ΠΡΑΓΜΑΤΙ το κορυφαίο γεγονός της εβδομάδας υπήρξε η δικαστική απόφαση αποπομπής του Οδυσσέα Μιχαηλίδη από το αξίωμα του Γενικού Ελεγκτή του κράτους, για τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων του.
Απόφαση η οποία αυθημερόν ήδη ξεσήκωσε έντονες πολιτικο-κομματικές αντιδράσεις έκφρασης αυξανομένης σφοδρότητας απαρέσκειας, διαφωνιών και επικρίσεων, εξικνουμένων μέχρι και τα πρόθυρα απαξίωσης της απονεμόμενης δικαιοσύνης. Απότοκο προφανώς κι ενός γενικότερου λαϊκού ερείσματος που προσέκτησε ο πρωτοφανής στην ιστορία όλων των διατελεσάντων προηγουμένως Γενικών Ελεγκτών, δημοσίως καταγγελτικός, ανυποχώρητα έως και «θρασύτατα» εριστικός, τολμηρά και ζηλευτά «αυθάδικος» τρόπος, με τον οποίο ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης επέλεξε να εκτελεί τα καθήκοντά του έναντι όσων ο ίδιος στοχοποιούσε για τις διαπομπευόμενες υπ’ αυτού ατασθαλίες και τα σκάνδαλα του δημόσιου κορβανά.
ΦΕΡΩΝσυμπτωματικά και τ’ όνομα του αρχέγονου μας ομηρικού Οδυσσέα, ο τωρινός μας εν Κύπρω Οδυσσεύς Μιχαηλίδης, ενσάρκωσε στις μέρες μας και... ετυμολογικά τον λόγο για τον οποίο ο Αυτόλυκος, εκ μητρός παππούς του Ιθακήσιου πανούργου, πολύτροπου και πολυμήτι, δόλιου εκπορθητή της αρχαίας Τροίας στην Ιλιάδα και πρωταγωνιστή της Ομήρου Οδύσσειας, αποφάσισε να του δώσει το όνομα Οδυσσέας:
- «Οδυσσάμενος» ο ίδιος, «που πάει να πει ότι από πολλούς θυμώθηκε, γυναίκες κι άντρες, όσους απάντησε στον δρόμο του, γυρίζοντας από τη μια χώρα στην άλλη». (Ραψωδία τ. 405-475 Ομήρου Οδύσσεια, μετάφραση Δ.Ν.Μαρωνίτης). Όνομα προερχόμενο από το αρχαίο μας ελληνικό ρήμα «οδύσσομαι» που σημαίνει «είμαι οργισμένος, βαριά δυσαρεστημένος με κάποιον ή κάποιους πιο πολλούς», όπως γνωρίζουν και οι επιμελέστεροι λάτρεις των ομηρικών μας επών...
ΠΟΛΛΟΙ στη σημερινή μας κοινωνία θεώρησαν ότι με την δράση του οδυσσάμενος ο Οδυσσέας Γενικός Ελεγκτής, αναδεικνυόταν όπως και ο μυθικός μας Ηρακλής: Ικανός να καθαρίσει επιτέλους και τους Στάβλους του Αυγείου των φοβερών δημοσίων σκανδάλων μας. Πρόθυμος να αντιμάχεται ακόμη και τους ισχυρότερους πολιτειακούς άρχοντες και αξιωματούχους του κράτους που επέλεγε να θέσει στο στόχαστρό του. Άξιος να τον εμπιστεύονται, να τον υποστηρίζουν και να τον εκθειάζουν οι πολίτες. Εναποθέτοντας στους ώμους του ελπίδες ότι θα διορθώσει τα στραβά και τ’ ανάποδα που πλήττουν τα δημόσια ταμεία, διασπαθίζουν τα χρήματα των φορολογουμένων και ρεζιλεύουν ακόμη και διεθνώς το κράτος.
- Άλλοι πολλοί, ωστόσο, αποφαίνονται ότι ο αποπεφθείς από την θέση του Γενικού Ελεγκτή, με τους τρόπους που ενεργούσε «έφκαλεν τζιαί το σhοινίν τζιαί το παλλούτζιν»: Με αχαλίνωτη έπαρση υπέρβασης των νενομισμένων κανόνων και συμπεριφορών άσκησης πολιτειακού λειτουργήματος. Και ότι, εν τέλει, έτσι έδωσε ο ίδιος και «το σχοινί για να τον κρεμάσουν», ξεχειλίζοντας την φαρέτρα τους με βέλη στρεφόμενα εναντίον του...
ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΗ και αμετάκλητη η ομόφωνη απόφαση του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου, ως αρμόδιου Δικαστικού Συμβουλίου, την Τετάρτη 18η τρέχοντος, έκρινε τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη έκπτωτο των καθηκόντων του Γενικού Ελεγκτή. Απόφαση ακαριαία σεβαστή στην πράξη και εκτελεστή απ’ όλα τα πολιτειακά όργανα και από τον ίδιο τον αποπεμφθέντα, όστις αυθημερόν αποχαιρέτισε τους συνεργάτες του στην υπηρεσία.
- Απόφαση όμως η οποία, επίσης αυθημερόν, προκάλεσε και την δημόσια κατακραυγή της από κόμματα, πολιτικούς, αρθρογράφους και πολλούς πολίτες. Γεγονός που φυσιολογικά εκλαμβάνεται ως ισχυρή έκφραση λαϊκής δυσαρέσκειας για την «καρατόμησή» του. Προσφερόμενη για ν’ αξιοποιηθεί κατεπειγόντως από κομματικές ηγεσίες, ως ευκαιρία ακόμα και αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, όχι στο Δικαστήριο αλλά στο... Προεδρικό Μέγαρο. Ιδίως από κόμματα τα οποία έχουν υποστεί, στις διαδοχικές ανά πενταετίαν διεξαγόμενες εκλογές των τελευταίων ετών, την απώλεια όλο και μεγαλύτερων αριθμών ψηφοφόρων τους και απειλητικά αυξανόμενα τα ποσοστά της Αποχής και της αναζήτησης άλλων επιλογών...
ΣΑΦΗΣ ένδειξη, υπό τις περιστάσεις, ότι η επιούσα της εν λόγω δικαστικής απόφασης ανέδειξε τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη ως τον δημοφιλέστερο και ικανότερο για να διεκδικήσει ίσως τις επόμενες προεδρικές εκλογές του 2028. Και, μέχρι τότε, με ενδιάμεσο βατήρα τις βουλευτικές εκλογές του 2026. Εάν, βεβαίως, κάποιες από τις εντόνως διαμαρτυρόμενες τώρα κομματικές ηγεσίες κρίνουν για τα δικά τους σχέδια την χρησιμότητα του ανδρός και δεν αισθανθούν ότι κινδυνεύουν με περαιτέρω πτώση των ήδη πληγέντων ποσοστών τους.
- Δεδομένου κιόλας, ότι μόλις τον παρελθόντα Ιούνιο, ένας εντελώς άγνωστος στα πολιτικά πράγματα 24ετής Φειδίας «από το πουθενά», πέτυχε εκπληκτικά να νικήσει όλα τα κόμματα στις ευρωεκλογές και να εκλεγεί πρώτος σε ψήφους Ευρωβουλευτής, πόσες, συνεπώς, κατά παρασάγγας υπέρτερες δυνατότητες διαθέτει ένας πασίγνωστης δυναμικότητας Οδυσσέας Μιχαηλίδης, είτε για τις εκλογικές επιδιώξεις κομματικών σχηματισμών που θα σπεύσουν ίσως να τον προσεταιρισθούν, είτε ενδεχομένως για τα προσωπικά του σχέδια στην διακηρυγμένη ήδη από τον ίδιο βούληση συνέχισης του αγώνα στον οποίο έταξε τον εαυτό του;
- Είναι, συνάμα, εξίσου πασίγνωστη και διαπιστωμένη, σε όλο το αριθμητικό μέγεθος των αποτελεσμάτων των εκλογικών αναμετρήσεων, η παρακμή και η κατάπτωση του νυν πολιτικο-κομματικού συστήματος στις επιλογές του εκλογικού σώματος. Γεγονός που παρέχει, πλέον, πεδίον ευχερούς προσέλκυσης σημαντικών μερίδων των ψηφοφόρων, για όποιον (πρόσωπο ή σχηματισμό) κατορθώσει να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους, κατερχόμενος στον πολιτικό στίβο. Και αυτή είναι ίσως η πιο ορθολογική για τους πολίτες και το πολίτευμα διέξοδος στην κρίση λαϊκής αποδοχής που από ετών διέρχεται το πολιτικο-κομματικό μας σύστημα, στην οποία προστέθηκε τώρα και η περίπτωση αποπομπής του Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Απέτυχε να πείσει το δικαστήριο για να παραμείνει στο αξίωμά του, αλλ’ αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα κατορθώσει να πείσει τους ψηφοφόρους να τον εμπιστευθούν, αν αποφασίσει να διεκδικήσει εκλογή.
ΒΕΒΑΙΑ η δικαστική απόφαση της 18ης Σεπτεμβρίου η οποία έκρινε ως ανάρμοστους τους τρόπους με τους οποίους άσκησε τα καθήκοντα του Γενικού Ελεγκτή ο αποπεμφθείς Οδυσσέας, όπως άλλωστε και κάθε άλλη ευρύτερου δημόσιου ενδιαφέροντος δικαστική απόφαση, χρήσιμο κι επωφελές είναι να τύχει τεκμηριωμένης και επιχειρηματολογημένης δημόσιας και υπεύθυνης κριτικής από κάθε πρόθυμο να μελετήσει ενδελεχώς τις 209 σελίδες της.\
Και αυτό, πάντως, δεν εξυπονοεί και ουδόλως επιτρέπει την απαξίωση, την περιφρόνηση και την υπόσκαψη της Δικαστικής Εξουσίας από κανένα δημαγωγικό οίστρο αχαλίνωτου λαϊκισμού που όντως ευδοκιμεί ιδίως στην εποχή των «λεγεώνων» του διαδικτύου. Η μέχρι τώρα παρακμή στην Κύπρο δεν έχει κατολισθήσει ακόμη σε τέτοια επικίνδυνη κατάπτωση.
- Εξ ορισμού και εξ αποστολής κάθε τελεσίδικη δικαστική απόφαση, πέρα από τις εκτελεστές υπό της πολιτείας συνέπειές της, έχει και πρέπει να έχει ρόλο διδακτικό για το σύνολο της κοινωνίας. Ώστε με το περιεχόμενό της να διαπαιδαγωγεί τους πολίτες και ιδίως τους πολιτεύοντες όλων ανεξαιρέτως των βαθμίδων, στους θεσμισμένους κανόνες του κράτους δικαίου και του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Comments