Καταφέραμε έως τώρα να μετρήσουμε 26 τραγούδια των οποίων οι στίχοι ανήκουν σε ποιήματα που πρόλαβε να γράψει ως τα 18 του χρόνια, προτού τον απαγχονίσουν οι Εγγλέζοι Αποικιοκράτες μισή ώρα πριν τα μεσάνυχτα της 13ης προς την 14η Μαρτίου 1957, ο μαθητής της Στ΄ τάξης του Ελληνικού Γυμνασίου Πάφου, αντάρτης της Ε.Ο.Κ.Α. και ποιητής ΕΥΑΓΟΡΑΣ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗΣ.
Τα παραθέτουμε με τα ονόματα εκείνων που συνέθεσαν τις μελωδίες και των καλλιτεχνών που τα τραγούδησαν:
1) «Θα πάρω μιαν Ανηφοριά» ή «Εγερτήριον Σάλπισμα», όπως το τιτλοφόρησε ο ίδιος ο Ευαγόρας, στο χειρόγραφο που άφησε στις συμμαθήτριες και τους συμμαθητές του 5 Δεκεμβρίου 1955 που εγκατέλειψε το σχολείο για να ενταχθεί ένοπλος πλέον στις ομάδες των Ανταρτών της Ε.Ο.Κ.Α. στα ορεινά λημέρια της Πάφου. Χιλιοτραγουδουμένο μετά από τον Απαγχονισμό του ήρωα το 1957, στις μελοποιήσεις που συνέθεσαν (α) Κώστας Κασσιανός καθηγητής μουσικής στο Παγκύπριο Γυμνάσιο (β) Γιάγκος Σουρουλλάς ψάλτης στην Λύση και (γ) Κλεοπάτρα Φοινιέως συμμαθήτρια του Παλληκαρίδη.
2) «Ένας Ήρως πέθανε - Θα πάρω μιαν Ανηφοριά». Δύο ποιημάτων οι στροφές εναλλάξ σε εμβατήριο που συνέθεσε ο Αχιλλέας Λυμπουρίδης και τραγουδήθηκε σε δίσκο από τη Λυρική Σκηνή Αθηνών 1965.
3) «Των Αθανάτων», στον ομώνυμο δίσκο, σύνθεση Δημήτρη Λάγιου, τραγουδημένο από τον Γιώργο Νταλάρα και το φωνητικό σύνολο της Διάστασης, 1994.
4) «Ηρώων Γη» στον ίδιο δίσκο, Δ. Λάγιου, Γ. Νταλάρα, Διάστασης.
5) «Ποτέ δεν θα πεθάνουμε» στον ίδιο δίσκο, Μιχ. Χριστοδουλίδη σύνθεση, με τραγουδιστή τον Δώρο Δημοσθένους και τη Διάσταση.
6) «Όποιον πάρει», σύνθεση Κώστα Κακογιάννη, στον δίσκο «Μνήμες Κύπρος 1955-1995» με τον Δώρο Δημοσθένους και τη Διάσταση.
7) «Την Ελλάδα αγαπώ», στον δίσκο «Ψυχή τε και σώματι», σύνθεση Μάριου Τόκα με τραγουδιστή τον Κώστα Χατζηχριστοδούλου 1995.
8) «Πατέρα μου», των ιδίων στον ίδιο δίσκο.
9) «Και που σε διώχνω μην θυμώνεις», των ιδίων στον ίδιο δίσκο.
10) «Ερωτικό», των ιδίων στον ίδιο δίσκο.
11) «Λες αλλού πως γυρίζω», στον ίδιο δίσκο, τραγουδημένο από τον Μάριο Τόκα.
12) «Στην Κύπρο», στον δίσκο «ΕΥΑΓΟΡΑΣ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗΣ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ Τ’ ΟΥΡΑΝΟΥ» 2007, όπως και όλα τα επόμενα, σύνθεση του Σωτήρη Καραγιώργη, με τη φωνή του Γιάννη Κότσιρα.
13) «Όποιον πάρει» - Γιάννης Κότσιρας.
14) «Ήταν μια νύχτα» - Αλκίνοος Ιωαννίδης.
15) «Σε μια γωνιούλα της καρδιάς» - Δώρος Δημοσθένους.
16) «Ειρήνη – Λευτεριά» - Σωτήρης Καραγιώργης.
17) «Μη γυρίσεις πίσω» - Δώρος Δημοσθένους.
18) «Στην Κύπρο σαν θα πάμε» - Γιάννης Κότσιρας.
19) «Γυρισμός» - Αλκίνοος Ιωαννίδης.
20) «Διώξε κάθε πόνο» - Δώρος Δημοσθένους.
21) «Ζηλεύω» - Σωτήρης Καραγιώργης.
22) «Στο φεγγάρι» - Αλκίνοος Ιωαννίδης.
23) «Μη μ’ αρνηθείς» - Δώρος Δημοσθένους.
24) «Λευτεριά» - Σωτήρης Καραγιώργης.
25) «΄Ολα ζητούν τη λευτεριά» - Γιάννης Κότσιρας.
26) «Η Μέρα της νίκης» - Γιάννης Κότσιρας.
Ο πρώτος που έγραψε βιβλίο για τον Ήρωα και τον Ποιητή Ευαγόρα Παλληκαρίδη ήταν το 1965 ο καθηγητής Γιώργος Χατζηκωστής, ο οποίος είχε μελετήσει τον όγκο των τετραδίων, με 500 τουλάχιστον χειρόγραφα ποιήματα του Ευαγόρα που του τα είχε εμπιστευτεί ο πατέρας του ήρωα αείμνηστος Μιλτιάδης. Και θυμήθηκε ο καθηγητής τη ρήση του Ρωμαίου ποιητή Οβίδιου «Ό,τι δοκίμαζα να πω, ήταν στίχος».
Το συγκλονιστικότερο:
Τέσσερις ώρες πριν τον οδηγήσουν οι Άγγλοι δήμιου στον θάλαμο της αγχόνης, κλειδωμένος στο φρικτό κελί των μελλοθανάτων των Κεντρικών Φυλακών της Λευκωσίας, 7.30μμ της Τετάρτης 13ης Μαρτίου 1957, ο Ευαγόρας έγραψε το τελευταίο του γράμμα προς την αδελφή του Γεωργία Παλληκαρίδου - Ποσπορή, παραγγέλλοντάς της, ποιό όνομα ήθελε να δώσουν στην ανηψούλα του που δεν πρόλαβε να την βαφτίσει:
...«Τ’ όνομα που θα της δώσης θέλω να είναι πεντασύλλαβο, και να θυμίζη εκείνην, για την οποία ήρθα ως εδώ. Να θυμίζη εκείνην για την οποία έγραψε ο ποιητής Σολωμός το πιο όμορφο τραγούδι του. ΕΚΕΙΝΗΝ, την οποίαν κάθε άνθρωπος επιθυμεί πιο πολύ απ’ όλα. Κατάλαβες, αδελφή μου;»...
Λάζ.Α.Μαύρος 14.3.2024
Comments