top of page

ΚΙΜΩΝ η 1η ελλα-δική μας Μπελαρά.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ), αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης και ο Olivier de la Bourdonnaye, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος των Προγραμμάτων της γαλλικής Naval Group στην τελετή της 21ης Οκτ. 2022 στα ναυπηγεία της Lorient

Έναρξη κατασκευής στη Γαλλία της φρεγάτας Μπελαρά

F-601 «ΚΙΜΩΝ» για το Ελλα-δικό μας Πολεμικό Ναυτικό.


ΣΗΜΑΔΙΑΚΑ σπουδαίο γεγονός, τυχαίας ημερομηνίας, ουχί τυχαίας ονοματοδοσίας.


- Τυχαία συνέπεσε η ημερομηνία του:

Η 21η Οκτωβρίου του έτους 2022. Μέρα που μνημονεύαμε τα Οκτωβριανά του 1931 της Κύπρου, ημέρα της αυθόρμητης, απρογραμμάτιστης, εθνικολαϊκής Εξέγερσης στην από το 1878 βρετανοκρατούμενη ελληνική μεγαλόνησο της οποίας ο λαός απαιτούσε την Ένωση της Κύπρου με τη μητέρα Ελλάδα και πυρπόλησε το Κυβερνείο των Εγγλέζων, στη Λευκωσία.


- Όχι όμως τυχαία η ονοματοδοσία του:


ΚΙΜΩΝ. Ο Αθηναίος στρατηγός ο οποίος «και νεκρός ενίκα» στο Κίτιον της Κύπρου ενάντια στους Πέρσες Κατακτητές και τους Φοίνικες συμμάχους τους, το 450 προ Χριστού.


ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ:

Το μεσημέρι της Παρασκευής 21ης Οκτωβρίου 2022, στα γαλλικά ναυπηγεία της Lorient, σε πανηγυρικό κλίμα παρουσία τού Αρχηγού τού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού τής Ελλάδος Αντιναύαρχου Στυλιανού Πετράκη, πραγματοποιήθηκε η τοποθέτηση στη ναυπηγική δεξαμενή τού πρώτου από τα εννιά συνολικά blocks τα οποία θα σχηματίσουν το σκάφος τής πρώτης ελληνικής φρεγάτας Μπελαρά FDI HN, για την οποία ήδη αποφασίστηκε να φέρει το όνομα τού Αθηναίου στρατηγού Κίμωνος (506-450 π.Χρ.) με διακριτικό αριθμό F-601, όταν ενταχθεί στον ελληνικό στόλο που την αναμένει πριν από το Μάρτιο του 2025.


ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΑΤΗ η επιλογή του ονόματος Κίμων για την πρώτη από τις νέες γαλλικές φρεγάτες οι οποίες θα διασφαλίσουν τη συνέχεια της επικράτησης του ελλα-δικού μας Πολεμικού Ναυτικού στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.


ΚΙΜΩΝ σημαίνει ευθέως την Κύπρο.

Σημαίνει και άλλα εξίσου σημαντικά:


Ο ΚΙΜΩΝ γιος του θριαμβευτή στη Μάχη του Μαραθώνα (490 π.Χ.) στρατηγού Μιλτιάδη και της Ηγησιπύλης, συγγενούς του Θουκυδίδη από τον Όλορο εκ της Θράκης πρόγονο.


- Λαμπρός και γενναίος ο ίδιος ο Κίμων, 26χρονος πολεμιστής στη νικηφόρα κατά των Περσών Ναυμαχία της Σαλαμίνας (480 π.Χ.).


- Διακρίθηκε για την επιμονή του στην πανελλήνια ενότητα (με την αντίζηλη των Αθηναίων Σπάρτη) κατά των Περσών.


- Απελευθερωτής του Ελλησπόντου, του Βυζαντίου και της Θράκης από τους Πέρσες το 476 π.Χ. ως αρχιστράτηγος των ελληνικών δυνάμεων.


- Θριαμβευτής το 467 π.Χ. όταν συνέτριψε τους Πέρσες και Φοίνικες με τη ναυμαχία και τη πεζομαχία στις εκβολές του Ευρυμέδοντα ποταμού στην Μικρασία.


- Εκστράτευσε το 450 π.Χ. με 200 τριήρεις ενάντια στους Πέρσες κατακτητές της Κύπρου για την οποία τότε δεν ίσχυε το... «κείται μακράν» του 1974 μ.Χ.


Στην Κύπρο οι δυνάμεις του Κίμωνος κυρίευσαν το Μάριον και πολιορκούσαν το Κίτιον όταν ο Κίμων πέθανε επάνω στην τριήρη του έχοντας παραγγείλει στους υφισταμένους του να αποκρύψουν τον θάνατό του.

Εκείνοι νίκησαν τους Πέρσες και τους Φοίνικες στη ναυμαχία και στην πεζομαχία της Σαλαμίνας της Κύπρου. Γεγονός το οποίο προσέδωσε έκτοτε στον Κίμωνα και τον αιώνιο τίτλο ότι «Και Νεκρός Ενίκα».


Στα χώματα του χωριού Λύση της Κύπρου, γενέτειρας και του κορυφαίου ήρωα της ΕΟΚΑ του 1957 μ.Χ. Γρηγόρη Αυξεντίου βρέθηκε ο αρχαίος τάφος ενός ηρωικού πολεμιστή των δυνάμεων του Κίμωνα του 450 π. Χ., του Διονύσιου Καρδιανού.


Με τις τριήρεις του Κίμωνα στο μυαλό του, ο στρατολόγος της ΕΟΚΑ και τραγουδοποιός του αγώνα Παπάσταυρος Παπαγαθαγγέλου τραγουδούσε με βεβαιότητα:

«Ναι θα έρθουν τα καράβια

απ’ τη Μάνα τη γλυκειά,

τα δεσμά μας θα λυθούνε

και θα ιδούμε Λευτεριά»...


Λάζ.Α.Μαύρος 23 Οκτ. 2022

82 views

Comments


bottom of page