top of page

Ελισάβετ εκτός... Πάφου


Η τελετή στέψης της Εγγλέζας βασίλισσας Ελισάβετ εορτάστηκε 2.6.1953 σε όλη την τότε βρετανική αυτοκρατορία και σε όλες τις τότε αποικίες της εκτός από την Πάφο. Εκεί οι αντιβρετανικές διαδηλώσεις των μαθητών και μαθητριών, με τη συμπαράσταση του λαού, πέτυχαν να ματαιώσουν τους εορτασμούς για την στέψη της νέας βασίλισσας. Πρωταγωνιστής διαδηλωτής ο τότε 15χρονος μαθητής ΕΥΑΓΟΡΑΣ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗΣ.
+++++++
70 ΧΡΟΝΙΑ
Her Majesty
6/2/1952-2022
ΕΒΔΟΜΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ στις 6 Φεβρουαρίου 2022, από την ίδια μέρα του 1952, όταν η 25χρονη τότε διάδοχος του βρετανικού θρόνου Ελισάβετ Αλεξάνδρα Μαίρη Ουίνδσορ έγινε βασίλισσα της Αγγλίας, διαδεχόμενη κληρονομικά τον θανόντα πατέρα της βασιλέα Γεώργιο Στ΄.
Βασίλισσα της Βρετανίας, του Καναδά, της Αυστραλίας, Νέας Ζηλανδίας, Νοτίου Αφρικής, Πακιστάν, Κεϋλάνης (Σρι Λάνκα) και όλων των μέχρι τότε αποικιών της τότε Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

Η ΤΕΛΕΤΗ στέψης της Εγγλέζας βασίλισσας Ελισάβετ Β΄ (η Ελισάβετ Α΄ βασίλευσε 1558-1603), πραγματοποιήθηκε στις 2 Ιουνίου 1953 στο Αββαείο του Ουέστμινστερ στο Λονδίνο και ήταν η πρώτη βρετανική στέψη που μεταδόθηκε τηλεοπτικά σε όσους είχαν τότε τηλεοράσεις.

- Σε όλες τις πόλεις των βρετανικών αποικιών στις πέντε ηπείρους, εκείνες τις μέρες, οι Βρετανοί Αποικιοκράτες προετοίμαζαν τη διοργάνωση πανηγυρικών εορτασμών για την Στέψη της βασίλισσας τους.

Σε μια πόλη όμως της αυτοκρατορίας, από την προηγούμενη κιόλας μέρα οι πανηγυρισμοί των Εγγλέζων ματαιώθηκαν. Οι φανφαρόνικοι στολισμοί τους καταστράφηκαν. Οι σημαίες τους υπεστάλησαν. Και τα φλυτζάνια – ενθύμιο με τη μορφή της Ελισάβετ, δώρο στα παιδάκια των υπόδουλων ιθαγενών, θρυμματίστηκαν επιδεικτικά:
- ΗΤΑΝ στην πανάρχαια ελληνική πόλη της Πάφου.

Πανάρχαια ελληνική από τον καιρό του Ομήρου και της Πάφιας θεάς Αφροδίτης.
Πάφος υπόδουλη των Εγγλέζων από το 1878.

Αντι-βρετανικές διαδηλώσεις των μαθητριών και μαθητών των ελληνικών γυμνασίων της Πάφου κατέστρεψαν τους διάκοσμους που έστησαν οι Εγγλέζοι στο Ιακώβειο Γυμναστήριο της πόλης και ματαίωσαν τα εκεί αγγλικά πανηγύρια για την Στέψη της Ελισάβετ Β΄.

ΔΕΥΤΕΡΑ 1η Ιουνίου 1953 η μαθητιώσα νεολαία της Πάφου, θυμωμένη που οι Εγγλέζοι κατέλαβαν και στόλιζαν για τους εορτασμούς της Στέψης το Ιακώβειον Γυμναστήριον, εκεί δίπλα από το Ελληνικόν Γυμνάσιον Πάφου, κατέβηκαν σε αυθόρμητη διαδήλωση, έσπευσαν σε ενίσχυσή τους και τα παιδιά του Κολλεγίου Πάφου, εισέβαλαν στο στάδιο, τα έκαναν όλα γυαλιά – καρφιά και χρειάστηκε η επέμβαση αστυνομικών δυνάμεων και αγγλικού στρατού για να τους διαλύσει.

ΕΝΑ 15ΧΡΟΝΟ ΑΓΟΡΙ με αθλητικό κορμί, σκαρφαλώνει σαν αίλουρος σε μια από τις κολόνες των προπυλαίων του Ιακωβείου, ρίχνει κάτω την αγγλική σημαία την οποία καταξεσκίζουν και της δίνουν φωτιά οι συμμαθητές του.
- Εμφανίζονται αστυνομικοί που επιτίθενται με ρόπαλα και ασπίδες.
- Οι μαθητές αντεπιτίθενται με πέτρες, απωθούν τους αστυνομικούς οι οποίοι υποχωρούν και κλείνονται στον αστυνομικό σταθμό ως το άλλο πρωί.
- Οι εικόνες της βασίλισσας, τα μονογράμματά της, τα βρετανικά λιοντάρια, οι αγγλικές σημαίες, οι διακοσμητικοί λαμπτήρες, τα πυροτεχνήματα και οι επιγραφές σε όλα τα σχήματα και μεγέθη «God Save the Queen» ρίχνονται στην άσφαλτο, ξεσκίζονται και ποδοπατούνται. Ο ήλιος έχει δύσει από ώρα και «ο εορτασμός ματαιούται».
- Έτσι η μικρή τούτη πόλη της Κύπρου στάθηκε το μόνο μέρος της απέραντης αυτοκρατορίας, όπου δεν γιορτάστηκε η στέψη της βασίλισσας του κατακτητή της.

ΕΚΕΙΝΟ το 15χρονο αγόρι ονομαζόταν Ευαγόρας Παλληκαρίδης.
Γιος του Μιλτιάδη και της Αφροδίτης, γεννημένος 27 Φεβρουαρίου 1938 στην Τσάδα της Πάφου.

- Στα 17 του χρόνια, τον Δεκέμβριο του 1955 εγκατέλειψε στα μισά της σχολικής χρονιάς την Στ΄ τάξη του Γυμνασίου και έγινε αντάρτης της ΕΟΚΑ στην ένοπλη Κυπριακή Επανάσταση για την αποτίναξη του αγγλικού ζυγού και για την Ένωση της Κύπρου με την μητέρα Ελλάδα.
- Ήταν και πολυγραφότατος ποιητής, ο οποίος άφησε 500 και πλέον ποιήματά του.
- Συνελήφθη από τους Εγγλέζους στις 18 Δεκεμβρίου 1956.
- Καταδικάστηκε σε θάνατο, με τους νόμους «Έκτακτης Ανάγκης» του κυβερνήτη της Her Majesty στρατάρχη σερ Τζων Χάρντινγκ, επειδή κουβαλούσε ένα οπλοπολυβόλο Μπρεν υπ’ αριθμόν LB-13545.
- ΑΠΑΓΧΟΝΙΣΤΗΚΕ - με την άδεια της βασίλισσας Ελισάβετ Β΄ - 13 Μαρτίου 1957 και οι Εγγλέζοι δήμιοι τον έθαψαν 14.3.1957 στα Φυλακισμένα Μνήματα των κεντρικών φυλακών, στον ίδιο τάφο που είχαν θάψει δέκα μέρες νωρίτερα το καμένο κορμί του υπαρχηγού της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου.
- Ήταν ο ένατος και τελευταίος από τους Απαγχονισθέντες Αγωνιστές της ΕΟΚΑ, με την έγκριση πάντα της Αυτής Μεγαλειότητος της Βασιλίσσης Ελισάβετ Β΄.
Περισσότερες λεπτομέρειες στο βιβλίο:
«Γιώργος Χατζηκωστής: ΕΥΑΓΟΡΑΣ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗΣ ο ήρωας και ο ποιητής», εκδόσεις Κ. Επιφανίου.
6.2.2022 Λάζ. Α.Μαύρος

+++++++++ΕΛΙΣΑΒΕΤ & ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗΣ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΠΡΙΝ 65 ΧΡΟΝΙΑ

Βρίσκεται ακόμη στη ζωή βασιλεύουσα η 96χρονη βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας.
Πριν από 65 χρόνια, σαν σήμερα 12η Μαρτίου 1957, ημέρα Τρίτη ώρα 18:13 - δύο χρόνια μετά την τελετή στέψη της - έλαβε από την Λευκωσία της Colony of Cyprus της ένα κατεπείγον τηλεγράφημα:

«Προς την Α.Μ. Βασίλισσα Ελισάβετ, Παλάτι του Μπάκιχαμ, Λονδίνο,
Από μέρους του Ευαγόρα Παλληκαρίδη και του πατέρα του, ο οποίος υπηρέτησε την Κυβέρνηση για πολλά χρόνια ως αστυνομικός, και της μητέρας του, κάνουμε ύστατη έκκληση προς την Υμετέρα Μεγαλειότητα όπως μετατραπεί η ποινή θανάτου που η εκτέλεση αναμένεται να γίνει στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας στις 14.3.1957. Στοπ. Βρέθηκε ένοχος μόνο για μεταφορά όπλου χωρίς σφαίρες και παραδόθηκε χωρίς αντίσταση. Παρακαλούμε τη Μεγαλειότητά σας να συστήσει ευσπλαχνία.
Φοίβος Κληρίδης και Λέλλος Δημητριάδης Δικηγόροι».
ΦΩΝΗ βοώντος εν τη ερήμω.
Η Αυτής Μεγαλειότης δεν αποκρίθηκε.

Ημέρα Τετάρτη, 13η Μαρτίου 1957,
ώρα Κύπρου 23:30
οι εν Κύπρω εντεταλμένοι δήμιοι της Αυτής Μεγαλειότητος, θανάτωσαν δι’ απαγχονισμού τον μόλις 19χρονο ΕΥΑΓΟΡΑ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗ, μαθητή, ποιητή και αντάρτη της ΕΟΚΑ και τον έθαψαν 01:30 της Πέμπτης 14ης Μαρτίου 1957 στα Φυλακισμένα Μνήματα, εντός των φυλακών, στον ίδιο τάφο που είχαν θάψει δέκα μέρες νωρίτερα το καμένο κορμί του Υπαρχηγού της ΕΟΚΑ ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ ο οποίος με το Μολών Λαβέ και τη 10ωρη μάχη του στον Μαχαιρά εξευτέλισε τα στρατεύματα της Χερ Μάτζεστι.
Λάζ.Α.Μαύρος 12.3.2022

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page