top of page

Καθήκον Ελλάδος η αποπομπή του Γ.Γρ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ


Σε συνδυασμό με όλα τ’ άλλα επιβεβλημένα καθήκοντα των Αθηνών εντός ΕΕ και ΝΑΤΟ, προς πειστική αποτροπή και απόκρουση της κλιμακούμενης επιθετικότητας της εχθρικότατης «συμμάχου» Τουρκίας, ορθό θα είναι ίσως, στην επικείμενη σύνοδο των αρχηγών των κρατών μελών του ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός του ελλα-δικού μας κράτους Κυριάκος Μητσοτάκης να απαιτήσει την αποπομπή και την αντικατάσταση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ κ. Γενς Στόλτεμπεργκ, για όσα υπέρ Τουρκίας και σε βάρος της Ελλάδος αποδεικνύουν σωρηδόν οι διαδοχικές δηλώσεις του των τελευταίων μηνών.


ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ αυτό του κ. Μητσοτάκη, είναι εμφανέστατο και τέθηκε από τη βαρυσήμαντη ανοικτή επιστολή που απηύθυνε 19η Ιουνίου ο τρεις φορές υπηρετήσας ως Υπουργός Εξωτετικών της Ελλάδος και παλαιότερα διατελέσας μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας πρώτα στον ΟΗΕ και μετέπειτα στο ΝΑΤΟ, στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή Α΄ και πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, 94χρονος ήδη ΠΕΤΡΟΣ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ από την Χίο που είχε θείο και τον Ηλία Βενέζη.


Η ΑΝΟΙΚΤΗ επιστολή Πέτρου Μολυβιάτη προς Γενς Στόλτεμπεργκ, είχε δημοσιευτεί στην «Καθημερινή» των Αθηνών, με το εξής περιεχόμενο:


Αξιότιμε κύριε Γενικέ Γραμματέα του ΝΑΤΟ,

Τον τελευταίο καιρό προβαίνετε σε δηλώσεις σχετικά με την κρίση που επικρατεί στις σχέσεις Ελλάδος – Τουρκίας. Οι δηλώσεις αυτές φαινομενικά τηρούν ίση απόσταση μεταξύ των δύο χωρών.


Στην πραγματικότητα όμως είναι τυπικά απαράδεκτες, ουσιαστικά ευνοούν τον επιτιθέμενο εις βάρος του θύματός του και τελικά είναι επιβλαβείς για τη Συμμαχία.


Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ είναι υπάλληλος των κυβερνήσεων που τον διορίζουν και καταβάλλουν τον μισθό του από τα χρήματα των φορολογουμένων τους. Δεν διαμορφώνει πολιτική –αυτό είναι έργο των κυβερνήσεων– και δεν εκφράζει θέσεις χωρίς την έγκρισή τους. Και προφανώς δεν έχει εγκρίνει τις δηλώσεις αυτές η ελληνική κυβέρνηση.


Ο λόγος υπάρξεως κάθε συμμαχίας είναι προφανώς η αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της. Εδώ όμως έχουμε ένα μέλος του ΝΑΤΟ, την Τουρκία:


Να διεκδικεί επισήμως και δημόσια τα εδάφη ενός άλλου μέλους, της Ελλάδος. Και συγκεκριμένα, 152 νήσους, νησίδες και βραχονησίδες του Ανατολικού Αιγαίου.


Να πραγματοποιεί καθημερινά υπερπτήσεις πολεμικών αεροσκαφών πάνω από τα εδάφη αυτά.


Οταν καλείτε την Ελλάδα σε διάλογο με την Τουρκία για να λύσουν τις διαφορές τους, αυτό δεν είναι στάση ίσων αποστάσεων. Είναι ενθάρρυνση του επιτιθέμενου εις βάρος του θύματός του.


Να έχει αναπτύξει απέναντι των νησιών αυτών τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο της Μεσογείου και ταυτοχρόνως να απαιτεί και τον αφοπλισμό τους.


Οταν εσείς, κύριε Γενικέ Γραμματέα, καλείτε την Ελλάδα σε διάλογο με την Τουρκία για να λύσουν τις διαφορές τους, στην ουσία ζητάτε από την Ελλάδα να καταστήσει την εδαφική της ακεραιότητα αντικείμενο διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Και το ζητάτε αυτό ενώ εκπροσωπείτε μια Συμμαχία που συνεστήθη και εξακολουθεί να υπάρχει για αυτόν ακριβώς τον λόγο, δηλαδή την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας των μελών της.

Αυτό δεν είναι στάση ίσων αποστάσεων. Είναι ενθάρρυνση του επιτιθέμενου εις βάρος του θύματός του.


Και αυτό, τελικά, δεν οδηγεί σε ενίσχυση της συνοχής της Συμμαχίας, αλλά μάλλον στη διάλυσή της.


Εάν, κύριε Γενικέ Γραµµατέα, δεν έχετε την εξουσιοδότηση να παρέμβετε για να διορθωθεί αυτή η πρωτοφανής και απαράδεκτη κατάσταση στους κόλπους της Συμμαχίας, νομίζω ότι το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να σιωπήσετε έως ότου λήξει η θητεία σας.

Ειλικρινά,

Πέτρος Γ. Μολυβιάτης

Ελλην πολίτης

Καθημερινή
Comentarios


Los comentarios se han desactivado.
bottom of page