ΨΕΥΔΟΣ μέγα, αναιδώς προσβλητικό, εκτοξεύθηκε την παρελθούσα Τετάρτη 14.9.2022 από τα χείλη του διατελέσαντος προ 20ετίας κομιστή του Σχεδίου Ανάν, ειδικού απεσταλμένου τότε του Γ.Γρ. του ΟΗΕ, Περουβιανού διπλωμάτη Άλβαρο ντε Σότο, σε συνέντευξή του στην τουρκική τηλεόραση TRT WORLD: Ισχυρίστηκε ότι, οι Έλληνες Κύπριοι - οι οποίοι στο Δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004 απέρριψαν με πλειοψηφία 76% τη «λύση Ανάν» - δεν είχαν, δήθεν, μελετήσει το Σχέδιο Ανάν:
«Greek Cypriots did not study plan», είπε και το πρόβαλε ως υπότιτλο η τουρκική τηλεόραση.
ΕΚΤΟΣ από ψευδής ισχυρισμός, η εν λόγω τωρινή δήλωση του αποτυχόντος τότε απεσταλμένου του ΟΗΕ, συνιστά και μία βαρύτατη προσβολή σε βάρος του κυπριακού λαού. Υπηρετεί δε το γελοίο αφήγημα κάποιων και εν Κύπρω απαρηγόρητων για την αποτυχία τους «Αναν-ιστών» ότι δήθεν ο λαός το 2002-2004 υπήρξε ένα άβουλο παραπλανηθέν πρόβατο το οποίο παρασύρθηκε από την τελική απόφαση - διάγγελμα του τότε προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου, της Μεγάλης Τετάρτης 7ης Απριλίου 2004, να απορρίψει τη «λύση Ανάν».
- Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι ο τότε «αρχιμάγειρας» του Σχεδίου Ανάν, Βρετανός απεσταλμένος του Φόρεϊν Όφεως σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ (που για τις υπηρεσίες του προήχθη σε λόρδο), είχε αποδώσει την συντριβή της επιχείρησης τους από το 76% του ΟΧΙ στο Δημοψήφισμα, στο... «κοπάδι από θορυβώδεις χήνες (GAGGLE) των δημοσιογράφων του Νότου» (δηλαδή των ελεύθερων περιοχών της Κύπρου), στο βιβλίο που εξέδωσε για την παταγώδη αποτυχία του, υπό τον τίτλο “Cyprus-the search for a solution”.
Χρήσιμη η υπενθύμιση των γεγονότων:
ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 11η Νοεμβρίου 2002 ο Άλβαρο ντε Σότο παρέδωσε στον τότε πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη, μέσα σε κίτρινο ογκώδη φάκελο, το Σχέδιο του τότε Γ.Γρ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για τη «λύση» του Κυπριακού. Το πλήρες κείμενο, μεταφρασμένο στα ελληνικά δημοσίευσε πρώτη, την επόμενη μέρα, σε έκτακτο ένθετο η αθηναϊκή εφημερίδα «Καθημερινή». Ξάγρυπνοι στην μελέτη του, πρώτοι οι δημοσιογράφοι («Gaggle του Νότου») άρχισαν από το πρωί της 13ης Νοεμβρίου 2002 τις ραδιοφωνικές εκπομπές «ξεκοκαλίσματος» του Σχεδίου Ανάν, προτού καν προλάβουν να το μελετήσουν τότε οι ηγεσίες και τα όργανα των κομμάτων.
- Από εκείνη τη μέρα, επί 17 (δέκα επτά) μήνες από Νοέμβριο 2002 έως και Απρίλιο 2004, καθημερινά όλες οι εφημερίδες, τα ραδιόφωνα, οι τηλεοράσεις, κύριο θέμα είχαν το περιεχόμενο του Σχεδίου Ανάν. Και όλες τις αντιπαρατιθέμενες επί του Σχεδίου απόψεις, γνώμες, αναλύσεις, όλων των κομμάτων, όλων των πολιτικών, όλων των ειδικών ή ανειδίκευτων, όλων των εξ Ελλάδος και εκ του εξωτερικού τοποθετουμένων, πιεζόντων και απειλούντων, για κάθε πτυχή και κάθε λεπτομέρεια που περιείχε ή που έκρυβε το εν λόγω Σχέδιο για τη «λύση» του Κυπριακού.
- Ειδικά ένθετα στις εφημερίδες και με απομαγνητοφωνημένες τηλεοπτικές συζητήσεις αντιμαχίας απόψεων, εκδόσεις βιβλίων και φυλλαδίων, ομιλίες και διακηρύξεις σε συγκεντρώσεις, εκδηλώσεις και διαδηλώσεις, διαφημιστικές πινακίδες, συνθήματα στους τοίχους...
- Ποτέ προηγουμένως στην ιστορία της Κύπρου δεν υπήρξε τόσο μεγάλη, σε εύρος και σε βάθος και τόσο μακρά σε χρόνο 17 μηνών, καθημερινή συζήτηση και πληροφόρηση όλων των πολιτών για όλες τις αντίθετες απόψεις για ένα σχέδιο «λύσης» του Κυπριακού.
- Για το οποίο, επιτέλους για πρώτη φορά στην ιστορία, θα αποφάσιζαν οι Κύπριοι σε Δημοψήφισμα. Έκαστος πολίτης, μόνος, απολύτως ελεύθερος και ανεξέλεγκτος, πίσω από το παραβάν της κάλπης, κατά την δική του, προσωπική, αυτόνομη βούληση.
ΑΝΤΙΘΕΤΑ από τον ψευδέστατο και προσβλητικότατο ισχυρισμό του Άλβαρο ντε Σότο (και όσων τον επικροτούν) οι... Greek Cypriots είχαν σε βάθος και σε μάκρος από το Νοέμβριο του 2002 ως τον Απρίλιο του 2004 «study the plan», «study indeed» και κόντρα «indeed».
Έχοντας ακούσει και διαβάσει ξανά και ξανά και καπάλιν και τανάπαλιν τους πάντες, ημεδαπούς και αλλοδαπούς, σε όλο το μήκος των αντιπαρατιθέμενων επιχειρημάτων τους, προτού αποφασίσουν ελεύθερα, αυτεξούσια, έκαστος αυτοκράτωρ της δικής του γνώμης, το ΟΧΙ του Σαββάτου 24 Απριλίου 2004 στο Δημοψήφισμα.
ΕΠΕΧΕΙ θέση ενός επιπλέον αμάχητου τεκμηρίου, για την κρίσιμη ιστορική στιγμή της λαϊκής ετυμηγορίας της 24ης Απριλίου 2004, που κατακρημνίζει τον ψευδή και προσβλητικό ισχυρισμό «Greek Cypriots did not study plan» του... θρηνούντος εισέτι Άλβαρο ντε Σότο και όλων των συναποτυχόντων υποστηρικτών της «λύσης» Ανάν, το γεγονός ότι:
- Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ των τότε ψηφοφόρων των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της Κύπρου ΔηΣυ και ΑΚΕΛ, οι ηγεσίες των οποίων είχαν αποφασίσει να πουν ΝΑΙ στη «λύση» Ανάν, στο Δημοψήφισμα ΔΕΝ ΥΠΑΚΟΥΣΑΝ στις ηγεσίες τους και ψήφισαν ΟΧΙ:
- Η ηγεσία του ΔηΣυ με επικεφαλής τον Νίκο Αναστασιάδη και... αρχιερέα «με το χέρι εις το ιερόν ευαγγέλιον» τον «πατριάρχη της παράταξης» Γλαύκο Κληρίδη και με τη διοργάνωση του «μπλε-ροζ» συνεδρίου, αποφάσισε το ΝΑΙ. Όμως το 66% των ψηφοφόρων - οπαδών του ΔηΣυ ψήφισαν ΟΧΙ.
- Η ηγεσία του ΑΚΕΛ με επικεφαλής τον Δημήτρη Χριστόφια είχε αποφασίσει στο Πολιτικό Γραφείο του κόμματος το ΝΑΙ. Η πλειοψηφία των μελών του ΑΚΕΛ όμως εξανάγκασε την ηγεσία να ανακρούσει πρύμναν και να ταχθεί με το ΟΧΙ που ψήφισε τελικά το 80% των Ακελιστών ψηφοφόρων.
- Ούτε οι ψηφοφόροι του ΔηΣυ, ούτε του ΑΚΕΛ υπήρξαν ποτέ άβουλα «πρόβατα» του... Τάσσου Παπαδόπουλου.
ΟΛ’ ΑΥΤΑ βεβαίως δεν απασχολούν σχεδόν κανένα εν έτει 2022.
Ο λόγος για τον οποίο τώρα η κρατική τηλεόραση της Τουρκίας αποφάσισε ν’ αξιοποιήσει κι απ’ το... χρονοντούλαπο της ιστορίας τον Άλβαρο ντε Σότο, αποσκοπεί προφανώς στην ενίσχυση της μάταιης επιμονής Ερντογάν - Τατάρ για «συμφωνία λύσης δύο κρατών» στην Κύπρο, με επιχειρήματα και εκ του... ΟΗΕ προερχόμενα.
Και είναι όντως μάταιη, διότι η επί 20ετία εξουσία Ερντογάν στην Τουρκία 2002-2022, με την απροκάλυπτη εκτράχυνση της νεο-οθωμανικής, επεκτατικής επιθετικότητάς της έναντι πάντων, ιδίως απειλητικής εναντίον Ελλάδος και Κύπρου, έχει πλέον αποδείξει ακόμη και σ’ εκείνους που μειοψήφισαν με το ΝΑΙ στο Δημοψήφισμα του 2004, πόσο δίκιο είχε τότε η πλειοψηφία του 76% με το ΟΧΙ. Πλειοψηφία, η οποία, με την ψήφο της διέσωσε την Κυπριακή Δημοκρατία από τον κίνδυνο μετατροπής - μετεξέλιξής της σε τουρκικό προτεκτοράτο.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ το οποίο κατ’ επανάληψιν διατυπώθηκε στην προφυλαγμένη από τις ψευδαισθήσεις αρθρογραφία μας, καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας των λεγόμενων «διακοινοτικών συνομιλιών προς εξεύρεση αμοιβαίως αποδεκτής λύσης του Κυπριακού» από το 1977 μέχρι σήμερα, διαρκώς επαληθευόμενο από τα έκτοτε άχρι τούδε γεγονότα, παραμένει το εξής, ένα και αναλλοίωτο:
Με τέτοια Τουρκία δεν υπάρχει πιθανότητα κατάληξης σε αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία λύσης. Και δεν διαφαίνεται στο προβλεπτό μέλλον μια άλλη, διαφορετική Τουρκία, παρά μόνο, όλο και χειρότερη. Επιθετικότερη. Επικινδυνότερη.
ΕΝΑΝΤΙ αυτής της αλήθεστερης αλήθειας, η πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας και των μέχρι τούδε ισχυρότερων, πλην παρακμαζόντων, κομματικών της δυνάμεων, όπως και των περισσότερων εκ των διεκδικούντων τις προεδρικές εκλογές του 2023, εξακολουθεί δυστυχώς να βαλτώνει στην ίδια διαχρονική ματαιότητα. Χωρίς ίχνος διάθεσης για αναζήτηση μιας άλλης συγκροτημένης για την απελευθέρωση των σκλαβωμένων εδαφών στρατηγικής.
Λάζ.Α.Μαύρος 17.9.2022
Comments