top of page

Εβραίες και Εβραίοι κρατούμενοι σε εν Κύπρω αγγλικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και 2.200 γεννηθέντες


ΜΙΑ ΠΟΛΥ ενδιαφέρουσα συζήτηση είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε από το διαδίκτυο βράδυ της Τρίτης 16.2.2022, του Ρόδιου Γαβριήλ Χαρίτου στην Ιερουσαλήμ και το Πανεπιστήμιο Μπεν Γκουριόν, της Κύπριας Νάσιας Διονυσίου λογοτέχνιδας και της Ηπειρώτισας εκπαιδευτικού Βασιλικής Σελιώτη, εξ αφορμής δύο βιβλίων επί του ιδίου θέματος.
Πρώτο το βιβλιο της Σελιώτη «Βρετανικά στρατόπεδα Εβραίων προσφύγων στην Κύπρο (1946-1949)», εκδόσεις Επίκεντρο 2016.
Δεύτερο το βιβλίο - νουβέλα της Διονυσίου «Τι είναι ένας κάμπος», εκδόσεις Πόλις 2021, εμπνευσμένο από το πρώτο.
Και το ίδιο γεγονός:
Οι διασωθείσες και διασωθέντες από το ναζιστικό Ολοκαύτωμα 1939-1945 Εβραίοι που επιχειρούσαν να πλεύσουν από την Ευρώπη στην αγγλοκρατούμενη Παλαιστίνη, και διαπλέοντας την Μεσόγειο, συλλαμβάνονταν από τους Βρετανούς, φυλακίζονταν ως κρατούμενοι σε αγγλικά στρατόπεδα συγκέντρωσης στην αγγλοκρατούμενη από το 1878 Κύπρο, στον Καράολο και στην Ξυλοτύμπου της Αμμοχώστου.
ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ συζήτηση δεν αναφέρθηκε το γεγονός ότι την τριετία 1946-1949 της κράτησης των Εβραίων από τους Άγγλους στα στρατόπεδα της Κύπρου, γεννήθηκαν στο 57 Βρετανικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο (ΒΜΗ) της Λευκωσίας (μετέπειτα, από το 1965, Στρατόπεδο ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΠΟΤΑ της Εθνικής Φρουράς) είχαν γεννηθεί 2.200 Εβραιόπουλα, τέκνα των κρατουμένων στον Καράολο και στην Ξυλοτύμπου ζευγαριών επιζησάντων του Ολοκαυτώματος. Και όπου τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούνται κοινές Κυπρο-Ισραηλινές τελετές μνήμης σε αναπλασθέντα χώρο - μνημείο.
Δεν αναφέρθηκε επίσης ένα άλλο βιβλίο, ιστορικό μυθιστόρημα, βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, γραμμένο από τον Κερυνειώτη συγγραφέρα Ανδρέα Κελέσιη με τίτλο «Αναζητώντας Πατρίδες» έκδοση του 2015 στη Λευκωσία. Περί του βιβλίου τούτου και το δημοσίευμά μας της 13ης Ιουλίου 2015 στην στήλη ΕΙΡΗΣΘΩ της εφημερίδας ΣΗΜΕΡΙΝΗ της Λευκωσίας, το οποίο και παραθέτουμε:
ΕΙΡΗΣΘΩ 13.7.2015
Το νέο βιβλίου του
Ανδρέα Κελέσιη…
Γ Ι Α ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙ κανείς το νέο σπουδαίο ιστορικό μυθιστόρημα του Κερυνειώτη συγγραφέα Ανδρέα Κελέσιη, χρειάζεται πρώτ’ απ’ όλα αντοχή σε πολύ δύσκολους, θαλασσοδαρμένους κι άκρως επικίνδυνους πλόες, στ’ αρχέγονα των Ελλήνων κύματα του Αιγαίου. Κόντρα σ’ όλους τους θαλασσοπνίχτες αέρηδες. Κι ενάντια σ’ όλους τους διαόλους που κατά καιρούς μακελεύουν τον Ελληνισμό. Από τους Τούρκους καταστροφείς της Μικρασίας, σφαγείς και της Κρήνης απέναντι από τη Χίο, ως τους Γερμανούς Ναζί κατακτητές και της Χίου. Αμφότερους, αλληλοδιδαχθέντες στις γενοκτονίες και τα ολοκαυτώματα. Αρμενίων, Ελλήνων κι άλλων λαών οι μεν, Εβραίων και άλλων περισσότερων λαών οι δε…
Π Ρ Α Γ Μ Α Τ Ι Κ Α γεγονότα, με την πραγματική ιστορία πραγματικών ανθρώπων, αποτελούν τη βάση επί της οποίας ο Ανδρέας Κελέσιης, δεξιοτέχνης γνωστός απ’ τα προηγούμενα βιβλία του στη γραφή της πανάρχαιας ελληνικής ναυτοσύνης, έκτισε το νέο «πλεούμενο» βιβλίο του με τον τίτλο «Αναζητώντας Πατρίδες».
- Πρόσφυγες απ’ τη μικρασιατική Κρήνη στην Χίο ψαράδες, οι πρωταγωνιστές του, που έγιναν μεταπολεμικά Κύπριοι.
-Έσμιξαν επί γερμανικής κατοχής, στην αντίσταση, με διασωθέντες απ’ το Βερολίνο και τη Θεσσαλονίκη Εβραίους.
- Με επίκεντρο δράσης, το καραβόσκαρο «Άγιος Ιωάννης», μια θρυλική σε αγώνες ανταρτών θαλάσσης, χιώτικη μηχανότρατα. Οι Γερμανοί κατακτητές την έκαναν οπλισμένο περιπολικό τους με υπόδουλο το πλήρωμά της.
- Ώσπου οι σκλάβοι, τέσσερεις Έλληνες κι ένα Εβραιόπουλο, έκαναν την ανταρσία τους, εξόντωσαν τους επικεφαλής ναζιστές κι οδήγησαν, σαν σε Οδύσσεια το σκαρί, με τρεις δεμένους αιχμάλωτους Γερμανούς στρατιώτες, στον ναύσταθμο των Συμμάχων στην Αλεξάνδρεια.
Μ Ε ΒΑΣΗ την Αμμόχωστο και το Καραβοστάσι της Κύπρου, ανέλαβαν μετά πλήθος μυστικές ναυτικές επιχειρήσεις υποστήριξης της αντίστασης κατά των Γερμανών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στην Θράκη, στην τουρκοκρατούμενη Μικρασία και στην Κρήτη.
- Κι όταν ηττήθηκε ο Ναζισμός, ξεγελώντας τους αδίστακτους Εγγλέζους, συνέδραμαν μυστικά τον αγώνα των Εβραίων για τη μετακίνηση των επιζώντων του Ολοκαυτώματος από την Ευρώπη στην Παλαιστίνη, προς ίδρυση του κράτους του Ισραήλ.
- Το αγγλικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Εβραίων «απαγορευμένων μεταναστών» στον Καράολο Αμμοχώστου της βρετανοκρατούμενης Κύπρου και η έμπρακτη συνδρομή των Κυπρίων (με τον αείμνηστο Πρόδρομο Παπαβασιλείου), στις αποδράσεις και τις διαφυγές προς Παλαιστίνη, αποτελούν άλλο σημαντικό μέρος του βιβλίου. Μαζί κι ο έρωτας της Εβραιοπούλας με το Κυπριόπουλο, που δεν ήταν γραφτό ν’ ανθίσει καθώς η πανέμορφη κοπελιά θυσιάστηκε μαχόμενη στα κράσπεδα της Ιερουσαλήμ…
ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page