ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ η άρνηση ψηφοφόρου να προσέλθει στην κάλπη και να ψηφίσει, δηλαδή ό,τι ονομάζουμε σήμερα ως Αποχή, συνιστούσε διωκόμενο από τον νόμο αδίκημα.
Τα τελευταία 30 περίπου χρόνια ο νόμος της υποχρεωτικής ψηφοφορίας αφέθηκε να καταστεί ανενεργός. Και το 2017 ορθώς καταργήθηκε. Επειδή συγκρουόταν με την υπέρτερη στα δημοκρατικά πολιτεύματα, ελευθερία της πολιτικής βούλησης του ανθρώπου.
ΑΥΤΟ προσέφερε και την ευχέρεια για να διαπιστώνεται, με αδιάψευστους αριθμούς του πληθυσμού, στις έκτοτε διαδοχικές εκλογές (προεδρικές, βουλευτικές, δημοτικές) ο βαθμός στον οποίο το πολιτικό σύστημα και τα κόμματα που το συγκροτούν, γοητεύουν και ελκύουν, ή αντιθέτως, απογοητεύουν και απωθούν τους πολίτες.
ΔΕΙΤΕ λοιπόν τους αριθμούς
του πολιτεύματος εν Κύπρω:
(α) 175 περίπου χιλιάδες πολίτες, ηλικίας 18 ετών και άνω δεν είναι εγγεγραμμένοι, δεν ενδιαφέρθηκαν καν να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους. Αδιαφόρησαν και δεν ανήκουν στο εκλογικό σώμα.
(β) 191 χιλιάδες από τους εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους πολίτες - ψηφοφόρους, ποσοστό 34% του εκλογικού σώματος των εχόντων το δικαίωμα ψήφου, αρνήθηκαν να ψηφίσουν στις τελευταίες εκλογές πριν δύο χρόνια, στις βουλευτικές του Μαΐου 2021.
(γ) Σύνολο δηλαδή των ενηλίκων πολιτών οι οποίοι «αυτο-εκμηδενίστηκαν» στις εκλογές, είτε μη εγγραφέντες είτε απέχοντες: 366 χιλιάδες.
(δ) Ψήφισαν στις εκλογές 2021 τον Μάιο 366.608 πολίτες.
Ίσος περίπου αριθμός με εκείνους οι οποίοι απαξίωσαν το εκλογικό τους δικαίωμα. 50-50% δηλαδή.
(ε) Τώρα δείτε και συγκρίνετε, με τους αριθμούς των ενδιαφερομένων και συμμετασχόντων στις εκλογές πολιτών:
- 99 χιλιάδες από τους ψηφίσαντες τον Μάιο 2021 πολίτες, ανέδειξαν ως πρώτο κόμμα στη Βουλή τον ΔηΣυ.
- Άλλες 80 χιλιάδες ανέδειξαν 2ο κόμμα το ΑΚΕΛ.
- Και... τέλος: 16 χιλιάδες το 7ο και τελευταίο εντός βουλής κόμμα, εκείνο των Οικολόγων.
ΚΟΝΤΟΛΟΓΙΣ και χοντρά-χοντρά, η εικόνα είναι ότι: Ο μισός περίπου πληθυσμός των ενηλίκων αποφασίζει στις εκλογές, ερήμην του άλλου μισού. Και:
- Το εν δεύτερον του λαού δεν γνοιάζεται ποιος πρόεδρος κυβερνά στο προεδρικό και διορίζει υπουργούς, ποιοι βουλευτές ποιών κομμάτων νομοθετούν στη βουλή, ποιοί δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι άρχουν στα δημαρχεία και δεν τους κόφτει ποιους ψηφίζουν και ποιους εκλέγουν οι αποτελούντες το άλλο μισό του πληθυσμού. Εκείνοι δηλαδή οι οποίοι εκλαμβάνουν το δικαίωμα του εκλέγειν ως καθήκον προς την πολιτεία και το πολίτευμά της.
ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ, τα κόμματα βαυκαλίζονταν ότι αποτελούσαν «τα κύτταρα της δημοκρατίας». Στη διαδρομή του χρόνου φάνηκε ότι μετεξελίσσονται σε «καρκινογόνο κυτταρίτιδα» του πολιτεύματος.
Το επιμαρτυρεί η μεγάλη μείωση των δικών τους ψηφοφόρων. Οι εκάστου κόμματος διαδοχικές απώλειες ψήφων. Περί τούτου οι κομματικές ηγεσίες δεν έχουν επιδείξει ζωτικό ενδιαφέρον. Επειδή ίσως, επί του παρόντος, οι «απώλειες» δεν βρήκαν άλλο καλύτερο κομματικό στέγαστρο ικανό να απειλήσει τα κομματικά κατεστημένα. Και η απουσία τους από τις κάλπες των εκλογών... διευκολύνει την ταχύτερη καταμέτρηση των ψήφων.
ΜΗΠΩΣ θα έπρεπε όμως η πολιτεία να επινοήσει κάποιον τρόπο για να ανταμείβει τους πολίτες που ψηφίζουν;
Όλους όσοι εκτελούν το στοιχειώδες προς το πολίτευμα καθήκον του εκλέγειν;
- Κάποιον τρόπο ο οποίος να δελεάζει ίσως και τους αδιαφορούντες ώστε να το ξανασκεφτούν;
- Θα μπορούσε άραγε να θεσμοθετηθεί ένα κρατικό λαχείο με σεβαστά ποσά χρημάτων για όσους προσέρχονται στα εκλογικά κέντρα και ψηφίζουν;
- Ή, ίσως, κάποια έκπτωση στον φόρο εισοδήματος εκάστου ψηφοφόρου είτε κάποιου άλλου είδους «δωροκουπόνια» και παρόμοια... αντίδωρα;
ΑΞΙΟΝ υπενθύμισης είναι το ότι στη αρχαία γενέτειρα του δημοκρατικού πολιτεύματος, την Αθήνα του 5ου πρό Χριστού αιώνα, οι μετέχοντες στην Εκκλησία του Δήμου, το ανώτατο δηλαδή όργανο της άμεσης δημοκρατίας, τη συνέλευση όλων των πολιτών, αμείβονταν για τη συμμετοχή τους με τον «Εκκλησιαστικόν Μισθόν». Και το ρήμα ήταν όπως και το «πολιτεύω» ενεργητικό «εκκλησιάζω». Και όχι το «εκκλησιάζομαι» όπως ισχύει σήμερα στα θρησκευτικά. Εξ ου και η κωμωδία «Εκκλησιάζουσαι» του Αριστοφάνη και όχι «Εκκλησιαζόμεναι»...
Πολίτης - Οπλίτης & Πολίτις - Οπλίτισσα
ΠΡΟ ΟΛΙΓΩΝ ημερών το Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την απόφαση για την πρόσληψη στις ένοπλες δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, την Εθνική Φρουρά, και άλλων ΣΥ.ΟΠ. Συμβασιούχων Οπλιτισσών και Οπλιτών. Αμφοτέρων των φύλων. Κρινομένων των προσόντων τους και των ικανοτήτων τους ισοτίμως, γυναικών και ανδρών. Γεγονός απολύτως φυσιολογικό πλέον. Το οποίο έχει εμπράκτως καταργήσει τις, ούτως ή άλλως αντισυνταγματικές, διακρίσεις σε βάρος των πολιτών λόγω φύλου.
ΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ και οι ικανότητες των γυναικών να υπηρετούν στο στράτευμα, αποδείχθηκαν στην Εθνική Φρουρά, από μετά το 1989. Αφ’ ότου δηλαδή προσλήφθηκαν οι πρώτες στην ιστορία γυναίκες Εθελόντριες Μόνιμες Υπαξιωματικοί της Ε.Φ.
Με πρωτεργάτη τον τότε Υπουργό Άμυνας Ανδρέα Αλωνεύτη. Ο οποίος, όμως, απέτυχε το 1990 να πείσει την κοινωνία για το σχέδιό του να θεσμοθετήσει και την εξίσωση των φύλων στην υποχρεωτική στρατιωτική θητεία 18χρονων κοριτσιών, ίσα και όμοια με τα 18χρονα αγόρια συμμαθητές - συναπόφοιτους τους, των σχολείων μέσης εκπαίδευσης.
ΕΚΤΟΤΕ παρήλθαν 34 ολόκληρα χρόνια.
Έχουμε ήδη γυναίκες αξιωματικούς της Ε.Φ. οι οποίες αξιώθηκαν να αποφοιτήσουν από τις εν Ελλάδι παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων. Απο την Σχολή Ευελπίδων, την Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, την Σχολή Ικάρων και, άλλες, από τις Σχολές Μονίμων Υπαξιωματικών.
Μάλιστα η πρώτη γυναίκα πανελληνίως στην ιστορία η οποία κατάφερε με τις επιδόσεις της να αναδειχθεί το 2013 αρχηγός στη Σχολή Ναυτικών Δομίμων, είναι Κύπρια, η οποία υπηρετεί ως Ανθυποπλοίαρχος στο Ναυτικό της Ε.Φ. Έχουμε και πλήθος γυναίκες ΣΥ.ΟΠ. σε όλες τις μονάδες και ειδικότητες. Πολλές εκ των οποίων κρίνονται και αξιότερες από πολλούς άρρενες συναδέλφους τους.
ΠΑΡΟΛΑΥΤΑ, τα εγκλωβισμένα στις έμφυλες διακρίσεις μυαλά των διαδοχικώς κυβερνησάντων και των νομοθετούντων στην βουλή και όσων ηγούνται των δημαγωγούντων κομμάτων, επιμένουν να αρνούνται και να απαγορεύουν την άνευ διακρίσεων φύλου υποχρέωση στρατιωτικής θητείας στην Ε.Φ.
Επιμένουν να συντηρούν την παλαιολιθική και αντισυνταγματική νομοθεσία δυσμενών διακρίσεων λόγω φύλου, υποχρεώνοντας μόνο τους άρρενες σε στρατιωτική υπηρεσία, 18χρονους κληρωτούς και μεγαλυτέρων ηλικιών εφέδρους και εθνοφύλακες.
- Και δεν είναι μόνο οι άρρενες δημαγωγοί της κυβέρνησης, της βουλής και των κομμάτων. Είναι και οι δημαγωγούσες γυναίκες: Υπουργοί, βουλεύτριες, κομματιζόμενες, με πρώτη και αρμοδιότερη την νυν Πρόεδρο της Βουλής κ. Αννίτα Δημητρίου. Ενεργητικότατη κατά τ’ άλλα υπέρ της εξάλειψης των έμφυλών διακρίσεων, ακόμη και κατ’ όνομαν στον Ποινικό Κώδικα, εισηγήτρια του όρου της Γυναικοκτονίας.
ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ δεν είναι κάποιοι... φεμινίζοντες νομικισμοί.
Αλλά το ουδιωδέστατο καθήκον της πολιτείας.
Και όλων των πολιτών, γυναικών και ανδρών, για την απολύτως αναγκαιότατη επαρκέστερη αμυντική θωράκιση της διασωζόμενης Κυπριακής Δημοκρατίας, απέναντι στην εκτραχυνόμενη τουρκική απειλή.
Λάζ. Α. Μαύρος 4 Φεβρ.2023
Χαίρε Λάζαρε, επειδή τα παρακολουθώ αυτά δέν έμεινα χάσκοντας εκτός από εκείνο το 175 χιλιάδες εκτός εκλογικού καταλόγου ...το υπέθετα γύρω στο μισό. Παρεμπιπτόντως, γιατί να χρειάζεται εκλογικός κατάλογος? Θα μπορούυσε άνετα, όποιος είναι πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας να μπορέι να ψηφίσει. Νομίζω, παρόλη την τσαπατσουλιάτικη νοοτροπία του κυβερνητικού μηχανισμού, διατηρείται αρχείο πληθυσμού ... Καλή η ιδέα για κίνητρα αλλά όχι και κουμάρι αδερφέ! άκου λαχείο :( Οι αρχαίοι Αθηναίοι σωστά είχαν εκείνο τον μισθό που λες. Το κράτος άμα προκόψει νακκουρίν να μειώνει κατά 0,5% τον συντελεστή φορολογίας όσων ψηφίζουν, λέω εγώ.
Και για τις γυναίκες ναί, συμφωνώ, άς πάρουμε παράδειγμα από τους φίλους μας στο Κουρδικό κίνημα απελευθέρωσης. Ψάξτε το Jineology που αρχικά νόμισα πως ήταν λάθος γραφή του gyneology (γυνεολογία…