Ο επί 22 χρόνια μονοκράτωρ της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα σκλαβωμένα από το 1974 ελληνικά εδάφη της Κύπρου με τους υποτακτικούς του, της πολιτικής και της στρατιωτικής πτέρυγας του Αττίλα, έχοντας δεξιά του τον υποτελή Ερσίν Τατάρ "πρόεδρο" του κατοχικού ψευδοκράτους.
ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΗ χώρα του ΝΑΤΟ έναντι των υπολοίπων εικοσιεννέα κρατών μελών τής Συμμαχίας, η Τουρκία, έθεσε όρους - τους δικούς της αποκλειστικά τουρκικών απαιτήσεων όρους - προκειμένου να άρει το δικό της μοναδικό στο ΝΑΤΟ βέτο και να εγκρίνει την εισδοχή στη Συμμαχία, της Φινλανδίας το 2023 και της Σουηδίας το 2024. Αφού οι δύο χώρες υποχρεώθηκαν πρώτα να ικανοποιήσουν τους όρους που τους έθεσε αυτή και μόνη, η Τουρκία.
- Τριάντα μία χώρες μ’ επικεφαλής την υπερδύναμη των ΗΠΑ, είκοσι εννέα κράτη - μέλη, συν δύο υποψήφια μέλη του ΝΑΤΟ, συμμορφώθηκαν στις απαιτήσεις τής μίας: Της Τουρκίας.
- Δεν αντέδρασαν, ούτε και διαμαρτυρήθηκαν. Αλλά υπάκουσαν στην ικανοποίηση των όρων τής μίας και μόνης: Της Τουρκίας.
- Γιατί άραγε;
ΑΥΤΗ Η ΜΙΑ και μόνη χώρα τής ΝΑΤΟϊκής συμμαχίας, η Τουρκία, κατορθώνει ν’ αναπτύσσει αγαστές σχέσεις με τον υπ’ αριθμόν ένα εχθρόν του ΝΑΤΟ. Τον εισβολέα από 24 Φεβρουαρίου 2022 στην Ουκρανία. Την Ρωσία τού Πούτιν. Εναντίον τής οποίας το ΝΑΤΟ (πλην Τουρκίας) και η Ευρωπαϊκή Ένωση, επιβάλλουν έκτοτε διαδοχικά σκληρές κυρώσεις. Με παγκόσμιου οικονομικού κόστους επιπτώσεις. Και διατηρεί συνάμα η Τουρκία ασυνέφιαστες σχέσεις με την ίδια την Ουκρανία, θύμα του Πούτιν.
- Γιατί άραγε;
ΑΥΤΗ Η ΙΔΙΑ χώρα του ΝΑΤΟ είχε ήδη προκαλέσει την οργή της αμερικανικής ηγέτιδας, με την αγορά από τον Πούτιν και την εγκατάσταση στην Τουρκία των ρωσικών πυραύλων S-400. Προκάλεσε και κυρώσεις από τις ΗΠΑ. Ιδίως την «αποβολή» της από το πρόγραμμα πρόσκτησης των καινούργιων αεροσκαφών F-35 και τον εκσυγχρονισμό των F-16 της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Χωρίς όμως να «εκδιωχθούν» οι S-400, ήδη στις 15 τρέχοντος ο Αμερικανός πρέσβυς στην Άγκυρα Τζεφ Φλέικ, δήλωσε ότι για την πώληση στην Τουρκία μαχητικών F-16 έχουν ληφθεί οι απαραίτητες εγκρίσεις του Κογκρέσου και ότι συνεχίζονται ακόμη οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τουρκίας, της Lockheed Martin και άλλων προμηθευτών για τον καθορισμό λεπτομερειών όπως η συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα παραγωγής και οι προδιαγραφές παράδοσης. Ο Τζεφ Φλέικ είπε πως η τρέχουσα συμφωνία περιλαμβάνει την αγορά 40 νέων και 79 αναβαθμισμένων F-16. Για το πρόγραμμα τών F-35, από το οποίο αποβλήθηκε η Τουρκία, ο Αμερικανός πρέσβυς δήλωσε ότι η Ουάσιγκτων θέλει η Τουρκία να είναι ξανά σε θέση να αγοράσει F-35 αφού πρώτα επιλυθεί το θέμα των S-400.
- Γιατί άραγε;
ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΩΣ: Αυτή και μόνη χώρα του ΝΑΤΟ, η Τουρκία, αντιστρατεύεται διακηρυκτικά και επίμονα την στάση όλων των άλλων συμμάχων της, με πρώτες τις ΗΠΑ, στον συνεχιζόμενο φρικτό πόλεμο στην Γάζα που προκάλεσε από 7 Οκτωβρίου 2023 η σφαγή των 1.200 αμάχων Ισραηλινών από την ισλαμιστική παλαιστινιακή τρομοκρατική Χαμάς. Επευλογεί την Χαμάς, βρυχάται κατά του Ισραήλ και δεν παραλείπει να νοσταλγεί κιόλας, «στα σύνορα της καρδιάς της» και την υπό οθωμανική κυριαρχία... Ιερουσαλήμ.
- Γιατί άραγε;
ΜΕΡΙΚΑ δείγματα είναι αυτά τής γενικότερης πολιτικής που χρόνια τώρα καταφέρνει να επιβάλλει «φέτα-φέτα», σε συμμάχους και μη, η Τουρκία τού επί 22 χρόνια (2002-2024) μονοκράτορα Ερντογάν. Ασκώντας την επίμονη, συστηματική, μεθοδική και ανυποχώρητη κατεύθυνση της νεο-οθωμανικής στρατηγικής της. Στην περιοχή και στον κόσμο. Επιδιώκοντας να λογίζεται πλέον ως μία από τις σημαντικότερες δυνάμεις, με βαρύνοντα λόγο στην παγκόσμια σκακιέρα.
- Δεν καταγράφονται εδώ ως... εγκώμιο τής υπό τον Ερντογάν τουρκικής στρατηγικής και των επί μέρους τακτικών σχεδιασμών που υλοποιεί κατά περιστάσεις η Άγκυρα.
- Παρατίθενται ως κραυγάζουσες επισημάνσεις. Τις οποίες έχει πρώτιστο καθήκον να μελετά νυχθημερόν ακούραστα, για να ενεργεί με επιδεξιότητα, η εκλελεγμένη ηγεσία του Ελληνισμού σε Αθήνα και Λευκωσία. Ώστε να διαπλεύσουν σώες και αβλαβείς η Ελλάς και η Κύπρος τις αδυσώπητες Συμπληγάδες.
- Και καθίσταται κατεπειγόντως αναγκαία αυτή η υπόδειξη, επειδή διαφαίνονται χαρακτηριστικά δείγματα εμμονικής αγκίστρωσης σε διαχρονικώς αποδεδειγμένες αναποτελεσματικές επιλογές πολιτικής, έναντι της Τουρκίας.
- Οι οποίες τής προσέφεραν την ευχέρεια διαρκείας, ώστε ατιμώρητη, ανενόχλητη και θωπευόμενη να διαιωνίζει με τον Αττίλα την στρατιωτική κατοχή των βόρειων ελληνικών εδαφών της Κύπρου και ν’ αυξάνει, συστηματικά απειλητική, την επεκτατική της βουλιμία εναντίον τής Ελλάδος στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
ΕΥΣΕΒΩΝ πόθων παραμύθιασμα προ... αμνημονεύτων ετών που καλλιεργήθηκε εν Αθήναις και εν Λευκωσία, ήταν ότι: Προκειμένου η Τουρκία να επιτύχει την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα τερμάτιζε την στρατιωτική κατοχή τών εδαφών τής Κυπριακής Δημοκρατίας. Αποδεχόμενη ευρωπαϊκή «λύση» του Κυπριακού, θα εγκατέλειπε και τις επεκτατικές της βλέψεις κατά της Ελλάδος. Θα... εξευρωπαϊζόταν, εφαρμόζοντας εντός και εκτός Τουρκίας το ισχύον Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Και... ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα! Από την εποχή κιόλας τού αλήστου μνήμης πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ. Κι όταν μάλιστα ανήλθε στην εξουσία το 2002 το κόμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ουκ ολίγοι εκ των ημετέρων προθυμοτέρων τόν εγκωμίαζαν και ως... ισλαμο-δημοκράτη ευρωπαϊστή!
ΙΔΟΥ ΞΑΝΑ και πάλιν τώρα οι αμπάλατοι ευσεβείς πόθοι της Λευκωσίας. Διατυπωμένοι εκ στόματος του ΠτΔ Ν. Χριστοδουλίδη στη γαλλική εφημερία Le Figaro 8ης Αυγούστου:
«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε μια win-win κατάσταση, μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία. Η Τουρκία θα μπορούσε να πλησιάσει πιο κοντά στην ΕΕ. Θα προτιμούσαμε να τη δούμε έτσι παρά ως μια χώρα που δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο»...
- Στην ίδια «γραμμή»: 16 Αυγούστου και ο Κυβερνητικός του Εκπρόσωπος, στο κρατικό ΡΙΚ:
«Η απόφαση της Λευκωσίας να επιτρέψει τη συμμετοχή του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στο επόμενο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 29 Αυγούστου, αποτελεί στρατηγική κίνηση, υψηλής πολιτικής αξίας. Πρόκειται για μια ενέργεια καλής θέλησης και πραγματικής βούλησης, η οποία εντάσσεται στις προσπάθειες της ελληνοκυπριακής πλευράς, για επανέναρξη διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. Η συγκεκριμένη κίνηση, εμπίπτει και στο πλαίσιο των συμπερασμάτων που καθορίζουν τα ευρωτουρκικά, για σταδιακή, αναλογική και αναστρέψιμη προσέγγιση στις σχέσεις Βρυξελλών - Άγκυρας, πάντοτε υπό το πρίσμα της όποιας προόδου μπορεί να υπάρξει στο Κυπριακό. Η Κυπριακή Δημοκρατίας απέδειξε για ακόμη μία φορά την εποικοδομητική της στάση και εναπόκειται στην Τουρκία να επιδείξει την ίδια βούληση».
ΩΣΤΕ ΕΤΣΙ λοιπόν; «Στρατηγική κίνηση, υψηλής πολιτικής αξίας»!!! Παρέλκει η περί του ορισμού της στρατηγικής συζήτηση. Πρόκειται, όμως, εμφανώς για την νέα αμφίεση τής πολιτικής τού «καλού παιδιού», όπως την θυμούνται οι παλαιότεροι.
- Πολιτική που αυξάνει την αυτοπεποίθηση τής Τουρκίας για ν’ αφήνει, όπως πάντα, στα κρύα του λουτρού άλουτους όλους όσοι ανοήτως ανεπίδεκτοι στρατηγικής κατάρτισης εναποθέτουν τους ευσεβοποθισμούς τους στο να... «επιδείξει η Τουρκία την ίδια βούληση»!!!
Yorumlar