ΑΞΙΟΛΟΓΕΣ πολιτικά και ατομικά ανεπίληπτες προσωπικότητες, ευρισκόμενες μακράν των κομματικών σχηματισμών τυγχάνουν σήμερα με τις περισσότερες πιθανότητες να διεκδικήσουν τελικά τις προεδρικές εκλογές του προσεχούς Φεβρουαρίου.
- Είναι ενδιαφέρον ότι, άχρι τούδε, μόνον ένας και ουδείς άλλος αρχηγός κόμματος, ο Αβέρωφ Νεοφύτου του κυβερνώντος επί 10ετία ΔηΣυ, είναι υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές.
ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ τούτο δείχνει ίσως ότι οι ηγεσίες όλων των άλλων κομμάτων έλαβαν το μήνυμα της αλματωδώς αυξανόμενης αποχής και της διασποράς σε μικρότερους προεκλογικούς σχηματισμούς, που έστειλε στις περσινές βουλευτικές εκλογές, 30 Μαΐου 2021, το εκλογικό σώμα:
ΤΟ 45,27% του εκλογικού σώματος δεν ψήφισε κανένα από τα εν τη Βουλή κόμματα.
Πολύ ψηλό δηλαδή το ποσοστό απαξίωσης, ανάκλαση εμφανώς της παρακμάζουσας κομματαρχίας.
Το 34,28% του εκλογικού σώματος δεν πήγαν καν να ψηφίσουν.
Στο υπόλοιπο ποσοστό συναρθιμούνται όσοι ψήφισαν σχηματισμούς που δεν κατάφεραν να εκλέξουν βουλευτή και όσοι έριξαν λευκό ή άκυρο ψηφοδέλτιο.
ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ είχαν καταγραφεί στις εκλογές της 30ης Μαΐου 2021 τα εξής στοιχεία:
Εκλογικό Σώμα εγγεγραμμένων ψηφοφόρων: 557.836
(α) Αποχή: 191.228
(β) Λευκά & Άκυρα: 8.896
(γ) Εκτός Βουλής σχηματισμούς ψήφισαν: 52.205
ΣΥΝΟΛΟ (α)+(β)+(γ) = 252.329 = 45.27%
ΨΗΦΙΣΑΝ τα εν τη Βουλή επτά κόμματα 305.507 ψηφοφόροι, ποσοστό 54,73%:
ΔηΣυ 99.328 (17.8%),
ΑΚΕΛ 79.913 (14,32%),
ΔηΚο 40.395 (7,24%),
ΕΛΑΜ 24.255 (4,34%),
ΕΔΕΚ 24.022 (4,30%),
ΔηΠα 21.832 (3.91%),
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ 15.762 (2,82%)
Τα ποσοστά εκάστου κόμματος στην παρένθεση, αναφέρονται στο σύνολο του Εκλογικού Σώματος των 557.836 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, εκ των οποίων στο 45,27% συμποσούνται η Αποχή, τα Λευκά & Άκυρα και οι μη επιτυχόντες έδρα στη Βουλή.
ΕΙΝΑΙ αυτό που ο εκλογολόγος - δημοσκόπος Νάσιος Ορεινός είχε χαρακτηρίσει ως «Επανάσταση του Εκλογικού Σώματος». Ο ίδιος τώρα διαπιστώνει κιόλας στις διενεργούμενες δημοσκοπήσεις, αυξανόμενη την τάση ανάμεσα στους ψηφοφόρους που είχαν πέρσι ψηφίσει τα επτά εν τη Βουλή κόμματα, να μην είναι ντε και καλά πρόθυμοι να πειθαρχήσουν στις όποιες αποφάσεις των ηγεσιών των κομμάτων τους για τις προσεχείς προεδρικές εκλογές.
ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΣ υποψήφιος, κάτω από τις σημερινές περιστάσεις, σημαίνει επιλογή ήττας.
Δεν είναι καθόλου βέβαιο, μάλιστα, ότι θα συγκρατήσει καν τα ποσοστά που είχε λάβει το κόμμα του στις εκλογές του περασμένο Μάη.
ΑΥΤΟΣ προφανώς είναι και ο κύριος λόγος που οδήγησε την ηγεσία του ΑΚΕΛ να μην διεκδικήσει με Ακελιστή υποψήφιο και να επιλέξει για τις προεδρικές εκλογές τον μη έχοντα οποιανδήποτε κομματική προέλευση, έμπειρο και άμεμπτο στις μακρόχρονες κρίσιμες υπηρεσίες του διπλωμάτη Ανδρέα Μαυρογιάννη. Λογαριάζοντας ότι, όπως ενδεχομένως θα εξελιχθούν οι περιστάσεις, θα μπορέσει να έχει σοβαρές ελπίδες επικράτησης στον δεύτερο γύρο των εκλογών, εάν απομείνει να αναμετρηθεί με τον Αβέρωφ του ΔηΣυ, παρ’ ότι θα έχει το «βαρίδι» της επιλογής του από το ΑΚΕΛ.
ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ όμως των ποσοστών που σηματοδοτούν την «Επανάσταση του Εκλογικού Σώματος» της παρακμάζουσας κομματαρχίας, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο ερώτημα:
- Πώς θα συμπεριφερθεί στις προεδρικές εκλογές το «άστεγο» από τον Μάιο του 2021 ποσοστό 45,27% του εκλογικού σώματος; Και πόσο μερίδιό του θα κατορθώσουν να προσελκύσουν στις κάλπες όσοι άλλοι υποψήφιοι δεν ξεκινούν με κομματικά «βαρίδια». Και:
- Πόση επίσης πειστική προσβασιμότητα στα κομματικά ποσοστά του περσινού Μαΐου θα κατορθώσουν οι προσωπικότητες των ανεξάρτητων υποψηφίων που δεν έχουν έως τώρα εξασφαλίσει την υποστήριξη (και «βαρίδι») κάποιας άλλης κομματικής ηγεσίας;
Comments