top of page

ΝΑΤΟϊκός θρίαμβος Ερντογάν


- Η «φινλανδοποίηση» γίνεται πλέον... «τουρκοποίηση».


-Υπό τουρκικό έλεγχο και η νομοθεσία Σουηδίας - Φινλανδίας.


- Ο νεοθωμανισμός Ερντογάν προελαύνει με αυτοπεποίθηση.

ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ Δ.61: «Οὐ τοῖς ἄρχειν βουλομένοις μέμφομαι,

ἀλλὰ τοῖς ὑπακούειν ἑτοιμοτέροις οὖσιν»...


ΜΑΔΡΙΤΗ, Τρίτη 28 Ιουνίου 2021: Οι κυβερνήσεις Σουηδίας και Φινλανδίας σύρθηκαν και κατήντησαν να υπογράψουν την ταπεινωτική υποταγή τους στις απαιτήσεις της Τουρκίας. Προκειμένου η Νατοϊκή ισλαμική αυτή χώρα να άρει το βέτο που, ανάμεσα στα 30 κράτη μέλη της συμμαχίας, μόνο αυτή πρόβαλε εναντίον της εισδοχής των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ.

- Εκβιαστικό τουρκικό βέτο, εντελώς άσχετο με τις επείγουσες ανάγκες ενδυνάμωσης της Νατοϊκής συμμαχίας απέναντι στη συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

- Σχετιζόμενο αποκλειστικά και μόνο με τις νεο-οθωμανικές ηγεμονικές επιδιώξεις του νεο-σουλτάνου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

- Και την ικανοποίηση των απαιτήσεων του καθεστώτος του για την εξόντωση αφ’ ενός του κουρδικού απελευθερωτικού αγώνα και την εξολόθρευση αφ’ ετέρου όσων Τούρκων αντιπάλων του, πολιτικών φυγάδων, τους οποίους ο ίδιος χαρακτηρίζει ως «τρομοκράτες».


Η ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΙΚΗ ταπείνωση Σουηδίας και Φινλανδίας έφθασε μέχρι την κατάντια οι κυβερνήσεις αυτών των δύο κρατών να υπογράψουν την υποταγή ακόμη και της νομοθεσίας τους, ώστε να συμμορφωθούν στη βούληση, στους όρους, στις απαιτήσεις και στον έλεγχο του καθεστώτος Ερντογάν της Τουρκίας.

Πέτυχε να εξαναγκάσει τις δύο σκανδιναβικές χώρες ο Ερντογάν, να ακρωτηριάσουν τον φιλελεύθερο και δημοκρατικό χαρακτήρα του πολιτεύματός τους. Και να καταστήσουν ανάπηρο το ισχύον στη Σουηδία και Φινλανδία σύστημα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των ατομικών και πολιτικών ελευθεριών. Με πρόσχημα την... «τρομοκρατία» όπως η Τουρκία την εννοεί και την επιβάλλει.

- Ακόμη και εναντίον των Κούρδων της Συρίας συμμάχων των ΗΠΑ στον πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών του ISIS «Ισλαμικού Κράτους». Και εναντίον των Τούρκων οπαδών του πρώην συνεργάτη του Ερντογάν, Φετουλάχ Γκιουλέν, προστατευόμενου από τις ΗΠΑ στην Πενσυλβάνια.


ΕΜΦΑΝΩΣ προκύπτει από την Τριμερή Συμφωνία της Μαδρίτης, μεταξύ Τουρκίας, Σουηδίας και Φινλανδίας, η υποταγή των δύο χωρών στην απαίτηση του Ερντογάν να... εκτουρκίσουν και τη νομοθεσία τους.

- Θα εγκρίνουν άραγε τα κοινοβούλια στην Στοκχόλμη και στο Ελσνίνκι μια τέτοια και τόση φαλκίδευση των ατομικών και πολιτικών ελευθεριών στις χώρες τους που υπέγραψαν οι κυβερνήσεις τους στη Μαδρίτη υποκύπτοντας στους εκβιασμούς του τουρκικού καθεστώτος;

- Είναι μήπως έγκυρη η διαπίστωση ότι η γνωστή παλαιόθεν στις διεθνείς σχέσεις «Φινλανδοποίηση» μετεξελίσσεται σε «Τουρκοποίηση»;


- Και, εάν αυτό επετεύχθη τώρα σε βάρος Σουηδίας και Φινλανδίας, τι θα εμποδίσει την τροπαιούχα πλέον αυτοπεποίθηση του Ερντογάν να επιχειρήσει την επέκτασή του και σε άλλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης;


ΕΠΟΝΕΙΔΙΣΤΗ δεν είναι μόνο η υποταγή των δύο επειγομένων να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ κρατών της Σκανδιναβίας. Εξίσου και περισσότερο όνειδος καταλογίζεται στη στάση και στις συμπεριφορές των άλλων 29 κρατών - μελών του ΝΑΤΟ (περιλαμβανομένου και του ελλα-δικού μας κράτους) τα οποία, αδιαμαρτύρητα ανέχθηκαν, αδιαφόρησαν ή με πράξεις και παραλείψεις συνήργησαν στην επιτυχία των τουρκικών εκβιασμών. Και στην ταπείνωση όχι μόνο των δύο υπό ένταξη χωρών αλλά ολόκληρης της συμμαχίας:


- Ο Ερντογανισμός θριάμβευσε στην Μαδρίτη...


- Η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ, η Τουρκία, που δεν συμμετέχει στην επιβολή κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας και συνεχίζει την ευνοϊκή για τον Πούτιν τακτική του «εκκρεμούς», κατορθώνει να... χειροκροτείται κιόλας από όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ για τους εξευτελιστικούς όρους, αποκλειστικά τουρκικής ιδιοτέλειας, που επέβαλε σε βάρος Σουηδίας - Φινλανδίας, για να δώσει ο νεο-σουλτάνος την άδειά του να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.


ΠΑΡΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ τους όρους της υποταγής Σουηδίας - Φινλανδίας και ΝΑΤΟ, στο τρόπαιο που εξασφάλισε στην Μαδρίτη 28.6.2022 ο νεο-οθωμανός Ερντογάν. Επισημαίνοντας ότι, όπου στα κείμενα αναφέρεται η λέξη «τρομοκρατία», νοείται όπως ακριβώς την απαιτεί και την εννοεί η Τουρκία:

(α) Δέσμευση για τροποποίηση της εθνικής νομοθεσίας και πρακτικών της Σουηδίας και της Φινλανδίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την αμυντική βιομηχανία.

(β) Λήψη συγκεκριμένων βημάτων για την έκδοση τρομοκρατών εγκληματιών και σύναψη διμερών συμβατικών ρυθμίσεων.

(γ) Απαγόρευση των δραστηριοτήτων συγκέντρωσης χρημάτων και στρατολόγησης του PKK και των παρακλαδιών του και των μπροστινών οργανώσεων και η έρευνά τους.

(δ) Αποτροπή τρομοκρατικής προπαγάνδας κατά της Τουρκίας.

(ε) Υποστήριξη εκ μέρους της Τουρκίας της ευρύτερης συμμετοχής της Φινλανδίας και της Σουηδίας στους μηχανισμούς ασφαλείας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του PESKO (Διαδικασία Μόνιμης Δομημένης Συνεργασίας της ΕΕ).

(στ) Δημιουργία μόνιμου κοινού μηχανισμού με τη συμμετοχή φορέων δικαιοσύνης, πληροφοριών και ασφάλειας για την επίβλεψη της υλοποίησης αυτών των βημάτων.


ΣΧΟΛΙΟΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η «Φινλανδοποίηση» ουδέποτε περιείχε τέτοιους συγκεκριμένους υπογεγραμμένους όρους υποταγής των Σκανδιναβών στην τότε Σοβιετική Ένωση. Το πέτυχε και αυτό ο Ερντογάν για την Τουρκία, με... χαιρετίζοντες από πλήρη ικανοποίηση, τους υπόλοιπους 29 του ΝΑΤΟ. Συμπεριλαμβανομένης και της... Ελλάδος!


ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ο πρωθυπουργός του ελλα-δικού μας κράτους και οι δικοί του (όσους ακούσαμε ίσαμε τώρα) επιχαίρουν ότι στη Μαδρίτη ο Ερντογάν απέφυγε (προσώρας) να πάρει και εκεί τις απειλές του για πολεμική εισβολή στα ελληνικά νησιά του Ανατολικού μας Αιγαίου, επί των οποίων ήδη αμφισβητεί πλέον την ελληνική κυριαρχία . Κάποιοι διατείνονται κιόλας ότι... υποχώρησε ο Ερντογάν εγκαταλείποντας το βέτο για Σουηδία και Φινλανδία. Τόσο... καταλαβαίνουν και έτσι αντιλαμβάνονται - ξεροκαταπίνοντας - το ρεσιτάλ αποτελεσματικών εκβιασμών που άσκησε επιτυχώς ο Ερντογάν και τα κέρδη που απέσπασε από τους 29 πρόθυμους να τον εξευμενίζουν, να τον κατευνάζουν και να τον χειροκροτούν Νατοϊκούς και από τους δύο ενυπογράφως υποταγμένους στην Τουρκία Σκανδιναβούς «νεοσύλεκτους» στο ΝΑΤΟ.


ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΟ σε μεγάλο βαθμό είναι, βεβαίως, πώς θα εξελιχθούν οσονούπω ή αργότερα τα μέτωπα του πολέμου που άρχισε 24 Φεβρουαρίου 2022 με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι νέες διεθνείς σχέσεις που ραγδαία και κλιμακωτά προκαλεί παγκοσμίως.


- Δεν αποκλείεται μετά από την επίσημη οριστικοποίηση της εισδοχής Σουηδίας και Φινλανδίας στη Νατοϊκή συμμαχία, οι δύο αυτές χώρες να βρουν τρόπο για να «διαολοστείλουν», ν’ αχρηστεύσουν και ν’ απονεκρώσουν τη συμφωνία υποταγής στην Τουρκία που υπέγραψαν 28η Ιουνίου στη Μαδρίτη.


- Εξάλλου η Συμφωνία της Μαδρίτης δεν έδωσε στην Τουρκία δικαίωμα επέμβασης και αποστολής τουρκικών στρατευμάτων ΤΟΥΡΔΥΣ στην Στοκχόλμη και ΤΟΥΡΔΥΦ στο Ελσίνκι, όπως είχε επιτύχει με τις Συμφωνίες Ζυρίχης - Λονδίνου το 1959 να στείλει την ΤΟΥΡΔΥΚ στην Κύπρο...


ΠΡΟΒΛΕΨΙΜΟ όμως είναι τώρα ότι:


Η αυτοπεποίθηση του ικανού και αποτελεσματικού «παγκόσμιου σκακιστή» την οποία θεαματικά πολλαπλασίασε με τον θρίαμβο των εκβιασμών του, μόνος αυτός έναντι ολόκληρου του ΝΑΤΟ στη σύνοδο της Μαδρίτης, θα ωθήσει ορμητικότερον τον Ερντογάν και για τις επόμενες διεκδικήσεις που μεθοδεύει συστηματικά και αταλάντευτα η νεο-οθωμανική στρατηγική του.


- Ποιές είναι οι επόμενες διεκδικήσεις του τροπαιούχου και στη Μαδρίτη Ερντογάν, το γνωρίζουν καλύτερα απ’ όλους η Αθήνα και η Λευκωσία...

Λάζ.Α.Μαύρος 30.6.2022

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page