η σχετική σφραγίδα. Όταν δηλαδή ο παππούς ήταν ήδη 60 χρόνων και ουδέποτε προηγουμένος είχε ή χρειάστηκε, είτε ο ίδιος είτε ολόκληρος ο πληθυσμός της Κύπρου, να έχει δελτίο ταυτότητας.
Ακόμη κι όταν πήγε 20χρονος εθελοντής στο μακεδονικό μέτωπο του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Μπροστά φέρει τυπωμένο τίτλο:
«GOVERNMENT OF CYPRUS IDENTITY CARD».

Από μέσα στα αριστερά, αριθμός 182710 και δίπλα στη στήλη «Sex» έχει ένα «M».
Από κάτω η οκταήμερη μαυρόασπρη φωτογραφία του κουστουμαρισμένου παππού.
Και από κάτω η υπογραφή και η σφραγίδα του αρμόδιου της αποικιοκρατίας στην «Nicosia District».

Στη διπλανή σελιδούλα σε τυπωμένες στήλες, χειρόγραφα όλα τα στοιχεία, γραμμένα στα αγγλικά:
- Όνομα και επίθετο του παππού.
- Όνομα και επίθετο του πατέρα του.
- Nationality: BRIT. SUB. (δλδ Βρετανός Υπήκοος).
- Race: GREEK ORTH. (δλδ «Φυλή: Χριστιανός Ορθόδοξος).
- Birthplace: NICOSIA. (δλδ Tόπος γεννήσεως Λευκωσία).
- Date of Birth 10 APR.96 (δλδ Hμερομηνία Γεννήσεως 10 Απρ. 1896).
- Occupation: GROCERY SALESMAN (δλδ Επάγγελμα, πωλητής σε παντοπωλείο).
- Address 2 GRIVAS ST. NICOSIA (δλδ Διεύθυνση, Οδός Γρίβα αρ. 2 Λευκωσία.
- Και δίπλα το δακτυλικό αποτύπωμα στην κάτω δεξιά μεριά της δεξιάς σελιδούλας της ταυτότητας.

- Στην πίσω σελίδα της ταυτότητας δύο στήλες.
Η μία με τον τίτλο Change of Address Recording Officer’s Signature and Date.
Εκεί έχει δύο σφραγίδες. Η μια γράφει PRESIDENTIAL ELECTIONS και η άλλη HOUSE OF REPRESENTATIVES, δλδ ο παππούς ψήφισε και στις πρώτες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές όταν έπαψε η Κύπρος (πλην βρετανικών βάσεων) να είναι αποικία των Εγγλέζων.

ΜΕΣΑ στην πλαστική θήκη με την ταυτότητα του 1956, ο παππούς είχε και μία κάρτα των Εγγλέζων αποικιοκρατών, με τυπωμένο μπροστά μαύρο το CURFEW PASS, πάνω σε ένα μεγάλο κόκκινο «N» (προφανώς για το Nicosia) και αριθμό 09620.

Από πίσω γραμμένα ο αριθμός της ταυτότητάς του, το ονοματεπώνυμό του, το επάγγελμά του, οι ώρες ισχύος του «πάσου» από 06:00 έως 19:00, σφραγίδα και υπογραφή του COMMISSIONER OF NICOSIA και ημερομηνία November 1958.

Είχε δηλαδή ο παππούς ως μπακάλης τότε (που ο κυβερνήτης της Χερ Μάτζεστι στρατάρχης σερ Τζων Χάρντινγκ έκλεισε στα Κρατητήρια και τον μπακάλη πατέρα μας D.P. 759) την άδεια των Εγγλέζων να κυκλοφορεί από τις 6πμ έως τις 7μμ, όταν οι Αποικιοκράτες επέβαλλαν κατοίκον περιορισμό (Curfew - Κκέρφιου).
Λάζ.Α.Μαύρος 30.5.2022
29 views

Comments


bottom of page